3.000 de agricultori vor iesi in strada pe 22 aprilie

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 18:25
937 citiri
3.000 de agricultori vor iesi in strada pe 22 aprilie

Circa 3.000 de producatori agricoli, membri ai LAPAR, vor participa joi, 22 aprilie, intre orele 10-16, la un miting pe traseul Piata Aviatorilor - Guvern - MADR - MFP si Piata Parlamentului, protestand impotriva nerezolvarii problemelor din sectorul vegetal, a anuntat vineri institutia.

Potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), principala nemultumire a agricultorilor este intarzierea solutionarii reducerii accizei la motorina folosita in agricultura pana la valoarea de 21 euro/tona.

"Intarzierea nejustificata a HG privind reducerea accizei la motorina pana la nivelul de 21 euro/tona conduce la blocarea activitatii agricole, cu serioase repercursiuni asupra productiei din acest an si implicit a rezultatelor economice ale societatilor ce activeaza in agricultura", se arata in comunicatul LAPAR.

De asemenea, producatorii agricoli sunt nemultumiti de neimplicarea autoritatilor in gasirea de solutii pentru reducerea tarifelor pentru apa de irigat.

Agricultorii cer inlocuirea Legii 381/2002 cu o alta forma de sprijin, prin care sa se asigure factorii de risc cei mai importanti, respectiv inghetul si seceta, "care in acest moment nu sunt acoperiti de catre societatile de asigurari".

Acestia mai cer achitarea restantelor la plata subventiei pe suprafata aferente anilor 2009 si 2008.

In ce conditii se renunta la protest?

"Actiunea de protest a agricultorilor romani poate fi oprita, doar daca pana la data de 22 aprilie apare hotararea de guvern privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse in motorina utilizata in agricultura", mai spun reprezentantii LAPAR.

Oficialii Ligii mai spun ca Ministerul Agriculturii nu a raspuns pana in prezent la nicio solicitare din partea institutiei pentru solutionarea problemelor, iar "in intalnirile directe cu conducerea MADR au fost doar promisiuni imediate care nu au fost respectate si cu pasarea aparitiei HG la Ministerul Finantelor Publice si Guvern".

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Adrian Radulescu, a declarat joi ca masura reducerii accizei la motorina utilizata in agricultura ar putea intra in sedinta de guvern de peste doua saptamani, insa fermierii nu vor putea beneficia de aceasta inainte de luna mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste agricultori aprilie, #miting agricultori aprilie , #proteste