Cele mai amuzante si inedite revendicari de pe pancartele protestatarilor - Fotoreportaj Ziare.com

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 15:11
13670 citiri
Cele mai amuzante si inedite revendicari de pe pancartele protestatarilor - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Cum un miting fara cantece si scandari e precum micul fara mustar, vocile de la Universitate au devenit, dupa mai bine de o saptamana de proteste, din in ce mai diferite.

"Bendeac presedinte", "Photoshop mai ieftin, jos Comic Sans", "Cand bea Traian de necaz, chiar si Crin pare mai treaz", "Vand iPad" ori "Help us, Chuck Norris" sunt doar cateva dintre mesajele afisate de protestatarii din Bucuresti.

Romanii dau dovada de creativitate si simt al umorului, mai ales in cele mai serioase situatii. Dupa violentele de saptamana trecuta, protestatarii au acum revendicari din ce in ce mai inedite.

Cum mi-am petrecut Revolutia Arafata - Fotoreportaj Ziare.com

Manifestantii nu s-au rezumat insa la a-si iscali revendicarile pe o bucata de carton si au dovedit ca nu duc lipsa de imaginatie atunci cand este vorba de transmiterea unui mesaj. Demonstrantii au aratat ca s-au saturat de "porci in costume" intr-un mod cat mai plastic...

Dupa ce au scandat lozinci precum "Bravos natiune, halal popor! Priviti eroic de la televizor!" ori "Auzi tu, ce vrea absurdul, sa-i aduca berea SMURD-ul", manifestantii au gasit si un tap ispasitor. La propriu.

Protestatarii de la Universitate au incercat, cum au putut ei mai bine, sa nu ramana cantonati in clasicele revendicari sau lozinci "Jos Basescu!" ori "Demisia!". Un ditamai barbatul se plimba, de cateva zile prin fata Teatrului National, imbracat in costum plusat de iepure. Mesajul lui este cat se poate de apolitic. "Vreau sa fim prieteni" este revendicarea simpla a protestatarului.

Un alt manifestant ofera o sampanie scumpa contra demisiei celor de la Putere, sperand ca toata coruptia de la varf ar putea avea si o parte buna: "Schimb sampanie MoetChandon, an 2000, contra demisie semnata".

In multimea de bannere, pancarte, fluiere si vuvuzele, a aparut si un barbat care poarta la piept o floare-balon. L-am intrebat ce mesaj vrea sa trasmita si-a facut ochii cat cepele aduse de manifestanti, putin mai incolo.

Mi-a zis ca floarea-i pentru "baba de acasa, sa nu ma sfadeasca pentru ca apar la televizor". Si, ca tot a venit tocmai din Botosani la Capitala, ii va cumpara nevestei "cartofi de aia pai, lungi si crocanti, ca s-o imbunez".

Asociatia Tampitilor din Romania, o organizatie metaforica, creata ad-hoc, imparte biletele cu mesajul "Zona poluata politic. Nu lasa politicienii sa acapereze Piata Universitatii! Asociatia Tampitilor Politici iti spune ca toti politicienii sunt 'o apa si-un pamant'".

La doar cativa metri mai incolo, o pensionara si-a adus de acasa doua capace. "Ca tot am oalele goale", imi explica. Le tranteste unul de altul in fata cordonului de jandarmi. "Testoasele", asa cum sunt numite pe-o pancarta, raman impasibile. Au vazut altele si rele... In spatele batranei, se scandeaza "Jandarmeria ii apara chelia".

Conflictul dintre generatii

La Universitate, fiecare-i cu protestul lui. Un student vinde-un iPad. Si-a notat, pe-un carton, anuntul, si-a iesit printre demonstranti. Un alt manifestant flutura de zor un banner pe care scrie "Drop acid, not bombs". Un alt hipster ridica in aer, zilele trecute, o pancarta cu mesajul "Legalizati iarba".

Inainte sa fie linsat de un alt grup de manifestanti, care se poza cu-un banner cu "Stop Spice Shop! Guvernul vinde droguri!", hipsterul a fost urcat in duba de jandarmi.

La Fantani, vocile "Generatiei Facebook" - cum scrie pe unul dintre bannere - sunt cat se poate de diferite. Ca sa arate ca internautii au iesit in Piata, protestatarii ridica-n aer mesaje ca "Pe Traian de-l downlondati, 5 ani de parnaie luati!" sau "Help us, Chuck Norris".

"Vrem piste mai late, nu bastoane pe spate!", scandeaza un alt tanar, in timp ce agita o pancarta cu "Vreau infrastructura reala pentru biciclete!".

Tot aici se striga lozinci "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati" sau "Nu va fie frica, duba e prea mica", dupa ce un lector universitar da tonul la portavoce.

Daca e sa judecam dupa doleantele sale, in multime se afla, la un moment dat, si un grafic designer: "Photoshop mai ieftin, jos Comic Sans", scria pe pancarta pe care-o flutura de zor.

Zona din fata de la Arhitectura rasuna, de cele mai multe ori, de scandari precum "USL, PDL, aceeasi mizerie" ori USL, USL, ne-ai furat protestele!. Manifestantii - in majoritate studenti, membri ai ONG-urilor sau suporteri, devin mai plastici, odata cu lasarea intunericului. Din portavoce se aud "Banii de cultura i-ai dat pe bautura" sau "Cand bea Traian de necaz, chiar si Crin pare mai treaz".

In multime si-au facut insa loc si bannere vulgare, in discrepanta cu afisele cu flori, pe care scrie Romanii sunt frumosi.

De cealalta parte, in fata la TNB, s-au adunat, in fiecare seara, revolutionarii si pensionarii. Cativa manifestanti-emblena atrag mereu blitzurile jurnalistilor. Fie ca flutura mesajel poetice sau mascari colorate, toate ii au ca tinta pe Traian Basescu, Emil Boc sau Elena Udrea.

"Sanatate pentru toti, nu doar pentru mafioti", scrie pe-o pancarta de lemn purtata de-un manifestant. Pe cealalta parte, se poate citi mesajul "Sunt un golan batran, dar un vierme tanar".

Alti protestatari au facut dintr-o papusa gonflabila si o peruca blonda o "Elena Udrea", careia ii transmit, pe versuri: "Udrea, nu uita, NURISMUL e viata ta!" si "Ne-am saturat de curve la Palat!". Mai incolo, tinta unui alt afis este premierul: "Boc te-am votat si acum BOCim. Pleaca! Vrei sa BOCeasca si ai tai?", scrie, cu litere de-o schioapa.

La Universitate circula si afise marinaresti, aduse de manifestantii din Constanta: "Am adus vaporul, ca sa plece chiorul", scrie pe-o bucata de polistiren in forma de barca, in timp ce in spate se scandeaza "Marinare, ce mai stai, sa vina regele Mihai" sau Du-te dupa ma-ta si adu-ne flota!.

Romanul e nascut poet

Cum romanul e nascut poet, iar creativitatea nu are margini, un barbat infasurat in tricolor s-a urcat pe carul din fata TNB-ului, pentru a-si arata, de la inaltime, mesajul: "Nu ajunge, vream sa zic / Sa fii mare cu cel mic / Ca puterea se aduna / Din toti micii impreuna".

Jos, langa statuie, un manifestant ii transmite, tot in versuri, un alt mesaj presedintelui.

La cativa metri, dispozitivul de jandarmi asteapta ordine. Pe-un scut este lipit un sticker cu "Noi nu cerem decat respect".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#protest Piata Universitatii, #mesaje revendicari protestatari, #mesaje inedite proteste , #proteste