Adevarul foarte trist despre proteste (Opinii)

Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 08:49
7319 citiri
Adevarul foarte trist despre proteste (Opinii)

Oamenii care au protestat sambata seara in strada merita tot respectul. La fel cei de la protestul de duminica trecuta, la care am si participat, spre deosebire de acum, cand n-am mai putut merge.

Doar ca e un adevar trist in spatele mitingurilor. Unul care spune ceva despre noi, ca tara. Un adevar care explica, partial, de ce suntem la nivelul la care suntem.

Iar adevarul asta e simplu - vin foarte putini oameni la protestele fata de superimunitate. Pentru importanta temei, pentru frustrarea care exista fata de politicieni, pentru porcariile care se tot intampla, e de-a dreptul suparator.

Cand am fost eu, erau undeva sub 4.000 de oameni, daca am estimat bine. Aseara, din ce am vazut la TV si pe Facebook, multimea numara intre 3.000 si 5.000 de oameni, depinde cine o spunea.

Chiar si asa, sa ai doar 4 - 5.000 de oameni la un asemenea protest mi se pare rusinos pentru Romania. Si laudabil pentru cei care au mers. Sa ne intelegem, superimunitatea si amnistierea sunt foarte-foarte importante. Nu e admisibil asa ceva intr-o tara precum Romania. Sau poate ca e.

Nu pot sa cred ca fata de un lucru infinit mai putin important - sa ma ierte ecologistii - cum e exploatarea de la Rosia Montana, au venit chiar si 20.000 de oameni, iar la o chestie care tine de statul de drept, mai putin de un sfert.

Sigur, putem da vina si pe frig. Desigur. Dar in Ucraina e mult, mult mai frig. Ati vazut cati au iesit in strada? Aia oameni care stiu sa-si apere interesele.

Si bulgarii ne bat la fundul gol la capitolul proteste. Asta toamna, au avut un protest fata politicieni la care, la Varna, un oras de cateva ori mai mic decat Bucurestiul, au venit 20.000 de oameni. Douazeci de mii.

Asta in conditiile in care, cu o opozitie asa slaba cum avem noi, strada e singura modalitate de a-i face pe politicieni sa miste ceva. Pentru ca s-a ajuns prea departe. Un sistem ticalosit e inlocuit de altul, e simplu. USL dupa PDL.

Iar daca ne referim la ziua de azi, sistemul ticalosit a facut probabil cea mai ticaloasa scapare pentru cei care au jefuit Romania.

Asta ma conduce spre concluzie. Suntem inerti, ca societate. Doar unii au chef sau curaj sa se bata, altii doar se plang. Suntem moi, fara reactie. De asta ni se intampla ce ni se intampla. Peste tot, nu doar de la cel mai prost Parlament din istoria Romaniei sau de la un Guvern care bate recorduri de minciuna.

In aproape fiecare oras, fiecare comuna din Romania, primarii isi bat joc de banii oamenilor. Te miri ce directori, la fel.

Vedem noi proteste, cat de cat? Nu, nimic. O mie de oameni ar putea speria pe oricine, daca protesteaza o luna in sir. Zece mii de oameni, zile in sir, ar fi TEROARE pentru toti hotii astia care-si trag bani din orice, de atatia ani de zile. Insa noi nu vedem asa ceva. Toti se tem, toti se gandesc ca "lasa ma ca nu se schimba nimic" sau "lasa sa se duca altii sa protesteze, eu am alta treaba".

Nimeni nu-si da seama cat de important e lucrul asta cu adevarat si cata putere pot avea. Asta e singura cale sa "rupi gura" sistemului asta de clientelism, coruptie si nesimtire care ne conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Universitate superimunitate, #proteste Bucuresti numar , #proteste