A cincea zi de proteste: In ziua in care au mai murit 9 victime, romanii au stat mai mult in case (Galerie foto&video)

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 23:33
17901 citiri
A cincea zi de proteste: In ziua in care au mai murit 9 victime, romanii au stat mai mult in case (Galerie foto&video)
Foto: Ziare.com / Nicu Socol

Romanii au iesit si sambata seara la proteste, atat in Piata Universitatii din Capitala, cat si in alte mari orase ale tarii, dar si de peste hotare. Numarul celor prezenti in strada a fost insa mult mai mic decat in serile precedente.

"Schimbare si dreptate. Pana la capat! Puterea e a noastra, a tuturor! Democratie Directa", a fost intitulat evenimentul pe pagina de Facebook special dedicata.

Presedintele Klaus Iohannis nu si-a facut aparitia nici in aceasta seara printre protestatari. Vineri, la finalul consultarilor cu partidele si societatea civila, seful statului a anuntat ca va fi prezent la proteste, dar nu a spus nici cand, nici unde.

Iohannis promite ca merge in piata, dar nu se stie cand: Sa-mi spuna mie oamenii ce asteapta de la mine

In acest moment, vorbim despre 41 de morti dupa tragedia de la Colectiv. Peste 100 de raniti mai sunt internati inca in Capitala, dintre care vreo 40 in stare critica sau grava. Altii au fost transportati in strainatate pentru tratament.

Sambata seara, judecatorii au decis: primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, si doua functionare, patronii firmei de la care au fost cumparate artificiile si pirotehnicianul au fost arestati preventiv, pentru 30 de zile.

Incendiu in Colectiv: 9 morti in 20 de ore si bilantul negru ajunge la 41

Trebuie ramas in strada, lucrurile nu se schimba peste noapte! Interviu

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

23:30 - Protestatarii rup randurile. Incet, incet, Piata Universitatii se goleste. Traficul a fost reluat, transmite corespondentul Ziare.com.

23:15 - Mai sunt cateva sute de persoane in Piata Universitatii din Bucuresti, impartite in doua grupuri: la troita sunt galeriile, in fata la Intercontinental s-a organizat un fel de forum de discutii. Se cer demisiile Laurei Georgescu (sefa CNA), lui Victor Ciorbea (Avocatul Poporului), a lui Calin Popescu Tariceanu (presedintele Senatului), dar si a consilierului prezidential Dan Mihalache, informeaza corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

23:10 - Sute de romani au iesit in strada la Oslo, in semn de solidaritate cu romanii din tara. N-au avut voie sa strige si sa scandeze, dar au depus flori si lumanari. Zeci de romani au iesit si la Manchester, in Marea Britanie, informeaza Realitatea TV.

22:43 - Si in fata clubului Colectiv lumea continua sa vina. Cateva sute de persoane se reculeg cu fetele impietrite de durere. Printre candele, lumanari si fotografii ale celor care care si-au pierdut viata a fost croita o alee. Un jandarm are ochii in lacrimi, transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

22:38 - In ciuda frigului care s-a lasat peste Capitala, in Piata Universitatii mai sunt circa 2.000 de protestatari, informeaza Realitatea TV.

22:24 - Peste 150 de tineri au fost prezenti timp de doua ore pe platoul din Piata Dacia din Buzau, unde au aprins candele si au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor de la Club Colectiv.

Acestia au strigat "Veniti cu totii, iesiti afara, ca Romania nu este de vanzare!", "Jos coruptia locala!", "O dorinta sincera, Romania libera!".

22:12: - Aproximativ 100 de persoane s-au intalnit sambata seara in Piata Unirii din Iasi pentru a comemora victimele incendiului din clubul Colectiv, dar si pentru a protesta fata de coruptia actualei clase politice, informeaza Agerpres.

22:00 - Sute de persoane protesteaza, sambata seara, si la Arad, Cluj-Napoca, Ploiesti, Timisoara si Sibiu, avand pancarte cu mesaje impotriva coruptiei si clasei politice, iar la Galati printre protestatari se afla rudele unei tinere care a murit in incendiul de la Colectiv, indemnand oamenii sa iasa in strada, informeaza Mediafax.

