Al Jazeera: Romani, bulgarii va invidiaza protestele si lupta anticoruptie

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 17:24
19851 citiri
Al Jazeera: Romani, bulgarii va invidiaza protestele si lupta anticoruptie
Foto: Ziare.com

Protestele anticoruptie din Romania, din ultimele saptamani, au impresionat o lume intreaga si nu putini au fost cei care au dat exemplu manifestatiile prodemocratie din tara noastra. Printre ei, si vecinii bulgari.

"Romania, bulgarii sunt invidiosi", titreaza Maria Spirova, jurnalist si translator bulgar, intr-un articol pentru Al Jazeera, care adauga ca, "privind peste Dunare, bulgarii si-au dorit sa poata face ceea ce au reusit romanii in mod spectaculos".

Aceasta aminteste de un interviu recent pe care i l-a luat unui fost europarlamentar britanic, iar acesta i se tot adresa considerand ca este romanca, desi jurnalista il corecta.

"Imi pare foarte rau, insa, vedeti, niciodata nu aud despre activisti politici din Bulgaria, voi pareti destul de resemnati cu soarta voastra. Acum, romanii par foarte determinati sa faca ordine", a spus britanicul.

"Ei bine, asta a durut", scrie Spirova.

Aceasta noteaza ca, mare parte din secolul trecut, tarile balcanice au fost adancite intr-o stare de criza permanenta si au iesit de dupa Cortina de Fier sarace, dezorientate politic si agatandu-se de ideea linistitoare ca suferinta lor a fost predeterminata de puteri mai mari si impartita in jur in mod egal.

Insa replica neasteptata a politicianului britanic rezoneaza cu o noua realitate, cea din Romania, in care au loc proteste masive fata de incercarile noului guvern de a opri lupta anticoruptie.

Prezenta in numar urias a oamenilor la protestele anticoruptie a generat multa solidaritate, dar si invidie in regiune. Bulgarii au raspuns cu un mic mars de solidaritate in fata Ambasadei Romaniei din Sofia.

"Vedeti? Aratam Europei cum se face, Occidentul pare ca a uitat cum sa-si traga la raspundere guvernele!", i-a spus un roman din Bucuresti jurnalistei. Aceasta sustine ca diferenta de perspectiva intre un bulgar constient politic si un roman constient politic este absolut izbitoare, iar bulgarii au motive sa fie invidiosi.

Iohannis, Kovesi si Macovei, vazuti drept eroi ai Justitiei

Cand vine vorba despre pasii facuti in lupta impotriva coruptiei, Romania si Bulgaria au inceput in situatii foarte asemanatoare, dar au urmat apoi cai diferite.

In prezent, Romania are un istoric impresionant in, de exemplu, urmarirea penala a unor ministri pentru fapte de coruptie, multumita renasterii unui sistem de justitie independent, curajos si zelos.

Bulgaria are mai multe in comun cu Albania din acest punct de vedere - este recunoscut faptul ca sistemul juridic din ambele tari are nevoie disperata de reforma radicala. In povestea sistemului de justitie din tara noastra, autoarea articolului aminteste cateva nume "portdrapeluri" - fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, sefa DNA Laura Codruta Kovesi si presedintele Klaus Iohannis.

In schimb, Bulgaria nu a gasit pana acum un "erou" care sa fie in pozitia de a efectua schimbari, de a le da activistilor civici speranta si de a-i ajuta sa se ridice.

Si, in timp ce spiritul rezistentei este foarte prezent in societatile balcanice, doi factori par sa faca din exemplul romanesc o exceptie, mai degreba decat o regula in regiune - un punct de pornire realizabil si o notabila demografie inclinata spre protest.

Bulgaria, Macedonia si Albania nici macar nu viseaza la manifestarile prodemocratie din Romania

Sursa citata subliniaza importanta acoperirii protestelor in presa internationala. Acest lucru legitimeaza protestatarii drept o forta politica si tinde sa le determine pe autoritati - ingrijorate din cauza rusinii sau a dojenilor primite de la Bruxelles - sa se ridice in picioare si sa asculte.

Bulgaria si alte tari balcanice mici, precum Macedonia si Albania, nu pot nici macar sa viseze la cifrele atinse la protestul din Romania de duminica. Tari precum Bulgaria sufera din cauza fragmentarii interne tipice pentru societatile postcomuniste si, alaturi de albanezi, bulgarilor le este greu sa creada ca protestele functioneaza.

In schimb, romanii au iesit pe strazi cerand ceva simplu si puternic - pedeapsa. Pedeapsa pentru functionarii publici care fura chiar de la poporul pe care trebuie sa il serveasca si pentru guvernantii care se aduna in mod rusinos noaptea pentru a incerca sa rastoarne Justitia si sa se apere unul pe altul.

Inamicul se vede foarte clar, dar asa si salvatorul. Vecinii Romaniei inca mai cauta o asemenea claritate, incheie articolul.

Al Jazeera: Protestele din Romania, darul de speranta pentru lume

Protestele istorice de miercuri au facut inconjurul lumii - ce scriu marile institutii de presa

Protestele anticoruptie din Romania au atras atentia intregii lumi. Iata ce scrie presa externa

Anuntul premierului Grindeanu si reactia oamenilor din strada, in presa din intreaga lume

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bulgari proteste Romania, #Romania proteste democratie, #proteste Romania presa straina , #proteste