Angajatii de la Posta ies in strada - protest dupa Paste fata de scaderea salariilor

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 16:20
2309 citiri
Angajatii de la Posta ies in strada - protest dupa Paste fata de scaderea salariilor
Foto: Adevarul

Lucratorii postali din Bucuresti si din intreaga tara vor participa, dupa data de 12 mai, la ample actiuni de protest, cerand protejarea locurilor de munca si adoptarea, de catre Posta Romana, a unor decizii care sa contribuie in mod real la eficientizarea companiei, a declarat, luni, Matei Bratianu (foto), presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR).

"Dupa Saptamana Luminata, respectiv dupa data de 12 mai, vom organiza cu siguranta actiuni de protest atat in Bucuresti, cat si in intreaga tara. Oamenii sunt nemultumiti in conditiile in care conducerea Companiei Posta Romana incearca, in aceste zile, sa apeleze la o disponibilizarea mascata, pregatind reducerea programului de lucru si a salariilor pentru 6.000 de angajati.

Din partea companiei nu am primit nicio comunicare oficiala in acest sens, insa directorii de posta si dirigintii oficiilor postale din teritoriu ne-au informat ca Posta Romana a cerut date statistice care sa arate volumul de operatiuni facute de agenti, factori postali si oficiante", a afirmat Matei Bratianu.

Potrivit liderului sindical, rezultatul acestui proces a fost transcris intr-o fisa de normare, pe care dirigintii oficiilor de posta din rural si urban au trimis-o la conducerea Postei Romane.

"Conducerea companiei a utilizat un site neoficial pentru aprecierea distantelor parcurse zilnic de agenti si factori postali, refuzand sa ia in considerare adeverintele eliberate de primarii. Ca urmare, numarul de kilometri parcursi zilnic de agenti si de factorii postali a fost diminuat cu pana la 22%, ceea ce ar urma sa se traduca prin reducerea programului de lucru si a salariilor.

Prin aceasta masura, compania nu ar fi nevoita sa opereze concediere colective, scapand astfel de acordarea ajutorului de somaj si a salariilor compensatorii, prevazute in contractul colectiv de munca", a mai spus presedintele SLPR.

Matei Bratianu a precizat, totodata, ca sindicatul nu a fost chemat, pana la aceasta ora, sa participe la discutii legate de procesul de restructurare a companiei Posta Romana.

Ministerul Societatii Informationale (MSI) a anuntat, in martie, ca termenul de cumparare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Postei Romane de catre potentialii investitori a fost prelungit pana pe 28 mai 2013, ceea ce ar putea duce la decalarea termenului final al privatizarii cu o luna.

Aceasta decizie a venit ca urmare a solicitarilor transmise de administratiile postale si fondurile de investitii interesate sa evalueze in detaliu oportunitatea investitionala si potentialul de crestere al companiei.

Statul roman intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.

Posta Romana este cel mai mare operator de servicii postale, cu o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale si peste 32.000 de angajati. Statul roman detine 75% din actiuni la Posta Romana, in timp ce restul de 25% este detinut de Fondul Proprietatea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest sindicate Posta, #protest lucratori postali, #Matrei Bratianu protest postasi , #proteste