Ciobanii s-au adunat la usa lui Daea si ameninta cu greva foamei. Iata ce ii nemultumeste pe oameni si ce raspuns le-a dat ministrul

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 12:13
7317 citiri
Ciobanii s-au adunat la usa lui Daea si ameninta cu greva foamei. Iata ce ii nemultumeste pe oameni si ce raspuns le-a dat ministrul
Foto: captura Video Epoch Times

Mai multi ciobani au venit, miercuri dimineata, cu oile in fata Ministerului Agriculturii, neumultumiti din cauza ca statul nu le acorda suficienta sustinere. Protestatarii spun ca - in timp ce ministrul Petre Daea se lauda la televizor ca sprijina oieritul - ciobanii cinstiti din intreaga tara aproape ca au ajuns in sapa de lemn.

Ciobanii veniti la protest s-au declarat nemultumiti, inainte de toate, din cauza ca statul ii obliga sa foloseasca pentru reproducere, la stana, doar berbeci cu certificat de origine, care sa ateste puritatea rasei.

"Ideea nici nu-i rea. Totul a fost gandit ca ciobanul sa faca performanta, adica sa aiba oi din ce in ce mai productive si mai rezistente la boli.

Problema este ca statul a permis ca acesti berbeci asa-zis performanti sa fie vanduti doar insotiti de certificat de origine, dar fara analize de sange. Iar asta le-a permis smecherilor - singurii care produc berbeci cu certificat de origine in tara asta - sa schimbe crotaliile animalelor (marci metalice aplicate pe urechelile oilor - n.red.) si sa faca tot felul de smecherii. Asa ne baga noua pe gat berbeci firavi si slabi din punct de vedere genetic, pe post de animale pure si de viitor. Schimba animalele intre ele si ni le dau noua pe alea slabe, la pret de animale performante.

Iar noi, neavand incotro, luam berbecii aia slabi si ne stricam turmele cu ei. Si ne tinem berbecii nostri mari si puternici degeaba", a declarat Dan Petrescu, unul dintre cei mai cunosuti ciobani din judetul Arges.

Foto: captura video Epoch Times

O alta nemultumire a ciobanilor este legata de subventiile pe care le primesc pentru animale. Astfel, spun oamenii, subventia - adica sprijinul cuplat pentru zootehnie (SCZ) - este de 25 de euro pentru un berbec cu certificat de origine, chiar daca acesta e neperformant. In schimb, pentru un berbec puternic, dar neinsotit de certificat, statul nu da decat o subventie in valoare de 5 euro.

Oamenii au spus si ca preturile carnii de oaie au scazut excesiv, iar asta le pune in pericol chiar supravietuirea.

"Dam acum kilogramul de carne de miel (in viu - n.red.) cu 4 lei. Iar carnea de oaie se da si cu mai putin de jumatate din pretul asta. Pai unde ajungem... Ce face domnul ministru Daea, care se lauda ca sustine oaia?" a spus unul dintre participantii la protest.

Ghita Ciobanul: Am mancat si eu o tocana la oras din sprijinul ministrului Daea

Printre ciobanii veniti cu oile in fata Ministerului Agriculturii se numara si celebrul Ghita, vedeta mai multor reclame la telefonie mobila. Acesta a declarat ca din toata campania ministrului "Alege oaia" n-a avut nimic de castigat.

"Pentru ce s-a facut acea campanie? Pentru restaurantele din orase? Ca eu unul stiu ca singurul meu castig, de pe urma campaniei, a fost ca am mancat o tocana la oras. In rest, nimic.

N-ai unde taia o oaie, in tara asta. Avem cateva abatoare, dar si alea sunt private si scumpe. Noi ramanem la mana samsarilor... Ne trebuie strategie in oierit, in tara asta, nu vorbe", a spus Ghita Ciobanul.

Ministerul Petre Daea a primit o delegatie a ciobanilor, in cursul dimineatii, dar le-a spus ca abia dupa pranz va putea sa le asculte, pe larg, nemultumirile. Motivul: Petre Daea trebuia sa plece de la minister pentru a ajunge la un eveniment intitulat "Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti" organizat de Primaria Capitalei, in Parcul Izvor.

Foto: captura video Epoch Times

La acest eveniment, la solicitarea presei, ministrul Daea a spus ca vrea sa le rezolve ciobanilor problemele si ca va planifica o inalnire pentru ca totul sa fie corect pus pe tapet si sa se gaseasca cele mai bune solutii.

Ciobanii spun ca oricum il vor astepta cu rabdare pe Petre Daea, in fata Ministerului Agriculturii. Si asa aveau de gand sa ramana acolo pana vineri, cand au in plan sa participe la o sedinta a Agentiei Nationale de Zootehnie (ANZ) pe tema reproducerii oilor.

Daca intre timp ministrul Daea nu le solutioneaza problemele, ciobanii ameninta, insa, ca vor chema si alti crescatori la protest si vor declansa chiar si o greva a foamei.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#protest ciobani Ministerul Agriculturii, #ciobani nemultumiti reproducere oi, #ciobani nemultumiti pret carne oaie , #proteste