Cinci moduri de a protesta fata de preturile mari la carburanti - De la cititori

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 16:22
3228 citiri
Cinci moduri de a protesta fata de preturile mari la carburanti - De la cititori

Protestul persoanelor fizice fata de benzinarii poate lua diverse forme. Daca persoanele juridice au contracte si nevoi pe care e greu sa le ignore, un om de rand poate protesta in mod democratic si legal fata de pretul mare la carburant.

Traim intr-o democratie, asa cum este ea, criticata si cu multe vicii, dar daca se respecta legea printr-un protest organizat si legal, ar fi o bila alba pentru aceasta natie dezbinata.

Haideti sa analizam obiectiv ce variante legale de protest exista, dar care sunt, in acelasi timp, si eficiente:

1. Plata in monede

Plata in monede nu face altceva decat sa starneasca zambete, atat din partea cumparatorului de carburant, dar si din partea vanzatorilor. Acest tip de protest este insotit si de o alimentare de carburant cat mai mica.

Totusi, monedele tot bani sunt si pana la urma sunt bune si ele. Se produc cozi, eventual si nervi de la cei grabiti, dar banii si benzina sunt in continuare rulati.

2. Lipsa de la pompe pentru o perioada

Acest tip de protest poate crea putina panica in randul comerciantilor de carburant, dar existand un termen limita pentru finalizarea protestului, acel termen ii linisteste pe vanzatori.

S-a vehiculat termenul de 3 zile pentru o nealimentare nationala. In a patra zi, este posibil ca toti conducatorii de autovehicule sa dea buzna in benzinarii, creandu-se cozi, nervi si in cele din urma acestia vor constata ca pretul la carburant e cel mai probabil neschimbat.

3. Boicotul indirect

Un alt tip de protest il reprezinta boicotarea indirecta. In dorinta de a fi scazut pretul la carburant, protestul poate fi indreptat impotriva celorlalte produse dintr-o benzinarie. Acest tip de protest poate fi total, adica protestatarii nu mai achizitioneaza niciun alt produs dintr-o benzinarie sau partial in cazul in care se urmaresc anumite produse cheie.

Tot indirecta poate fi si reactia comerciantului. Astfel, acesta poate chiar mari pretul la carburant ca o reactie la pierderile provocate prin stoparea vanzarilor celorlalte produse.

4. Mersul pe jos

Mersul pe jos presupune in mod automat un consum mai mic de carburant, deoarece fiecare dintre protestatari ar merge mai mult pe jos si nu ar mai folosi masina. Asta nu presupune o nealimentare de carburant, ci pur si simplu o mai mica folosire a autovehiculului personal.

Un astfel de protest poate fi tematic. De pilda, nu se mai merge cu masina la serviciu sau nimeni nu mai merge la hipermarketuri cu masina. La nivel national, un astfel de protest ar putea scadea considerabil consumul de carburant.

5. Evitarea unui comerciant de carburant

Un alt tip de protest foarte periculos pentru comercianti, dar greu de realizat din punct de vedere al coordonarii protestatarilor, este evitarea unui anume comerciant de benzina. Acest tip de protest poate face ravagii in randul oricarui comerciant de orice tip daca se intinde pe o lunga perioada de timp. Orice comerciant care se vede pus in fata unui boicot, este lipsit de aparare.

Principalele ingrediente pentru un boicot de succes sunt comunicarea, solidaritatea si perseverenta. In istorie exista cazuri de boicot finalizate cu succes. Boicotul asupra lui Montgomery bus, a urmarit stoparea discriminarii negrilor in Alabama, si tot un boicot a dus la schimbarea atitudinii companiei McDonald fata de homosexuali.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest pret benzina , #proteste