A cincea zi de proteste: Manifestatii in mai multe orase din tara

21:42 - O persoana a fost luata de ambulanta dupa ce a facut o criza de epilepsie, transmite corespondentul Ziare.com.

21:41 - O mireasa cu cativa nuntasi au venit sambata seara, la protestul din Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, unde sunt stransi in jur de o suta de oameni, care marsaluiesc in tacere.

Nuntasii care au "furat" mireasa si au venit cu ea la protest au declarat ca au simtit nevoia sa vina sa se roage pentru toti cei de la Colectiv si sa aprinda o lumanare pentru acestia.

21:30 - Apar afise scrise in germana sau franceza: "Mitgefuhl Herr Prasident (Empatie, domnule presedinte" si "N'oubliez jamais (Nu uitati niciodata) "

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

21:15 - In Piata s-a infiintat un "colectiv lucid". Membrii lui citesc "Eseu despre luciditate", roman scris de Jose Saramago, transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

21:10 - In Piata Universitatii sunt circa 3.000 de oameni, informeaza Realitatea TV. Si la locul tragediei au inceput sa se stranga. Se aprind candele si lumanari.

Foto: Ziare.com / Alexandra Sasu

21:05 - In Piata sunt peste 2.500 de persoane. Se striga "Coruptia ucide!", informeaza B1TV.

21:00 - Pe marginea fantanii de la Universitate au fost asezate candele si fotografii cu victimele incendiului. Manifestantii flutura steaguri si afiseaza diverse lozinci: "Jos mafia politica", "Nu suntem resemnati", "Singura solutie, inca o revolutie", "Nu mai vrem clasa politica". Se scandeaza "Iesiti din casa, daca va pasa".

In Piata Universitatii a fost instalat un cort pe care scrie "Coruptia ucide. Jos clasa politica. Clipa schimbarii". Protestul se desfasoara fara incidente, informeaza Agerpres.

20:50 - Televiziunile de stiri anunta ca bilantul negru a urcat la 41. A noua victima care a incetat astazi din viata era o femeie internata la spitalul Bagdasar Arseni.

La aflarea vestii, manifestantii au inceput sa scandeze "Colectiv! Colectiv!", transmite corespondentul Ziare.com.

20:40 - Numarul manifestantilor a urcat la circa 2.000, informeaza Realitatea TV. Intre timp, bilantul mortilor a urcat la 40, ultimul deces fiind inregistrat la Spitalul Floreasca.

20:35 - Se tine un moment de reculegere in memoria victimelor de la Colectiv. Protestatarii ingenuncheaza, transmite corespondentul Ziare.com.

20:30 - Cateva sute de persoane au protestat, vineri si sambata, la Londra, dupa o saptamana de la tragedia din clubul Colectiv, solidarizandu-se cu manifestantii de la Bucuresti si afisand mesaje precum "Coruptia ucide Romania", "Jos toata clasa politica" si "Jos hotii".

Basescu stie ce vrea "strada": 8 directive pentru a evita aruncarea tarii in anarhie

20:25 - "Suntem tineri si avem un mesaj: 'Nu mai suntem prostibili si nu mai suntem prosti. E nevoie de reactie. De sus in jos, mai mult respect, mai mult patriotism, iar de jos in sus - sa fim in piata, sa fim auziti", a declarat un protestatar la postul B1TV, cerandu-le politicienilor sa nu isi mai bata joc de banul public.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

20:24 - Galeriile canta si danseaza in piata. Sporadic, e huiduit Traian Basescu. In schimb, Klaus Iohannis este invitat insistent in piata, transmite corespondentul Ziare.com.

Posted by Diana Robu on Saturday, 7 November 2015

20:20 - In Piata Universitatii sunt circa 1.500 de persoane, estimeaza Realitatea TV.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

20:01 - Se scandeaza "Iohannis iesi in strada, lumea vrea sa te vada!", transmite corespondentul Ziare.com.

