Invitatii Ziare.com Raul Muresan: De ce s-a protestat la Cluj impotriva lui Gunter Verheugen?

Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:32
5248 citiri
Invitatii Ziare.com Raul Muresan: De ce s-a protestat la Cluj impotriva lui Gunter Verheugen?

20 Februarie, Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa domnului Gunter Verheugen, fost comisar european in perioada 1999-2010.

Prezenti la ceremonie, in primul rand, premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, ministrul de Externe, Titus Corlatean. Laudatio citit de Vasile Puscas, membru marcant al PSD Cluj. Prezenti in sala, printre altii, Emil Boc, primarul Clujului, parlamentari PSD si reprezentanti ai cultelor.

Spre surprinderea si stupefactia organizatorilor, dar mai ales a politicienilor, un grup numeros de tineri afiseaza, spontan, bannere in timpul ceremoniei, chiar la inceputul discursului lui Gunter Verheugen.

Protest la ceremonia de decernare a titlului de doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen (Galerie Foto)

Printre mesaje (majoritatea in engleza), regasim: "Fara titluri pentru lobby-isti murdari", "Nu e nicio onoare in Honoris Causa acordat politic", "Verheugen condamna Polonia la gaze de sist / Ponta condamna Romania la gaze de sist".

La intrarea in universitate alti protestatari afiseaza bannere cu "La Cluj nu sunteti doctor domnul Ponta" avand tricouri pe care scrie "Copy" si "Paste", "Programul de guvernare pute" si "Romania spune NU exploatarii prin fracturare a gazelor de sist" (imagini aici).

Paradoxal, organizatorii si politicienii nu stiu sau se prefac ca nu stiu de ce se protesteaza fata de Gunter Verheugen si a gestului universitatii de a-i acorda cel mai inalt titlu universitar posibil. Cea mai la indemana si in acelasi timp cea mai proasta explicatie a fost imediat utilizata de politicieni: este vorba de o actiune politica.

Cunoscand in detaliu problema, voi argumenta in continuare ca nu a fost nici vorba de asa ceva. Dimpotriva. Voi prelua si unele dintre argumentele extrem de pertinente ale "Tinerilor Maniosi", o organizatie civica din Cluj-Napoca neafiliata politic si foarte vocala in probleme de interes pentru societatea romaneasca.

Sa enumeram asadar in continuare cateva fapte edificatoare pentru orice persoana cu un minim de ratiune si buna credinta.

Sustinerea unor aspecte controversate

Cine este Gunter Verheugen? Intre anii 1999-2004 a fost desemnat Comisar pentru Extinderea Uniunii Europene, pentru ca in perioada 2004-2010 sa ocupe functia de Comisar pentru Industrie si Intreprinderi. In calitatea sa de comisar european, Verheugen adopta pozitii favorabile in chestiuni extrem de controversate precum organismele modificate genetic, exploatarea gazelor de sist si industria extractiva non-energetica.

Astfel, intr-un discurs caracteristic unui lobby-ist, Verheugen declara la masa rotunda despre politici in biotehnologii de la Bruxelles in 22 septembrie 2005 ca: "In plus, noi, Comisia, autoritatile publice, comunitatea academica si industria impreuna, trebuie sa incercam sa prezentam publicului utilitatea organismelor modificate genetic si sa explicam de ce conteaza foarte mult pentru noi, nu doar ca sursa de hrana. Industria trebuie sa demonstreze utilitatea si beneficiile produselor sale".

Discursul a fost preluat pe website-ul unuia dintre cei mai mari si controversati producatori de organisme modificate genetic,corporatia Monsanto.

In cazul exploatarii gazelor de sist, Verheugen declara recent ca "Polonia ar trebui sa treaca la gaze de sist".

In 26 noiembrie 2008, la Forumul European al Mineralelor, Gunter Verheugen isi exprima sustinerea pentru industria extractiva non-energetica si prezenta o initiativa pentru materii prime.

Este relevant in acest context sa ne amintim ca CE blocheaza si astazi implementarea unei directive referitoare la interzicerea cianurilor in minerit, dupa ce Parlamentul European a adoptat o rezolutie in acest sens cu o majoritate de peste 80% in anul 2010.

Activitatea sa in calitate de comisar european ridica serioase semne de intrebare asupra integritatii sale avand in vedere sustinerea fatisa pentru interese extrem de controversate la nivel european. Desi nu existau dovezi clare de lobby in timpul mandatului sau, ceea ce avea sa urmeze in 2010 este de natura sa confirme cele mai grave temeri care planau asupra sa.

