Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ar trebui sa devina Piata Universitatii o agora? - Dezbatere Ziare.com

Marti, 13 Martie 2012, ora 12:12
3937 citiri
Ar trebui sa devina Piata Universitatii o agora? - Dezbatere Ziare.com

Amenajarea Pietei Universitatii ca o agora - un spatiu unde sa se faca adunari populare - a intrat in dezbatere pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti.

Acest proiect lansat la initiativa Asociatiei Pro Democratia ar urma sa stabileasca un statut de agora pentru Piata Universitatii, un loc pentru dezbateri publice cetatenesti.

Aceasta dezbatere publica aparuta pe site-ul Primariei Capitalei a venit dupa ce proiectul fusese respins, in luna ianuarie, deoarece nu s-a intrunit numarul suficient de voturi al consilierilor generali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti se refera la conferirea statului de spatiu de dezbatere publica Pietei Universitatii, respectiv zona Piata 21 decembrie 1989 si zona din fata Teatrului National Bucuresti.

Potrivit proiectului, agora ar urma sa fie deschisa intre orele 9.00-21.00, numarul maxim de participanti fiind de 250 si anume - 100 de persoane in fata Universitatii de Arhitectura si 150 de oameni in fata Teatrului National.

Cei care vor dori sa se exprime in spatiul pentru dezbatere publica sunt obligati sa informeze in scris la Registratura Primariei Municipiului Bucuresti, precizand tema si ziua dezbaterii, precum si durata.

Totodata, la tribuna special amenajata pentru dezbatere poate vorbi doar o singura persoana o data, timp de 30 de minute. In plus, in acest spatiu este interzisa afisarea de reclame publicitare, camparea si consumul de alcool, fiind amplasate panouri pentru afisare de materiale, altele decat cele de natura publicitara.

Locul in care a inceput ultima aventura democratica a Romaniei

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a precizat ca proiectul de dezbatere publica se poate realiza "in masura in care exista vointa politica pentru asa ceva".

"Nu a fost cazul la votul din Consiliul General, din urma cu mai bine de o luna, si nu s-a putut introduce pe ordinea de zi, in urma cu doua saptamani", a declarat, pentru Ziare.com, Parvulescu.

Acesta a sustinut ca o varianta a dezbaterii publice este absolut normala, dupa care se va intra in Consiliul General, inaintea alegerilor din luna iunie.

"Ma astept ca aceleasi criterii politice sa functioneze si de data aceasta, ceea ce nu mi se pare nici pe departe foarte fericit. O solutie de compromis se poate gasi oricand, dar in contextul electoral actual este mult mai dificil decat ar fi fost inainte, pentru ca exista foarte multe motivatii partizane", este de parere presedintele Pro Democratia.

El crede ca, fiind vazuta ca un loc al protestului Opozitiei, foarte putini dintre membrii PDL vor sustine ideea unei agore cetatenesti.

"Trebuie sa oferim romanilor posibilitatea de avea un loc al protestului care sa fie organizat de o maniera cat se poate de democratica", a mentionat Cristian Parvulescu care a tinut sa precizeze ca nu au existat voturi impotriva din partea PDL, asa cum s-a speculat in presa, ci foarte multe abtineri, lipsind doar doua voturi pentru ca majoritatea sa se intruneasca, in luna ianuarie.

"Oamenii vin traditional in aceste doua locuri - Arhitectura si Teatrul National. Ne este cumva rusine de Revolutie? Acolo a inceput. Dincolo de acele cruci, care sunt in mijlocul carosabilului, pe care foarte putini le mai vad si isi mai aduc aminte, sa marcam locul in care a inceput ultima aventura democratica a Romaniei, in sens cronologic", a spus Cristian Parvulescu.

Proiectul azi, infaptuirea sa peste cativa ani

El nu se asteapta ca proiectul sa fie pus in aplicare in cateva luni, ci mai degraba in cativa ani, fiind de parere ca astfel s-ar detensiona situatia si s-ar veni cu idei interesante.

"Poate fi un monument viu al protestului, pentru ca Revolutia a fost un protest. Daca nu realizam ca aceasta democratie a fost construita prin protest, prin violenta justificata, atunci nu intelegem care este statutul acestei societati. Daca ne este rusine de Revolutie si continuam sa spunem ca cei care au murit acolo erau agenti ai Securitatii, riscam sa nu mai avem niciun fel de legitimitate. Macar asta am obtinut dupa decembrie 89, posibiltatea de a ne exprima", a conchis presedintele Asociatiei Pro Democratia.

Cristian Parvulescu a inaintat si ideea unei agore langa Spitalul Coltea, in timp ce viceprimarul general al Capitalei, Victor Iovici, a spus ca un bun loc ar fi in fata BCR.

Viceprimarul Capitalei, de acord cu agora

Viceprimarul general al Capitalei a declarat ca nu il deranjeaza acest proiect de dezbatere publica, dar ca trebuie respectate conditiile legale si ca "trebuie facut ceva care sa fie civilizat". El a confirmat ca este de acord, ca a si votat in acest sens si ca "nu este nicio problema".

Iovici a recunoscut ca reusita acestui proiect depinde de ceilalti colegi ai sai si ca propunerea sa a fost de organizare a unei comisii cu ONG-urile, cu arhitectii de la ordinul arhitectilor, cu consilieri generali, cu primarul Sorin Oprescu, dar ca "nu s-a dorit".

O agora pentru totdeauna

Totodata, el crede ca nu este normal ca fie facute locuri de dezbatere si intr-o parte si in cealalta a bulevardului si ca participantii vor traversa neregulamentar strada in acea zona si nu vor folosi pasajul pietonal de la Universitate, pentru ca "asa suntem noi romanii, nu respectam regulile de circulatie".

"O agora inseamna o piata, nu inseamna doua piete, pentru ca doua spatii inseamna doua piete, nu? Doua locuri inseamna doua agore. Trebuie sa fie ceva frumos si pentru totdeauna", a afirmat viceprimarul general al Municipiului Bucuresti.

Referitor la faptul ca mai multi consilieri PDL care s-au opus acestui proiect, Victor Iovici a refuzat sa comenteze.

"Nu comentez, e opinia lor, au dreptul sa voteze, de-aia au fost alesi. Legea spune ca mai aproape de nu stiu cati metri de metrou nu au voie, nu pot sa comentez eu decizia colegilor mei", a concluzionat viceprimarul.

In zona Pietii Universitatii au avut loc proteste timp de mai multe zeci de zile, incepand cu 13 ianuarie, dupa demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Manifestatiile, care in mai multe randuri au degenerat in scene violente, au fost intrerupte partial din cauza inrautatirii vremii, dar ele ar putea reveni, odata cu cresterea temperaturilor din aceasta saptamana.

La inceputul lunii februarie, un protestatar spunea ca vrea ca Piata Universitatii sa fie o agora. Asociatia Pro Democratia spunea ca initiativa aceasta ar transforma spatiul intr-un fel de Hyde Park romanesc, unde oamenii sunt liberi sa-si exprime opiniile.

"Coltul vorbitorilor" din Hyde Park, Londra, este o tribuna neoficiala, unde oricine poate tine discursuri pe orice tema. Duminica este ziua obisnuita pentru asemenea mitinguri neoficiale.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Ar trebui sau nu organizat un astfel de spatiu destinat dezbaterilor publice?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#dezbatere publica Piata Universitatii, #agora Piata Universitatii, #proteste Piata Universitatii, #infiintare agora Piata Universitatii , #proteste