Aproximativ 22.000 de angajati ai Finantelor au declansat un protest spontan. Sunt nemultumiti de Legea salarizarii

Luni, 15 Mai 2017, ora 10:07
6096 citiri
Aproximativ 22.000 de angajati ai Finantelor au declansat un protest spontan. Sunt nemultumiti de Legea salarizarii
Foto: Sed Lex

Aproximativ 22.000 de angajati ai Ministerului Finantelor au declansat un protest spontan, luni dimineata, nemultumiti de proiectul legii salarizarii unitare.

Vasile Marica, liderul Sed Lex, a declarat ca protestul afecteaza toate marile orase din tara.

Angajatii din Finante sustin ca proiectul Legii salarizarii ii defavorizeaza, ei urmand sa piarda la salariu intre 10 - 35%, "salarii castigate intr-o batalie cu regimul Basescu".

"Noua lege nu-i favorizeaza sub nicio forma. E inacceptabil", a declarat Vasile Marica pentru Digi24, care sustine ca s-a discutat "cu toti ministrii", dar nu s-a ajuns la vreo concluzie.

"Nu putem accepta lucrul acesta si n-o sa-l acceptam", mai afirma liderul de sindicat.

In plus, mai spune el, salariatii de la Finante sunt nemultumiti si de angajarea consultantilor fiscali, care ar urma sa aiba venituri duble fata de actualii angajati. Cu alte cuvinte, pentru acestia se gasesc bani, nu insa si pentru actualii angajati din minister, mai spune el.

Intrebat cat timp va dura protestul, Marica a raspuns: "Nu stiu. Colegii mei, cat vor hotari ei, atat vor sta.".

La randul sau, presedintele Sindicatului National Finante Publice - SindFISC, Liviu Toader, a declarat pentru News.ro ca au intrat in greva angajatii din Bucuresti si cel putin zece judete. Acesta a specificat insa ca sindicatul pe care il reprezinta nu a fost implicat in protest, arata Agerpres.

"Legea salarizarii e in primul rand factorul declansator. La Bucuresti sunt 200-300 de persoane care au intrerupt lucrul, in tara sunt cateva mii. Principalele revendicari sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecand de la nefinantarea serviciilor in care lucreaza acesti oameni, plus proiectul legii salarizarii.

In ceea ce priveste salarizarea angajatilor din Finantele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind incadrarea in grilele de salarizare. Nu exista o protectie juridica a angajatilor ANAF care fac controale, nu exista o protectie juridica reala, angajatii Fiscului merg in controale in numele statului, si nu in nume propriu", a spus Liviu Toader.

Iata, concret, solicitarile protestatarilor, conform unui comunicat remis Ziare.com de CNS Cartel ALFA:

1. Asigurarea pastrarii in plata a salariilor avute la data intrarii in vigoare a noii legi, daca acestea sunt mai mari decat cele stabilite conform noilor dispozitii

2. Respectarea principiului "plata egala pentru munca egala" pentru cei care desfasoara aceeasi activitate si acelasi volum de munca. Salarii egale pentru toti salariatii din institutiile fiscale care administreaza creantele bugetare indiferent de subordonare, centrala sau locala, activitatea este la fel de solicitanta si complexa, desfasurata in baza aceleiasi legislatii fiscale.

3. Tratament nediscriminatoriu si transparent pentru toti bugetarii, fara excluderea salariatilor din administratia publica locala din grilele de salarizare. Prin noua reglementare se exclud practic salariatii din administratia publica locala din marea familie a bugetarilor, ei devin "niste zilieri" la dispozitia primarilor.

4. Constituirea unei noi familii ocupationale, ale carei atributii sunt specifice si distincte privind colectarea si constituirea veniturilor bugetare, familia ocupationala financiar-fiscala, administrare venituri bugetare.

Pentru reglementarea si salarizarea unitara acest segment este stric necesar sa se constituie aceasta familie ocupationala.

5. Dialog social real, prin acceptarea amendamentelor pertinente propuse de federatiile reprezentative.

6. Respectarea deciziilor Curtii Constitutionale prin care se constata incalcari ale drepturilor lucratorilor si transpunerea lor in practica si legislatie.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#protest angajati finante, #taieri salarii angajati Finante, #greva angajati Finante legea salarizarii , #proteste