Conflictul de interese sesizat de Comisia Europeana

Dupa incheierea celui de-al doilea mandat de comisar european in februarie 2010, Verheugen impreuna cu fosta sa sefa de cabinet, Petra Erler, infiinteaza firma de "consultanta" European Experience Company (EEC) GmbH.

Conform articolului 245 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, membrii Comisiei Europene trebuie sa evite sa se angajeze in activitati care sunt in potential conflict de interese cu functia detinuta, inclusiv dupa terminarea mandatului. Ca urmare, Secretariatul General al Comisiei Europene este sesizat cu privire la faptul ca d-l Verheugen a infiintat o firma care il poate plasa in potential conflict de interese, fara a declara acest lucru Comisiei, si ii trimite o instiintare acestuia la data de 31 august 2010.

Drept raspuns, Verheugen argumenteaza ca nu stia ca trebuie sa notifice Comisia (desi o facuse pentru alte activitati) si ca nu se considera in conflict de interese deoarece nu este angajat si remunerat la EEC, desi recunoaste ca este co-proprietar al companiei. Comisia Europeana infiinteaza o comisie de etica ad hoc, pentru a analiza cazul sau. Aceasta delibereaza in data de 2 noiembrie 2010,sustinand ca argumentatiile domnului Verheugen nu stau in picioare si ca activitatea sa in cadrul firmei EEC incalca prevederile articolului 245, mai sus mentionat.

Astfel, comisia de etica mentioneaza ca serviciile de consultanta sunt oferite de unul dintre cei doi asociati, Verheugen si Erler, fiind asadar irelevant daca Verheugen este sau nu angajat si remunerat de catre compania EEC. Drept raspuns la acest verdict, Comisia Europeana ii interzice d-nei Petra Erler pe o durata de 18 luni sa comunice cu vreun serviciu care a fost in subordinea lui Verheugen sau cu vreo firma care a avut relatii cu aceste servicii in timpul mandatului domnului Gunter Verheugen.

De asemenea, Comisia Europeana aplica aceleasi interdictii si firmei lui Verheugen, pentru o durata de 26 de luni de la incetarea mandatului acestuia in Comisie.

Asadar, la cel mai inalt nivel al forurilor europene, se ia o decizie fara precedent: blocarea accesului apropiatilor domnului Verheugen si a firmei sale la serviciile comisiei care au fost in subordinea sa in timpul mandatului.

Astfel, Comisia recunoaste oficial activitatile dubioase ale fostului comisar.

Doctor Honoris Causa pe criterii si pentru interese politice?

Este greu de crezut ca initiatorii acordarii titlului de Doctor Honoris Causa domnului Verheugen nu erau la curent cu problemele profunde de ordin moral ale acestui personaj, recunoscute chiar de Comisia Europeana.

Insa, devine clar pentru toata lumea, inclusiv din motivarea acordarii acestui titlu (pentru aportul la aderarea Romaniei la UE), ca este vorba de un act pur politic, care sfideaza normele academice si standardele profesionale cele mai inalte din domeniul universitar.

Nu intamplator, atat domnul Ponta cat si domnul Verheugen sunt sustinatori declarati ai exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Nu intamplator, in 5 noiembrie 2004, inaintea alegerilor prezidentiale din Romania, Verheugen declara intr-o conferinta de presa ca Mircea Geoana (PSD) va deveni prim-ministru al Romaniei, fiind acuzat de jurnalistii romani de amestec in politica interna a Romaniei si conducand la o delimitare a Comisiei Europene de actiunile comisarului Verheugen.

Nu intamplator, alaturi de multi membrii de vaza ai PSD, au facut act de prezenta si ministrii Educatiei si Cercetarii. Este acesta un semn ca interesele politice sunt astazi deasupra oricaror norme morale si de bun simt in domeniul academic?

Am citit in presa argumente conform carora actiunile de protest de la Cluj vadesc inceputul unui evident euroscepticism. Insa daca e sa privim onest lucrurile, marea majoritate a mesajelor nu au avut nicio legatura cu euroscepticismul. Dimpotriva, as spune eu, este inceputul consolidarii societatii civile romanesti care face parte dintr-o familie mai mare a civismului european. Si care intelege ca numai prin luarea de atitudine in fata derapajelor morale, fie ele locale sau la nivel european, putem avea o tara mai buna si o Europa mai demna.

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#protest Cluj Verheugen, #Raul Muresan protest Verheugen, #Verheugen Honoris Causa Cluj , #proteste