Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Colectivul justitiei. Sa aratam unde e puterea reala!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 12:00
17674 citiri
Colectivul justitiei. Sa aratam unde e puterea reala!

Am convingerea ca de intensitatea protestelor anuntate pentru astazi impotriva proiectelor gratierii si modificarii codurilor penal si de procedura penala depinde in buna masura soarta statului de drept din Romania.

Deocamdata PSD pare sa fi facut un pas inapoi in fata valului de adversitate stranit prin incercarea de a promova cele doua acte normative pe furis. Legi pentru hoti urmau sa fie adoptate hoteste.

Impotriva acestei incercari au facut front comun imensa majoritate a magistratilor in frunte cu CSM, cele mai multe ONG-uri si o buna parte a comunitatii internationale, prin vocea mai multor ambasadori, a cancelarului Germaniei si prin raportul MCV.

Dar nu am nicio indoiala ca PSD s-a speriat cel mai mult de valul de proteste. Zecile de mii de oameni iesiti in strada pentru prima data fara a fi vorba despre emotii majore, despre sange si suferinta, fara a fi in discutie, in mod direct, salarii sau pensii, au dat un semnal teribil. Cu atat mai mult cu cat am auzit deja multi dintre votantii PSD de acum nici doua luni exprimand o dezamagita schimbare de optiune.

PSD este pus in fata unei perspective terifiante: sa-si scape penalii cu pretul distrugerii pe termen lung a credibilitatii inclusiv intr-o anumita masura din propriul electorat. Pentru ca nimeni, absolut nimeni nu a pus la indoiala dreptul PSD de a guverna conform programului de guvernare. E chiar "condamnat" sa o faca.

Este contestat dreptul PSD de a lua masuri pe care nu le-a anuntat, nu le-a supus dezbaterii electorale, care nu sunt impuse de vreo situatie imprevizibila aparuta intre timp si care vor distruge anticoruptia si statul de drept din Romania.

Deocamdata vad ca PSD incearca sa castige timp. Liviu Dragnea s-a spalat pe maini de ordonante pasand raspunderea catre guvern, ministrul Justitei organizeaza o dezbatere publica (voi fi acolo si va voi spune ce va iesi).

Intre timp, minciunile ies la iveala una dupa alta: Romania nu risca nicio amenda de la CEDO (multumim doamna ministru Pruna pentru aceasta monumentala aberatie devenita munitie forte pentru Liviu Dragnea!), CEDO nici macar nu recomanda gratierea, ci eventual masuri individuale dupa modelul Italiei (de atata grija pentru soarta detinutilor guvernul a taiat initial din bugetul ANP, dar nu exista niciun proiect serios pentru situatia din penitenciare).

Sunt lansate tot felul de baloane de incercare menite sa mai calmeze din furia publica. De exemplu, varianta renuntarii la injumatatirea pedepsei pentru toate infractiunile, ceea ce ar mai diminua efectele gratierii.

Praf in ochi! Pe de-o parte, raman in zona gratierii infractiuni precum abuzul in serviciu, fapta extrem de raspandita printre politicieni si clientii lor. Stiti, spre exemplu, ca Alina Bica si Elena Udrea ar benefiaia de aceasta gratiere?

In plus, ticalosiile cele mari sunt in OUG privind modificarile din codurile penale care nu au nimic de-a face cu deciziile CCR, dupa cum a explicat foarte clar fostul consilier prezidential Claudiu Dinu, si care dinamiteaza abuzul in serviciu, conflictul de interese si denuntul. Adica acolo unde doare mai tare.

Aud si ca s-ar putea renunta la prejudiciul minim de 200 de mii de lei pentru pedepsirea abuzului. Chiar sa fie asa, ramane conditionarea anchetarii faptei de existenta plangerii prealabile. Adica primarul sa fie anchetat doar daca face primaria plangere impotriva lui? Sau consiliulul judetean impotriva presedintelui de CJ? Sa fim seriosi.

Se vorbeste despre faptul ca se va renunta la ordonante pentru o asumare a raspunderii guvernului. Asta ar presupune un parcurs mai dificil si mai lung, dar avand in vedere majoritatea zdrobitoare impotriva anticoruptiei, care include si buna parte din PNL, rezultatul ar putea fi in cele din urma acelasi: liber pentru hoti si hotie.

Se pregatesc asadar artificii care sa mimeze o grija pentru reactia publica, dar sa pastreze aproape intact fondul modificarilor. Minciuni si manipulari.

Nu! Aceste proiecte trebuie sa fie retrase. Orice alta varianta nu poate fi decat o lovitura la temelia statului de drept. Si acest lucru nu poate fi obtinut decat sub presiunea strazii, care sa isi revendice intransigent dreptul de a nu fi furati, de a nu fi mintiti, de a nu fi tratati ca niste tampiti.

PSD trebuie sa inteleaga, chiar impotriva inculpatului condamnat Liviu Dragnea, daca e nevoie, ca puterea pe care a castigat-o in decembrie nu e una discretionara. Ea se limiteaza la oferta validata prin vot. A castiga iti da dreptul sa faci ce ai promis, nu ce vrei.

Daca astazi sunt lasati sa faca ce vor, maine poate vor vrea sa ne scoata din UE si NATO, poimaine sa anuleze alegerile si raspoimaine sa desfiinteze justitia cu totul.

Daca societata nu se opune abuzului, totul, dar abosolut totul devine posibil.

Tara in care vrem sa traim ar putea fi decisa in aceasta seara. Daca poporul va face astazi exercitiul suprem al puterii, nimeni nu va putea trece peste el fara a fi spulberat.

Limita care trebuie asezata astazi nu este doar pentru actuala putere, ci pentru orice putere careia i-ar mai putea trece prin cap sa mai calce in picioare Romania.

Protestul de astazi nu cred ca mai este strict despre o situatie punctuala, ci despre capacitata noastra de a reactiona la abuz, despre maturizarea noastra ca societate, despre integritatea noastra, despre raportul corect dintre guvernati si guvernanti.

Si inca ceva, nu va lasati provocati! O singura piatra, o singura violenta, o singura provocare sa aiba succes si ar justifica o reactie violenta a jandarmilor si, pe modelul 13-15 iunie 1990, demonizarea intregului protest. Oare degeaba tot vorbea Liviu Dragnea de mineriade?

Fiti hotarati, fiti prudenti si aratati unde e adevarata putere! Este Colectivul justitiei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#proteste ordonante justitie , #proteste