Bulgarii vor protesta la frontiera fata de explorarea gazelor de sist in Romania

Luni, 03 Iunie 2013, ora 19:19
1252 citiri
Bulgarii vor protesta la frontiera fata de explorarea gazelor de sist in Romania
Foto: Arhiva

Locuitori din orasul Dobrici si din alte localitati din nord-estul Bulgariei isi vor exprima solidaritatea cu protestele din Romania fata de explorarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Sintia Nedialkova, care organizeaza actiunea de protest, a declarat ca miercuri, in jurul orei 12, demonstrantii se vor afla la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, unde spera sa se intalneasca cu manifestantii din Romania, impreuna cu care sa protesteze.

"Insistam ca autoritatile romane sa interzica fracturarea hidraulica, metoda care ar polua apele din Dobrogea, atat in Romania, cat si in Bulgaria. Aceasta este cauza vietii mele si nu voi renunta inainte ca Chevron si toate celelalte companii care vor sa exploateze gazele de sist sa plece de pe pamantul nostru.

Nu ne dam nici pamantul, nici apele. Ii indemn pe romani sa vina intr-un numar cat se poate de mare la frontiera ca sa ne unim eforturile. Toata lumea a inteles ca aceasta tehnologie este daunatoare, numai guvernele se prefac ca nu inteleg acest lucru", a mai spus Nedialkova.

Explozii controlate la Vama Veche - Chevron a primit autorizatia de a cauta gaze de sist

Pana acum, aproximativ 50 de bulgari si-au confirmat prezenta la protest in reteaua de socializare Facebook. Sintia Nedialkova a spus insa ca nu se poate estima care va fi numarul exact al participantilor pentru ca este o zi lucratoare si nu pot veni toti cei care isi doresc.

Mii de oameni protesteaza la Barlad fata de exploatarea gazelor de sist

Dupa protestul de la frontiera, o parte dintre manifestantii bulgari va trece granita pentru a participa la demonstratia din Mangalia, programata pentru miercuri la ora 17, a mai spus activista. Ea a adaugat ca o parte dintre revendicari sunt adresate autoritatilor de la Sofia, care ar trebui sa adopte o lege prin care sa interzica exploatarea gazelor de sist.

In urma cu cateva luni, Bulgaria a impus un moratoriu, dar, in opinia Sintiei Nedialkova, acest lucru nu este de ajuns si trebuie sa existe si o lege.

Ponta, despre gazele de sist: Sa mergem pe drumul corect pe care SUA merg

O actiune de solidaritate cu manifestantii din Romania va avea loc si la Sofia, de Ziua Mondiala a Mediului, pe 5 iunie. Borislav Sandov, copresedinte al Partidului Verzilor, a spus ca ei se solidarizeaza cu prietenii romani care cer interzicerea gazelor de sist si folosirea de cianuri la exploatarea aurului. Sandov crede ca autoritatile bulgare ar trebui sa ceara statului roman sa respecte acordurile internationale si sa nu permita exploatarea gazelor de sist in zona transfrontaliera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#protest gaze sist, #Bulgaria gaze sist, #bulgari protest gaze sist , #proteste
Comentarii
Poza I_Deleanu
I_Deleanu
rank 5
Noroc cu marii nostrii prieteni, dintodeauna, de la granita