Guvernul admite ca unele salarii scad de la 1 ianuarie. Angajatii din Sanatate nu renunta la proteste

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 13:43
16960 citiri
Guvernul admite ca unele salarii scad de la 1 ianuarie. Angajatii din Sanatate nu renunta la proteste
Foto: Facebook/Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania

Guvernantii au recunoscut, in premiera, ca unele salarii vor fi mai mici incepand de la 1 ianuarie 2018, au declarat, joi, lideri ai sindicatelor din Sanatate, la iesirea de la negocierile cu ministrul Muncii, al Sanatatii si al Finantelor.

Dupa intalnirea cu cei trei oficiali, liderii sindicali au anuntat ca discutiile vor continua, marea reusita fiind in acest moment ca "am ajuns la nivelul de negocieri".

Acestia au mai spus ca li s-a propus o "alta varianta de calcul", dupa ce ministrii au admis ca unele salarii pot scadea de la 1 ianuarie 2018. "Au recunoscut ca vor fi pierderi", a afirmat unul dintre liderii sindicatelor din Sanatate, iesit de la discutii.

"Am acceptat sa facem calcule" - acesta este stadiul negocierilor din prezent, a explicat el.

Urmeaza o noua intalnire, vineri, la ora 10:00, la care e posibil sa participe si reprezentanti ai sindicatelor din invatamant. Tot maine se va lua in discutie si trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat.

"E prematur sa spunem ca am gasit solutii. S-a acceptat ca in momentul acesta, daca nu schimbam ceva, vor fi multe categorii profesionale care vor pierde bani", a mai spus un reprezentant al bugetarilor, la iesirea de la negocieri.

"Azi va putem spune ca programul de pichetari al Sanitas continua. Nu avem niciun motiv concret sa-l suspendam", a declarat si presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu.

"Constatam azi ceea ce noi spunem inca din martie 2017: daca nu ne asezam la masa discutiilor, riscul de a ajunge in situatii cum e cea de azi e foarte mare", a afirmat si un reprezentant al Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Amintim ca miercuri circa 6.000 de oameni au demonstrat in Piata Victoriei, la Guvern, si ca joi protesteaza, din nou, angajatii de pe ambulante. Daca joi forma de protest aleasa este afisarea pe toate ambulantele operative a doua afise A4 cu inscriptia "PROTEST NATIONAL", iar pe verso principalele revendicari, vinerea trecuta ambulantele au fost trase pe dreapta timp de o ora, in mai multe orase din tara.

Au fost proteste si luni, cand sute de salariati din invatamant au iesit in strada in mai multe judete din tara, nemultumiti de calculul sporurilor si de pozitionarea functiilor didactice in Legea Salarizarii. Tot luni, si angajatii din Sanatate au protestat.

Bugetarii sunt revoltati de Legea salarizarii, a lipsei contractelor colective de munca si de trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#salarii micsorate trecere contributii angajat, #proteste bugetari sanatate , #proteste