20:00 - Un preot si-a facut aparitia in Piata Universitatii. "E buna si manifestatia asta, dar mai bine veneau sa se roage", a spus el, informeaza corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

19:55 - Un grup de tineri a venit in Piata Universitatii cu pancarte adresate medicilor, carora le cer sa aiba curaj si sa vorbeasca despre lipsurile din spitale.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

19:50 - Se scandeaza "Iesiti din casa, daca va pasa!". Totusi, numarul protestatarilor este mult mai mic decat in serile precedente.

19:40 - Piata Universitatii este blocata de protestatari. Circulatia este din nou oprita, la fel ca in serile anterioare, informeaza B1TV.

Foto: B1TV

Foto: Ziare.com/Diana Robu

19:20 - Scena montata vineri in fata TNB si care a generat vii dispute a fost demontata, transmite corespondentul Ziare.com.

19:09 - La Universitate sunt cateva sute de persoane. Sunt doua grupuri de oameni. Multimea de la fantani e foarte diferita de cea din fata Teatrului National. LA TNB sunt in mare majoritate pensionari si se striga mesaje antiJustitie.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

In schimb, la fantani sunt cateva sute de tineri. Se scandeaza sporadic "Coruptia ucide!" si "Am murit si ne-a durut, nu avem nimic de pierdut", transmite corespondentul Ziare.com.

Foto:Ziare.com/Diana Robu

19:08 - Manifestantii de la Universitate s-au adunat in majoritate in zona Fantanii de la Facultatea de Arhitectura. Nu este blocata circulatia, participantii ocupand doar trotuarul unui colt al intersectiei.

19:00 - Protestatarii de la Piata Universitatii din Bucuresti sunt mult mai putini decat in zilele precedente, doar cateva sute.

18:40 - Un mars de protest, "ca un strigat al disperarii impotriva oricarei forme de coruptie, ilegalitate, ignoranta si insensibilitate din partea autoritatilor...", este organizat sambata in Sebes, incepand din fata Casei de Cultura, informeaza Sebesanul.

18:19 - Scena de vineri din fata Teatrului National a fost adusa de presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, care a incheiat un contract cu o firma din Brasov sa ii puna la dispozitie, pana in 31 decembrie, scena si echipamente de sunet si lumini pentru manifestatia din Piata Universitatii, informeaza Mediafax.

18:10 - In Piata Universitatii din Capitala, au aparut primii manifestanti. Potrivit Realitatea TV, este vorba de vreo 200 de oameni cu steaguri si pancarte.

O saptamana incarcata de proteste

Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat, vineri, cu mai multi reprezentanti ai societatii civile si ai oamenilor care au protestat in strada in ultima saptamana.

Iohannis se consulta cu reprezentantii societatii civile: Cate mesaje cu propuneri a primit (Video)

A doua zi de consultari cu partidele si "strada". Iohannis are doua variante - anticipate si tehnocrati

Presedintele Iohannis a spus ca nu va anunta nici ziua, nici ora la care va merge in mijlocul multimii pentru ca nu vrea sa faca un spectacol de presa din acest moment.

A patra zi de proteste - Capitala contrastelor: Liniste si rugaciuni vs. huiduieli si bataie pe microfon (Galerie foto)

A treia zi de proteste, in toata tara - "Romania, trezeste-te!", "Singura solutie, inca o revolutie!" (Galerie foto&video)

Protestele de strada au continuat chiar daca miercuri Victor Ponta a anuntat demisia sa si a Guvernului. In aceeasi zi a anuntat si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, ca demisioneaza.

Ponta si Piedone au demisionat, protestele au continuat - Aproape 100.000 de romani, in strada (Galerie foto & Video)

Incendiu in Colectiv: Miting de protest impresionant in Bucuresti si in tara: "Sa va fie frica, poporul se ridica!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste Piata Universitatii incendiu Colectiv , #proteste