A zecea zi de proteste - ziua pro-monarhie

Autor: Ana Ilie
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:59
11609 citiri
A zecea zi de proteste - ziua pro-monarhie

Sute de persoane au iesit si duminica, in pofida frigului patrunzator si a ninsorii dese, in Piata Universitatii din Bucuresti, in fata Teatrului National, unde, de zece zile, romanii isi striga nemultumirile fata de clasa politica.

Protestatarii au continuat sa isi strige nemultumirea fata de clasa politica in general si presedintele Traian Basescu si Guvern, in special.

Mai mult, dupa ce regele Mihai a transmis un mesaj atat pentru protestatari, cat si pentru politicieni, manifestantii de la Universitate au scandat "monarhia salveaza Romania" si au venit cu pancarte cu chipul regelui pe ele, transformand cea de-a zecea zi de proteste in ziua pro-monarhie.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea celei de-a zecea zi de proteste:

23:00 - Protestele s-au incheiat.

21:50 - Mesajul Regelui Mihai I a fost primit cu bucurie de protestatari, foarte multi manifestanti venind cu pancarte pro-monarhie.

21:35 - La Targu Mures zeci de oameni au mers la sediul UDMR din municipiu si le-au cerut reprezentantilor Uniunii sa iasa de la guvernare.

21:00 - Victor Ponta a declarat, la Antena3, ca fiecare zi de proteste aduce costuri mari pentru Romania, deoarece tara se imprumuta la costuri foarte mari, iar investitorii ocolesc tara. "Un Guvern cu poporul in strada este un Guvern care face rau", a spus Ponta.

19.42 - Potrivit corespondentului Ziare.com, la Universitate se afla aproximativ 500 de manifestanti care striga "Jos Basescu, langa Ceausescu", si "Monarhia salveaza Romania". Sunt zeci de jandarmi care asigura ordinea, insa nu s-au inregistrat evenimente violente.

"La cat de dezorganizati sunt protestatarii, Basescu mai sta linistit cel putin sase luni, trebuie sa vina cineva sa organizeze multimea", a spus un manifestant, sub protectia anonimatului.

18.30 - Suporterii echipelor de fotbal sustin ca nu sunt vinovati pentru violentele produse la protestele din Capitala. Reprezentantii Asociatiei Suporterilor Romani sustin ca fanii au participat si vor participa la proteste in mod pasnic, pentru a se face auziti la fel ca oricare alt cetatean al tarii.

18.10 - Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, le-a transmis protestarilor romani ca beneficiile masurilor nepopulare luate de Guvernului se vor resimti "in curand" in buzunarul cetateanului si le-a cerut sa aiba "putina rabdare".

"Oamenilor le transmit urmatorul mesaj. Eu, personal, apreciez in mod deosebit eforturile facute de catre romani pentru a repune Romania pe un drum normal, aceste eforturi incep sa dea roade si se va resimti curand si la nivelul fiecarui cetatean....Pentru noi, putina rabdare", a spus Stolojan.

17.43 - Doi din trei romani spun ca sunt de acord cu protestele din ultimele zile, iar 37% sunt de parere ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa-si dea demisia, arata un sondaj Avangarde. 27% dintre respondenti considera ca vinovat de situatia creata este Traian Basescu, iar 23% sunt de parere ca Guvernul Romaniei este vinovat, conform sondajului Avangarde. Doar 5% sunt de parere ca demisia premierului Emil Boc ar rezolva ceva.

In plus, unu din patru romani au declarat ca saracia a fost cea care i-a scos pe oameni in strada, si nu demisia lui Raed Arafat, care a survenit in urma unui conflict cu presedintele. Alti 19% spun ca problema este coruptia, iar 12% sunt de parere ca Guvernul este de vina pentru protestele oamenilor.

17.20 - Peste 300 de romani protesteaza in fata ambasadei Romaniei la Londra, potrivit Antena 3.

17.00 - Manifestatii de strada au loc in Constanta, Pitesti, Targu Jiu, Iasi, Suceava, Brasov.

16:30 - Scandal la o scoala din Husi dupa ce o invatatoare a fost reclamata de parinti, dupa ce a oferit bomboane copiilor ca sa participe la protestele impotriva presedintelui Traian Basescu.

16.02 - PSD Spania si PC anunta intr-un comunicat de presa remis redactiei Ziare.com ca protestele romanilor din Spania vor continua si duminica, in Barcelona si Zaragoza, incepand cu ora 16:00, si in Castellon, la ora 17:00, in semn de solidaritate cu cei care isi cer drepturile pasnic si in mod constitutional.

16.00 - In fata Palatului Administrativ din Galati s-au strans aproximativ 30 de persoane, majoritatea revolutionari, care striga mesaje impotriva presedintelui Basescu si a Guvernului.

15.50 - In Pascani s-au adunat aproximativ 200-250 de oameni, care protesteaza pasnic.

15.25 - Protestatarii scandeaza "Demisia!".

15:00 - Zeci de romani protesteaza in fata ambasadelor la Londra si Roma, potrivit Antena3.

14:20 - Peste o suta de persoane infrunta ninsoarea si frigul in Piata Universitatii, arborand pancarte anti-guvern.

13.30 - Aproximativ 50 de persoane au iesit in strada la mitingul organizat in fata Palatului Culturii din Iasi de catre cadrele medicale si de profesorii ieseni. Protestul s-a incheiat in jurul orei 14.00.

13:00 - Familia Regala a Romaniei si-a declarat apropierea de romanii nemultumiti si care si-au pierdut increderea in clasa politica. Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul familiei regale, regele Mihai si principesa Margareta anunta ca urmaresc cu ingrijorare evenimentele din tara.

"Regele si Principesa Mostenitoare urmaresc evenimentele cu profunda ingrijorare si raman hotarati sa faca tot ce este in puterea lor pentru a apara si promova interesele Romaniei, fara sa favorizeze nici o formatiune politica. Aceasta a fost datoria Coroanei Romane, in fiecare generatie, si va ramane astfel in viitor", se incheie comunicatul.

Zece zile de proteste

Actiunile de protest din Capitala si alte orase mari ale Romaniei au inceput vineri, 13 ianuarie, la scurt timp dupa ce fondatorul serviciului de urgente medicale SMURD, Raed Arafat, a demisionat de la Ministerul Sanatatii, pe fondul unei dispute cu presedintele Traian Basescu, pe marginea propunerii legislative de reforma a Sanatatii.

Manifestatiile au continuat si dupa revenirea acestuia la minister, pe 17 ianuarie, protestatarii cerand mai mult decat revenirea lui Arafat - reformarea clasei politice.

A opta zi de proteste - ceva mai putini, dar tot fermi

Cu exceptia weekendului trecut, protestele nu au fost marcate de violente si s-au incheiat in fiecare seara la miezul noptii.

Pana in prezent au fost inregistrate de catre procurori patru dosare in care se fac cercetari fata de jandarmi pentru actiuni violente, iar 32 de civili sunt, de asemenea, cercetati de catre Ministerul Public.

Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Activiştii Greenpeace protestează, miercuri, 27 martie, la sediul OMV Petrom, împotriva noului proiect de gaze fosile al OMV Petrom, Neptun Deep, afirmând că va ameninţa habitatele din Marea...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#proteste, #proteste Bucuresti, #proteste Romania, #violente Bucuresti , #proteste