Cel mai mare protest de dupa Revolutie, in imagini inedite (Galerie foto)

Joi, 02 Februarie 2017, ora 17:59
7722 citiri
Cel mai mare protest de dupa Revolutie, in imagini inedite (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

La fel ca in ultimele zile, romanii au iesit in strada si miercuri, infuriati de adoptarea ordonantei care mutileaza Justitia, adoptata marti seara de guvernul Grindeanu.

Numarul lor a fost unul record: 150.000 la Guvern, in Capitala, si inca tot pe atat in intreaga tara, in zeci de orase. In total 300.000 de oameni care simt la fel. Au fost cele mai ample miscari de strada de dupa Revolutie. Numarul celor iesiti in strada, chiar in zile lucratoare, a crescut gradual, de la o zi la alta.

S-a demonstrat din Timisoara sau Alba Iulia, pana la Constanta, Iasi, Sibiu, Focsani sau Craiova. S-a demonstrat in diaspora, de la Chisinau, Torino, Londra sau Bruxelles, pana in Berlin, Zurich sau pana in SUA, Canada si chiar Antarctica.

La Bucuresti, lumea s-a adunat inca de dimineata, iar pe masura ce orele treceau, randurile protestatarilor se ingrosau tot mai multi.

Au iesit in strada mamici cu copii mici in port-bebe, bunici, dar si tineri care si-au luat zi libera de la munca, pentru a-si face auzit mesajul: abrogarea ordonantei Iordache.

"Foaie verde de-amnistie, noi va vrem la puscarie", "Cand injustitia devine lege, rezistenta devine datorie" - se putea citi pe pancartele celor adunati in fata Guvernului.

Multi tineri angajati ai unor companii au plecat "in masa" de la serviciu, luandu-si colegii de pe intreg etajul.

Au existat unii care nu au mai avut rabdare sa li se termine programul de munca, venind la protest chiar si in pauza de masa.

Au existat sefi care s-au alaturat subordonatilor la protest, strigand toti pe aceeasi voce.

Cei de toate varstele si-au transmis mesajul. Portavocea a ajuns si la copii.

Seara, zona din fata Guvernului a devenit o masa frematanda de oameni.

Jandarmii nu mai puteau tine pasul cu numaratoarea. De altfel, dupa ora 21.30, nici nu s-a mai transmis vreo estimare legata de numarul protestatarilor din Capitala.

Atitudine, acesta a fost cuvantul de ordine la protest. S-a protestat insa pasnic, sentimentele fiind exprimate prin cuvinte, scrise sau rostite, si imagini. Nici urma de violenta pana ce huliganii nu au ajuns la Guvern.

Ore in sir romanii au demonstrat in ciuda frigului si Guvernului Grindeanu.

Atmosfera a fost una calma, linistita, pana putin dupa ora 22:00.

Dupa care protestele au fost deturnate de un grup de huligani, membri ai galeriilor Dinamo si Rapid, care au inceput sa arunce cu petarde, torte si bucati de gheata spre jandarmi.

"Munitia" le-a ajuns multa vreme, indeajuns de mult incat mare parte dintre protestatari sa plece in graba din piata, de teama, trista ca in asemenea nota avea sa se incheie cel mai mare protest de dupa '89.

Au existat multi protestatari care au incercat sa-i convinga pe huligani sa se linisteasca. Simbolic, protestatarii pasnici s-au asezat in genunchi, cu mainile la ceafa sau in sus.

Multimea intreaga a scandat "Fara violenta". Degeaba, o mana de oameni a stricat in cateva minute atmosfera mai multor zile de protest.

Initial, jandarmii nu au intervenit, strangand randurile si aparandu-se de proiectile cu scuturile.

Multimea a fost anuntata sa se "delimiteze" de agitatori, sa se indeparteze, ceea ce s-a si intamplat. Zona din fata Guvernului a inceput sa se goleasca.

Incet-incet, jandarmii au inaintat inspre huligani, care au continuat sa traga cu ce au avut la indemana, inclusiv gheata.

Mai mult, au dat chiar foc unui chiosc de ziare din zona.

In final, dupa ce au dat cu lacrimogene, jandarmii au reusit sa-i prinda pe cativa huligani, sa-i doboare la pamant si, in cele din urma, sa-i urce in duba, pentru a fi interogati.

Joi, s-a anuntat ca 79 dintre acestia sunt cercetati.

Cat despre Piata Victoriei, ramasa ca dupa razboi, dupa ce ultrasii au impins in jadarmi inclusiv tomberoane pline cu gunoi, aceasta a fost curatata chiar dupa miting. Cei care participasera la protest s-au organizat pe retelele sociale si s-au intors sa curete zona.

Fotografii: Ziare.com (Alexandru Nistor / Nicu Socol / Mircea Vacarescu)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#poze protest miercuri, #proze proteste Guvern, #protest Guvern jandarmi huligani, #imagini protest guvern , #proteste