Abuzuri grave in razboiul gazelor de sist: Cum sunt amenintati oamenii din Pungesti pentru a-si tine gura

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 19:36
6742 citiri
Abuzuri grave in razboiul gazelor de sist: Cum sunt amenintati oamenii din Pungesti pentru a-si tine gura
Foto: Facebook

Localnicii din Pungesti, judetul Vaslui, care lupta impotriva exploatarii gazele de sist, primesc amenintari din partea autoritatilor pentru a nu participa la proteste, acuza asociatia "Romania Fara Ei".

George Epurescu, presedintele asociatiei si doctor in fizica, a vorbit, pentru Ziare.com despre abuzurile comise impotriva cetatenilor, povestind despre cazul din Barlad, unde primarul a interzis mitingurile anti-gaze de sist, dar a fost invins in justitie. Dupa aflarea sentintei, edilul l-a injurat ca la usa cortului pe cercetator.

PRIMARUL CARE A INTERZIS MITINGURILE INJURA CA LA USA CORTULUI (AUDIO)

Acesta a precizat ca astfel de cazuri sunt intalnite si la Bacau, Iasi, Vaslui si altele, sustinand ca abuzurile fac parte dintr-o campanie a Puterii de denigrare a oamenilor care nu sunt de acord cu fracturarea hidraulica.

"Au fost si la Vaslui probleme, in aprilie, cand autoritatile au invocat lucrari edilitare, iar, cu o zi inainte de sedinta Comisiei de avizare a adunarile publice, au imbracat statuia lui Stefan cel Mare in niste schele, chipurile, ca sa o renoveze. Sunt tot felul de tertipuri. La Tecuci, au fost de asemenea interzise adunarile, iar acolo exista un proces cu primarul din partea unei asociatii locale", a precizat Epurescu.

Cercetatorul a spus ca, in Pungesti, in timpul protestelor de la jumatatea lunii octombrie, jandarmii care au intervenit in forta au actionat la comanda politica.

Jandarmeria, despre protestele din Pungesti: Oamenii s-au aruncat in sant, noi i-am ajutat

"Vedem inclusiv actiunea prefectului in cazul Pungesti, cand a dat ordin de interventie in forta impotriva unor persoane neinarmate, iar autoritatile au incercat sa rupa cordonul de manifestanti cu o masina a ambulantei, ceea ce este impotriva convetiilor internationale, deci ne aflam in fata unor abuzuri enorme", a declarata el.

Epurescu a spus ca purtatorul de cuvant al Jandarmeriei "a scapat adevarul printre dinti", cand a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca fortele de ordine erau pregatite sa intervina cu munitie.

"Ei nu actioneaza decat la comanda politica. Sa luam declaratia de la televizor a purtatorului de cuvant al Jandarmeriei chiar din timpul actiunilor de la Pungesti, cand a fost intrebat ce inseamna actiune in forta, iar el spunea ca inseamna folosirea echipamentului din dotare, munitie si asa mai departe.

Ori a spune ca se foloseste munitie impotriva oamenilor iesiti in strada denota o realitate extrem de grava, pentru ca in astfel de momente oamenii scapa adevarul printre dinti. De fapt, ei erau pregatiti sa intervina cu munitie. Unii jandarmi erau in lacrimi, dar alti erau insetati de sange. Este o actiune de la nivel central, care merge in zona respectiva si spune ca trebuie ca niciun miting sa nu mai aiba loc, sa nu se vada ca lumea are o voce", a explicat Epurescu.

"Sunt amenintari si din partea institutiilor de stat. Oamenii sunt amenintati ca sunt dati afara daca participa la vreun protest. Spre exemplu, in Pungesti, abuzurile sunt foarte grave. O doamna care a infiat un copil a primit amenintari ca, daca merge la proteste, i se va lua copilul adoptat. Omul nu prea vrea sa vorbeasca, pentru ca va dati seama ce amenintare este asta, socant este putin spus. Acest lucru insemana ca noi avem acolo niste autoritati animale, nu mai sunt oameni", a conchis cercetatorul.

Inca o zi de proteste la Pungesti: Utilajele firmei contractate de Chevron au fost retrase (Video)

Protestele localnicilor au inceput la jumateatea lunii octombrie, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti, moment in care fortele de ordine au intervenit. Oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

La scurt timp dupa incident, compania Chevron a suspendat activitatea privind explorarea gazelor de sist din zona, dupa ce, pe 3 octombrie, obtinuse autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proteste Pungesti, #abuzuri Pungesti, #abuz localnici Pungesti, #amenintari Pungesti, #proteste gaze sist , #proteste