Bulgarii pregatesc o revolta fata de explorarea gazelor de sist din Romania

Sambata, 11 Mai 2013, ora 20:10
4583 citiri
Bulgarii pregatesc o revolta fata de explorarea gazelor de sist din Romania
Foto: BGNES

Bulgarii din orasul Dobrich, situat in nord-estul tarii, pregatesc un nou val de proteste fata de fracturarea hidraulica a gazelor de sist din tara noastra.

Organizatorii protestelor sustin ca bulgarii vor manifesta impotriva capitalului necesar pentru aceasta activitate, dar si pentru protejarea naturii, potrivit Novinite, principala agentie de stiri din Sofia.

Unul dintre organizatori, Sintiya Nedyalkova, a afirmat ca isi va dedica intreaga viata luptei impotriva explorarii gazelor de sist, care ar afecta regiunea bulgara Dobrudja.

Explozii controlate la Vama Veche - Chevron a primit autorizatia de a cauta gaze de sist

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat miercuri ca gigantul american Chevron a primit autorizatie pentru a cauta gaze de sist in judetul Constanta, pe coasta Marii Negre. Procesul presupune "explozii controlate" pe o arie de 1.800 de kilometri patrati.

"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru zonele Costinesti si Vama Veche", a declarat Plumb pentru AFP, citata de France24. Autorizatia va permite Chevron sa efectueze "explozii controlate" la o adancime cuprinsa intre 10 si 15 metri pe o arie de 1.800 de kilometri patrati.

Aceasta a fost acordata in ciuda controverselor privind riscurile pentru mediu. Exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica a fost interzisa in cateva tari europene, precum Franta si Bulgaria. Chevron sustine ca toate actiunile sale "sunt si vor continua sa fie ghidate de legislatia romaneasca, de cerintele Uniunii Europene si de standardele stricte din industrie".

Cum incearca ecologistii sa salveze Vama Veche de Chevron

Asadar, bulgarii, in special cei din Dobrudja, se tem ca explorarea gazelor de sist de la malul Marii Negre va afecta regiunile bulgare din apropierea granitei cu Romania, va distrige solurile, va polua apele si va depopula zonele.

In ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a interzis fracturarea hidraulica, Bulgaria devenind a doua tara din UE care interzice explorarea gazelor de sist prin aceasta tehnologie. Decizia a venit in urma unor ample proteste.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#protest Bulgaria gaze sist, #Bulgaria gaze sist Romania, #gaze sist Constanta , #proteste