Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce inseamna acest moment pentru ei?

Luni, 06 Februarie 2017, ora 15:23
5018 citiri
Ce inseamna acest moment pentru ei?
Foto: Arhiva Ziare.com

Crescand in strainatate, dar strans legat de Romania, deseori ca un curios adolescent, intrebam pe cei din generatia parintilor mei "De ce ati plecat? Care a fost momentul care v-a facut sa decideti: eu plec din tara asta!"

Multi mi-au raspuns la intrebarile mele descriind perioada pre si post Emil Constantinescu. Desi majoritatea oamenilor si-au pus speranta in guvernele de la inceputul aniilor '90, devenise clar ca, in loc de modernizare si democratizare, Romania urma sa treaca printr-o oligarhizare a ceea ce comunismul a centralizat economic.

In mare parte aceasta tranzitie avea sa aiba loc prin baroni locali si regionali ai PDSR-ului din perioada respectiva. Aceasta realitate insemna ca potentialul pentru o viata mai buna nu numai pentru ei, dar si pentru copiii lor era nesigur. Si cei mai optimisti au inteles ca, in cel mai bun caz, Romania de atunci se indrepta spre bine intr-un ritm mult prea lent.

Ca rezultat, decizia lor a fost sa paraseasca Romania si sa caute tara pe care si-o doreau in afara. Astazi, cred ca trecem din nou printr-un moment foarte important pentru Romania.

Multi dintre cei care protesteaza, daca nu majoritatea, sunt tineri care locuiesc la oras, in centre urbane care au reusit cat de cat sa se modernizeze, avand mai multi investitori, mai multe locuri de munca, o viata culturala mai bogata si universitati cu parteneriate internationale pe o scara mult mai larga ca in ani trecuti. Fara indoiala orasele mari ale Romaniei ofera astazi mult mai multe oportunitati, comparat cu anii '90 si cu inceputul aniilor 2000.

Ca o consecinta, in ultimi 10 ani, s-a dezvoltat o categorie de tineri adulti care nu vor sa plece din Romania.

Desi multi au intampinat momente dificile, acesti tineri doresc sa contribue la imbunatatirea conditiilor de trai din Romania, incercand sa-si cladeasca "o tara ca afara" in locul unde s-au nascut.

Am observat ca din ce in ce mai multi din prietenii mei de pe retelele de socializare incep sa fie mai atenti la politica. Cred ca mare parte din acest motiv se datoreaza varstei. Multi dintre ei se afla la cumpana aniilor 20 si 30, o perioada in viata unde realitatea societatii este mult mai evidenta, dar inca idealismul este prezent in gandirea lor.

Un alt motiv important sunt copiii. Desi nu toti au ales sa devina parinti inca, multi au facut acest pas, deci soarta Romaniei nu mai are doar un impact asupra lor, dar si asupra copiilor lor pe care nu au cum sa-i protejeze de coruptia inca foarte prezenta in societatea romaneasca.

Din cauza acestor factori, implicarea lor in viata social-politica este tot mai activa.

Daca scandalul generat de Ordonanta Iordache nu-si va gasi o rezolvare prin presiunea strazii si a institutiilor intarite in ultimii 10 ani, cred ca vom avea inca un val important de tineri care, ca si parintii mei, vor alege sa paraseasca Romania.

Ei, ca si generatiile anterioare, doresc sa vada o clasa politica ce isi doreste sa apare interesele cetatenilor, si nu doar ale acelor oameni care au reusit sa intre in cercurile de putere.

Diferenta importanta este ca exodul va fi mult mai rapid si impactul la fel de mare, Romania va pierde un numar important de oameni care fac parte dintr-o clasa sanatoasa de mijloc.

Daca in anii '90 trebuia sa astepti pana ce puteai sa pleci, astazi, migratia intr-o alta tara este mult mai usoara, in special pentru cei de la orase, datorita faptului ca Romania apartine Uniunii Europene.

Aceste evenimente cu similaritatile intre prezent si trecut te-ar face sa crezi ca istoria se va repeta si, ca in anii '90, impactul protestelor va fi insignifiant. Totusi, daca prezenta masiva in strada va continua, cred sincer ca de aceasta data vom avea o generatie care nu va mai trebui sa raspunda la intrebarea: "De ce ati plecat?"

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#proteste ordonanta Iordache , #proteste