Campeni: Proteste Rosia Montana cu 2.000 de participanti, cu vaci si boi. Autocare oprite

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 16:47
3481 citiri
Campeni: Proteste Rosia Montana cu 2.000 de participanti, cu vaci si boi. Autocare oprite
Foto: Digi 24

Aproximativ 2.000 de persoane protesteaza sambata in orasul Campeni, judetul Alba, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fluturand steaguri tricolore si cantand melodii patriotice, in timp ce unii protestatari si-au adus vacile si boii pentru a arata ca in Muntii Apuseni se face agricultura.

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat, sambata, in jurul orei 14:00, in centrul orasului Campeni, in fata statuii lui Avram Iancu, denumit de localnici "Craisorul Muntilor". La protest au venit si persoane din localitati din Muntii Apuseni, dar si din alte zone din tara.

Politicienii, alarmati de apelurile la violenta in timpul protestelor privind Rosia Montana

Protestul a inceput cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti, iar manifestantii s-au rugat impreuna pentru viitorul Muntilor Apuseni, la un moment dat unul dintre participanti ingenunchiind.

Protestatarii au steaguri, esarfe tricolore si pancarte cu mesaje precum "Uniti salvam Muntii Apuseni", "Motii nu vor cianura", "Tradarea de tara in aur se masoara", "Salvati Rosia Montana, salvati Apusenii", "Bogata tara, proasta randuiala".

Rosia Montana: Protestatarii au gresit fatal - proiectul are sanse uriase

De asemenea, oamenii canta melodii patriotice si scandeaza lozinci prin care solicita respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Un grup de sateni din comunele din apropierea orasului Campeni au adus la proteste boi si vaci, in jug, incercand astfel sa arate ca in Muntii Apuseni se pot creste animale si se poate face agricultura.

"Am venit cu animalele sa le arat domnilor de la Bucuresti ca in Apuseni exista animale, nu cum au spus ei. Avem vaci si facem agricultura, au facut si mosii si stramosii nostri", a spus unul dintre proprietarii de animale prezent la protest.

Autocare cu protestatari, oprite

Un alt participant a urcat pe scena si a anuntat protestatarii ca exista autocare cu oameni care vor sa vina la Campeni, dar care ar fi fost oprite in apropiere.

"Imnul nostru drag spune 'preoti cu crucea in frunte', asa am pornit si noi astazi sa le spunem guvernantilor 'Nu' pentru proiectul de la Rosia Montana. Suntem multi si sa stiti ca nu toti au putut ajunge aici, unii au fost opriti pe drum, in Baia de Aries sau in apropiere de Campeni", a spus barbatul.

Purtatorul de cuvant al Politei Judetene Alba, Luminita Prodan, a declarat ca in judet se desfasoara sambata o actiune privind transportul public de persoane si au loc controale in trafic.

Proiectul de lege privind Rosia Montana, schimbat total. Acordul Guvern-RMGC, scos din proiect

Prodan a precizat ca nu au existat autocare cu persoane care ar fi dorit sa ajunga la protestul de la Campeni si care ar fi fost oprite sa ajunga in zona.

La ora transmiterii acestei stiri, pe o scena amenajata in zona unde se desfasoara protestul, unii dintre participanti sustin discursuri in fata multimii, completate de scandari, precum "Uniti salvam Muntii Apuseni! Uniti salvam Romania!".

Protestatarii ameninta ca daca nu vor fi ascultati vor merge la Rosia Montana si la Bucuresti pentru a protesta.

La protestul de la Campeni continua sa soseasca participanti, numarul celor prezenti fiind in crestere.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, a declarat ca protestul de la Campeni este autorizat sa se desfasoare pana la ora 20.00, iar pana acum nu au fost inregistrate incidente.

In 25 septembrie, la Campeni, reprezentanti ai opozantilor fata de proiectul minier de la Rosia Montana s-au intalnit cu parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana, care au vizitat judetul Alba, atunci peste 1.000 de persoane protestand in fata restaurantului in care a avut loc intalnirea.

Participantii la intalnire i-au informat pe membrii Comisiei speciale parlamentare Rosia Montana ca se opun proiectului minier deoarece il considera periculos, iar pe de alta parte afacerile si vietile lor ar fi afectate daca ar incepe exploatarile.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#proteste Rosia Montana Campeni, #proteste proiect Rosia Montana, #participanti proteste Rosia Montana , #proteste