Angajatii din penitenciare ameninta cu noi proteste. Vineri se duc la Ministerul Justitiei cu o lista de revendicari

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 09:35
2519 citiri
Angajatii din penitenciare ameninta cu noi proteste. Vineri se duc la Ministerul Justitiei cu o lista de revendicari
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor vor merge vineri la Ministerul Justitiei cu o lista de revendicari pentru ministrul Tudorel Toader.

Ei solicita rezolvarea urgenta a problemelor legate de conditiile de lucru improprii, de deficitul de personal si de plata orelor suplimentare nerecuperate.

Sindicalistii spun ca nu se asteapta la minuni, dar, daca ministrul Justitiei refuza in continuare dialogul, angajatii din penitenciare vor relua protestele incepand de vineri.

"Avand in vedere ca ministrul Justitiei refuza dialogul, iar problemele din penitenciare continua sa ramana nerezolvate, vineri, 09 februarie 2018, la ora 10:00, vom fi prezenti la sediul Ministerului Justitiei cu o lista de revendicari pentru ministrul Tudorel Toader", anunta Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Sindicalistii afirma ca, in pofida promisiunilor, conditiile de lucru din penitenciare raman la fel de improprii pe cat sunt cele de detentie, motiv pentru care cer un plan de masuri de imbunatatire a acestora si un buget care sa asigure implementarea acestuia.

Sindicalistii mai sustin ca, desi deficitul de personal este de aproape 40%, ministrul Justitiei "tine la sertar" din octombrie 2017 Memorandumul privind scoaterea la concurs a functiilor vacante si cer deblocarea concursurilor si finantarea posturilor vacante.

"Urmare a scandalului provocat de existanta celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate in ultimii 2 ani, ministrul Justitiei a promis in decembrie 2017 ca va promova un proiect de act normativ prin care datoria Guvernului fata de personalul din penitenciare sa fie platita, urmand ca, pe viitor, aceste ore suplimentare sa fie platite la timp. Cerem, deci, finalizarea si transmiterea acestui proiect de act normativ spre aprobare, munca fortata fiind interzisa prin Constitutie.

Pe agenda de lucru vom include si propuneri referitoare la statutul politistilor de penitenciare, eliminarea discriminarilor si disfunctionalitatilor din legislatia salarizarii si pensionarii, dar si solutii pentru deblocarea negocierilor colective, aflate la acest moment intr-un impas care poate duce la un conflict de munca", mai arata sindicatele din penitenciare, intr-un comunicat de presa transmis miercuri dimineata.

Acestea mai spun ca nu se asteapta la minuni, dar, in situatia in care ministrul Justititiei refuza in continuare dialogul, incepand de vineri personalul din penitenciare va relua protestele - manifestatii publice la sediul penitenciarelor, actiuni in justitie si refuzul de a face ore suplimentare, pana la blocarea activitatii penitenciarelor.

Amintim ca, anul trecut, angajatii din penitenciare au declansat mai multe proteste, fiind nemultumiti de conditiile de lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#sindicate ANP proteste, #sindicate ANP revendicari ministerul Justitiei, #protest angajati penitenciare , #proteste