Interviu cu protestatarul care a primit amenzi de 30.000 de lei: Oamenii sa se trezeasca!

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:37
15422 citiri
Interviu cu protestatarul care a primit amenzi de 30.000 de lei: Oamenii sa se trezeasca!
Foto: Facebook/Cristian Mihai Dide

Cristian Mihai Dide este un om care, dupa cum singur o spune, o parte din viata a incalcat reguli si a acceptat coruptia in viata sa, pana cand a decis ca alta este calea si a inceput sa se implice in problemele societatii.

Anul trecut, alaturi de un prieten avocat, Dide a infiintat Evolutie in Institutie, o asociatie care doreste sa promoveze cresterea calitatii proceselor de elaborare a politicilor publice in Romania.

De atunci, nu a ratat niciun protest important pentru ca, spune el, asta este solutia pentru situatia Romaniei. Pe Cristian Mihai Dide este foarte usor sa il remarci la proteste, este omul care striga din tot sufletul ceea ce il nemultumeste, fapt care i-a adus si o multime de neintelegeri cu autoritatile, strangand pana acum amenzi in valoare de aproape 30.000 de lei.

Pentru oamenii care nu va cunosc foarte bine cum v-ati descrie?

Nu am fost activ civic pana inainte de Colectiv. Avand o specializare in domeniul sigurantei vietii, am anticipat care au fost cauzele si de atunci am zis ca e timpul sa ne implicam si noi ca specialisti si sa facem presiuni asupra institutiilor publice. De atunci, exponential a crescut aceasta implicare si am vazut ca exponential a crescut si presiunea institutiilor si a coruptilor asupra Justitiei. In momentul de fata, pot sa spun ca majoritatea timpului ma implic in actiuni civice.

Concret, ce va nemultumeste pe dumneavoastra?

Putem sa ne rezumam la coruptia generalizata la orice nivel, inclusiv de la simplul cetatean pana la presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului. Am acceptat lucrul asta, am crescut cu lucrul asta, nu am stiut ca crestem cu el. La 18 ani mergeam cu nasu' fiindca asa se mergea, fara sa imi dau seama ce inseamna lucrul ala, eu il faceam, ca nu era nimeni care sa ma invete, care sa imi spuna: "Uite, intr-o tara dezvoltata, trebuie sa iti platesti biletul, pentru ca banii tai conduc la dezvoltarea unei companii".

Se intampla si acum, dar nu mai fac eu parte din sistemul respectiv, pentru ca promovez bunul mers al lucruriulor. As vrea sa schimbam genul asta de mentalitate si genul asta de oameni, ca toti sa intelegem ca intr-un stat democratic capitalist trebuie sa respectam si sa ne platim serviciile, pentru ca altfel nu putem sa ne dezvoltam.

Sunteti din Rosiorii de Vede, din Teleorman, un judet catre care toti ochii sunt atintiti in aceste zile. Ati venit la Bucuresti. Cum vedeti acum lucrurile? Unde este mai rau?

Depinde din ce punct de vedere analizam lucrurile. Daca discutam din punct de vedere al agitatiei din Bucuresti, e mult mai bine in Teleorman. Daca discutam din punct de vedere social, dezvoltare, calitatea vietii, bineinteles ca e mai bine in Bucuresti.

Mi-as dori sa avem reprezentanti ai administratiilor locale care sa fie interesati de dezvoltarea calitatii vietii, cel putin in orasele mari, Rosiori de Vede, cel putin in domeniile in care pot ei, ca nu au fonduri la dispozitie ca sa dezvolte orasele astea. Cel putin sa vedem o fata a oraselor.

Ati ratat vreo zi de proteste de cand au inceput?

Nu pot sa zic ca am ratat. Pot sa spun ca pana in a 100-a zi am fost prezent aproape zi de zi. Apoi am zis ca e nevoie sa facem presiuni si pe partea juridica si atunci am inceput sa vin mai rar. Vin cam de doua ori maxim trei de saptamana si mai ales atunci cand e nevoie.

Cat aveti de platit amenzi?

Cred ca 30.000 de lei.

Le-ati contestat pe toate?

Pe toate.

Ati primit vreun raspuns?

Prima mea amenda, din martie, de la bilantul MAI, nu are pana in prezent termen de judecata.

Deci nu ati platit niciuna.

Nu. Niciuna. Ce nu se va anula voi plati.

Considerati ca este vreuna data pentru ca ati incalcat o lege sau pe toate le vedeti drept abuzive?

Pot sa spun ca am una de la Politia Locala pe care am semnat-o ca prostu'. Pur si simplu, nu stiu ce a fost. Cred ca au fost psihotronicele. Protestam in fata Primariei Capitalei, declarasem protestul intre ora 14:00 si 16:00. Eu m-am dus la 15:45. Pana m-am certat putin cu Politia Locala am depasit 16:00. Imi spune agentul ca imi da avertisment, m-a intrebat daca semnez procesul verbal, am zis da si apoi: "Haideti, ca va dau minim, 200 de lei".

Nu stiu din ce cauza am zis "bine". Si nici mentiuni nu am facut. Aia e una pe care cred ca o voi plati. Eu le semnez pe toate, nu refuz sa semnez procesele verbale.

