Angajatii din penitenciare protesteaza azi la Ministerul Justitiei

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 08:13
2991 citiri
Angajatii din penitenciare protesteaza azi la Ministerul Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii din penitenciare anunta ca miercuri, incepand cu ora 12:00, vor protesta in fata Ministerului Justitei fata de "indolenta si incompetenta" ministrului Tudorel Toader.

Potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com, peste 300 de sindicalisti din Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor vor participa la manifestatie.

De mentionat ca, incepand de marti dupa amiaza, ministrul Toader se afla la Strasbourg, impreuna cu premierul Viorica Dancila, pentru ca in PE se discuta situatia statului de drept in Romania.

Anterior protestului, incepand cu ora 09:30, sindicalistii se vor intalni la sediul ANP pentru a se organiza si a-i cere cu acest prilej demisia directorului general imputernicit ilegal Marian Dobrica.

"La protest participa membri din cele 32 de sindicate afiliate la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, dar si sindicalisti din Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual in prealabil fiind ceruta o intalnire cu reprezentantii Ministerului Justitiei pentru a discuta nemultumirile angajatilor din penitenciare", potrivit documentului citat.

Iata revendicarile angajatilor din penitenciare:

-> conditii de lucru mai bune - ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.

-> plata orelor suplimentare restante - in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant.

-> stoparea imputernicirilor ilegale - cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este ilegal imputernicit de 4 luni.

-> eliminarea discriminarilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.

-> aprobarea Statutului politistului de penitenciare - cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament.

-> incetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.

-> plata integrala a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate.

Conform sursei citate, daca aceste revendicari nu vor primi un raspuns pozitiv concret, sindicalistii vor continua actiunile in instantele civile si penale impotriva ministrului Justitiei si vor recurge la blocarea activitatii penitenciarelor ca urmare a refuzului angajatilor de a lucra in conditii de lucru improprii.

A.D.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#protest angajati penitenciar, #protest sindicalisti penitenciare, #protest Ministerul Justitiei , #proteste