Andrei Rosu a creat #REZISTENTA: Spunem NU compromisurilor! Nu vrem sa ne obligam copiii sa treaca prin ce am trecut noi

Marti, 21 Februarie 2017, ora 07:15
36735 citiri
Andrei Rosu a creat #REZISTENTA: Spunem NU compromisurilor! Nu vrem sa ne obligam copiii sa treaca prin ce am trecut noi
Foto: Facebook/Andrei Rosu

Cunoscandu-l de cativa ani pe Andrei Rosu si apreciindu-l atat ca sportiv, cat si ca om, am fost vadit interesata de motivatia lui de a-si muta biroul in Piata Victoriei si de a initia o adevarata miscare de rezistenta la care adera zilnic din ce in ce mai multi oameni.

Desi nu este momentan in tara, exista mereu cineva care mentine flacara aprinsa in Piata. Iata ce a relatat special pentru Ziare.com:

"Cand am venit prima oara in Piata Victoriei, am avut 90% acelasi motiv pe care l-au avut toti cei care protestau. Derapaje au mai fost, dar acum era prima oara cand am constientizat ca ne putem intoarce in anii de dinainte de 1990.

In ultimii doi ani am trait cu impresia ca intram in normalitate - aparuse DNA, se faceau arestari, se intamplau lucruri pozitive. Intelegeam ca dupa 1990 am avut o democratie tanara, ca eram la inceput si aveam multe de invatat, dar dupa 27 de ani ne asteptam sa fim condusi de oameni competenti.

Zilele de dupa ordonanta m-au facut sa realizez ca va fi o lupta de durata. Alternativa pentru cei de la putere era inchisoarea - ori furau, ori ajungeau la inchisoare. Hotilor nu le poti spune: Te rog frumos iesi din casa mea. Prin urmare, am decis sa ma mut in Piata ca sa nu-mi intrerup activitatea zilnica.

Nu ma asteptam sa devin simbolul Pietei. Aveam lehamite de politica, eram constient ca eram furati prin rotatie si chiar nu voiam sa ma implic.

La un moment dat, am crezut ca oamenii isi vor pierde entuziasmul din cauza conditiilor meteo, oboselii, vazand ca Guvernul nu reactioneaza deloc. Atunci mi-am spus ca eu trebuie sa raman in Piata, chiar daca uneori am fost singur. Era dezolant. Primeam mesaje de incurajare, oamenii veneau sa ma sprijine si se adunau indiferent de conditii.

Am avut zile cu multe grade minus, dar stiam ca momentele grele sunt temporare. Ne puneam mai multe haine pe noi si ne-am calit. Am actionat instinctiv, au venit din ce in ce mai multi oameni alaturi de mine, avem niste valori de aparat.

Citeste si Andrei Rosu spune ca a fost indepartat din Piata Victoriei de politisti - Cum explica Politia Capitalei

Evenimentele au culminat, dupa cateva zile, cu venirea Politiei in Piata. Jandarmii au fost mereu dornici sa ne ajute, s-au purtat exemplar. Am vazut Politia cum conduce un protestatar la metrou, pe urma un politist a venit la mine si mi-a spus sa plec, fara sa se prezinte, fara sa-mi explice de ce. Langa mine au mai venit doi protestatari, au inceput si ei sa vocifereze. Atunci m-am gandit ca arma cea mai buna era Facebook live. Vazand ca este filmat, politistul a schimbat placa.

Toata situatia asta, nefireasca, a incins spiritele si protestatarii s-au regrupat si in mediul online. Au aparut astfel grupuri locale de rezistenta. Stiam ca va trebui sa plec din tara si-mi doream ca aceasta prezenta in Piata sa continue cu acelasi entuziasm. De aceea, am scris un articol in care am povestit despre grupul #REZISTENTA creat pe Facebook. Acesta a fost urmatorul pas in aceasta lupta de durata. Acum suntem peste 40.000 de membri.

Fiind si alte grupuri create cu acelasi scop, am decis ca este indicat sa ne unim eforturile pentru o comunicare mai puternica, coerenta, pentru o mai buna strategie.