Ce mesaj aveti pentru oamenii care nu protesteaza?

Mai mult decat sa le transmit sa se trezeasca pentru ca va fi foarte rau, foarte grav, nu am. ce. Nu sunt 100% sigur, dar va fi grav. Economia va fi pusa pe butuci. De exemplu, eu imi inchid afacerea. Nu vreau sa mai platesc bani la stat. Sunt satul de 9 ani de zile sa ma chinui, sa nu fac parte din sistemul asta corupt.

Pur si simplu refuz sa mai fac parte din el. Tot timpul mi-am echipat oamenii cu echipamente certificate, i-am trimis la cursuri, exact cum ar trebui sa fie un antreprenor care are si o responsabilitate sociala. Colegii mei au fost tratati asa cum ar trebui tratat un coleg de munca si nu un angajat. Este foarte greu, este extraordinar de greu.

Iti dau un exemplu tehnic. Daca eu ma duc pe un santier unde am oamenii incaltati si echipati cu echipamente de 1.000 de euro, cum pot sa am eu preturi competitive cu cei care vin in slapi? Aici trebuie sa intervina institutia publica, sa vina sa faca un control si sa faca un control asa cum trebuie, ca toata lumea sa raspunda in fata legii egal, cum ar fi normal.

Daca nu se face si intervine politicul sau orice alte surse de trafic de influenta tu, ca un antreprenor care ai plecat de la capital social de 200 de lei si ajungi la un capital social de aproape 750.000 de lei si muncesti pe branci si in tara si in afara, nu ai cum sa supravietuiesti in fata lor.

De aceea, renunt la afacere. Asta este modalitatea mea de a protesta fata de ei. Eu pot sa ma descurc financiar si fara afacerea respectiva.

Le recomand oamenilor sa se trezeasca. Fac apel la cei care au un venit decent. Deocamdata ei nu se lovesc cum ne-am lovit noi de institutiile statului. Cand or sa ajunga... si ma rog sa nu se loveasca de servicii sociale - spitalul, servicii de urgenta si educatie. Chiar imi doresc ca Educatia sa si-o faca la privat. Dar de una sigur se va lovi la stat. Si cand o sa vezi cat de rau este vreau sa nu le fie fatal.

Dar ce variante ar fi in afara PSD-ului?

Eu nu protestez fata de PSD. Protestez si fata de PSD, dar eu protestez fata de politruci si numirile politice fara abilitati si competente.

Va dau cateva nume: domnisoara care e asistent sanitar numita administrator la Telecomunicatii CFR SA; domnisoara de 27 de ani vicepresedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici; ministrul de Cultura.

Noi nu putem sa evoluam si nu avem cum sa gasim solutii sa iesim dintr-o criza majora daca avem astfel de oameni. Eu protestez fata de incompetente si cand spun incompetenta ma refer la lipsa de competenta a oamenilor din institutii. Toti oamenii aia sunt angajati pe criterii politice. Acelasi lucru se va intampla si cand o sa vina alt partid la guvernare. PNL-ul nu este sfant.

Nu stiu ce sa spun de USR. Nu poti sa il bagi in aceeasi galeata ca deocamdata nu putem sa vorbim de coruptie la USR. Asteptam sa vedem. Pot sa spun ca USR are multe balbe ca vin oamenii din mediul privat. Cei mai multi oameni cu care m-am intalnit sunt tineri si nu au avut treaba cu politica si, de aceea, sunt balbele astea. Si toata lumea ii ataca in loc sa ii ajute. Sa mearga sa le spuna: "Nu e bine asa". Toata lumea ii acuza ca fac balbe.

Ati fost la un moment dat in PACT. Acum nu v-ati gandit sa faceti din nou pasul catre politica?

Deocamdata pentru mine politica, cum am perceput-o eu, inseamna sa te duci sa ii explici unui om ce poti sa faci pentru el. Daca te duci sa ii spui omului ca trebuie sa faci niste sacrificii, ca trebuie sa muncim, omul spune ca noi muncim de 20 de ani. Da, dar nu va asteptati ca o sa vi se dea de la stat. Nu are cum. Statul nu are bani, daca voi nu platiti taxe. Daca voi munciti la negru, statul nu are bani si intram intr-o mare galeata. Explica-i chestia asta unui votant normal. Daca ii explici unui corporatist, el intelege ca munceste. Explica-i unui cetatean din Teleorman chestia asta.

Abilitatile mele de comunicare sunt foarte slab dezvoltate si, daca vrei sa faci o campanie electorala sa castigi niste voturi, trebuie sa incalci niste principii. Ei, eu nu vreau sa le incalc.

Daca cineva dintr-un partid politic curat - niciodata nu o sa accept de la PSD, ALDE, UDMR, ma gandesc la cele noi - va avea nevoie de competentele mele pe un post nou, il voi accepta cu mare placere. Daca vor avea nevoie sa ma puna undeva, nu voi accepta ca va fi aceeasi mizerie. Pentru ceea ce stiu sa fac voi accepta.

Eu nu sunt facut sa vad ca un om nu este deschis catre un dialog. Oamenii au o singura sursa de informare si aceea este televizorul.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Cristian Mihai Dide proteste, #Cristian Mihai Dide protestatar , #proteste