Au aparut multe voci care ne intrebau "Ok, ii dati jos, dar pe cine puneti in loc? Ce facem cu linia a doua sau a treia care tolereaza tot ce se intampla, accepta penalii?"

Numeroase voci au cerut infiintarea unui partid. Temerea era ca lucrurile se vor calma si ca vom continua sa fim condusi de aceiasi penali.

Acum colaboram cu ONG-uri, cu oameni de buna credinta, persoane publice care vor ajunge sa discute cu infractorii. Trebuie sa iesim in fata sa le dovedim ca sunt incompetenti.

Tara asta frumoasa trebuie administrata de oameni cinstiti si corecti, care nu mint, nu fura, pe care-i intereseaza soarta poporului. Daca nu facem acum ceva, riscam foarte mult.

Avem formulate cereri foarte clare, ne dorim sa plece toti cei care au dosare penale si altele de acest gen. Oamenii acestia sunt, sau ar trebui sa fie, angajatii nostri. In tarile civilizate hotararile majore se iau dupa consultarea comunitatii. Ne dorim sa existe oameni capabili sa verifice tot ce se intampla pentru a evita situatiile ordonantei care ne-a scos in strada.

Nu vrem sa ne obligam copiii sa treaca prin ce am trecut noi. In momentul in care nu se va mai fura se vor gasi bani pentru scoli, spitale, autostrazi etc.

Multi dintre noi am fost si in alte tari, stim ca se poate si altfel. Vedem cum ne pleaca valorile, suntem a doua tara dupa Siria ca numar de emigranti. Dovedim pe unde ne ducem ca suntem oameni care muncim, care ne descurcam, care nu ne facem de ras.

Nu suntem prosti, ignoranti, iar informatia circula foarte repede, iar asta ajuta mult.

Mi se umplea inima de bucurie cand vedeam oameni in carucioare cu rotile venind in Piata, pe o zapada de jumatate de metru, ca veneau oameni la 7 dimineata. Acestia sunt oameni care inving vremea.

Primesc mesaje de la oameni plecati din tara si care ne roaga sa #rezistam pentru copiii nostri. Noi, romanii, traim in paradigma incercatului. Ne multumim cu putin si renuntam usor.

Programul meu de acum e acelasi - continui sa ma antrenez, duc copiii la scoala, sotia, Oana, ma sustine si ma intelege, suntem de aceeasi parte a baricadei.

Referitor la scandalul cu multinationalele, am fost cu adevarat socat sa aud si sa citesc cum acestea au fost acuzate ca au dat drumul oamenilor sa protesteze.

Noi de ani de zile ne-am rupt de televizor pentru ca am fost dezamagiti de dezinformarea anumitor televiziuni. Am discutat cu reprezentanti ai mai multor posturi zilele acestea - Rai, BBC, Reuters, niciunul dintre ele nu a dat dreptate opiniilor prezentate de Antena 3 sau RTV. Angajatii acestor posturi ne-au spus ca in spatele lor se afla niste organizatii, ca ei sunt doar angajati. Au dovedit ca sunt bine intentionati in mai multe ocazii.

La fel de aberanta mi s-a parut minciuna cu Soros care a platit oamenii sa vina la proteste.

De aceea, noi avem o problema cu toti politicienii si consideram ca este momentul pentru un nou sistem. E totusi pacat ca CNA-ul priveste, asculta, dar nu intervine. In luna martie, ma intorc si i-am promis domnului Dragnea ca vin cu corturile.

Vrem sa transformam Piata Victoriei intr-un loc de dezbatere publica, de discutii libere. Am un sentiment bun. Si asta nu poate fi decat de bine. Pentru schimbare, pentru noi, pentru copiii nostri, pentru viitorul acestei tari.

Vrem ca mesajul nostru sa ajunga la cei care ne conduc: NU MAI SUNTEM DISPUSI SA FACEM COMPROMISURI!"

Pe Andrei Rosu il gasiti AICI si AICI.

Articol realizat de Corina Neagu

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Andrei Rosu proteste Piata Victoriei , #proteste