Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Despre diversiune, DNA si Rosia Montana

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 21:25
4594 citiri
Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Despre diversiune, DNA si Rosia Montana
Foto: Ziare.com

Protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana continua in fiecare saptamana si nu dau semne de oboseala.

Peste 10.000 de protestatari au iesit in Bucuresti si peste 8.000 au marsaluit pe bulevardele din Cluj-Napoca duminica aceasta. Alte zeci de orase din tara si din strainatate au continuat protestele cu un mesaj cat se poate de limpede: NU exploatarii de la Rosia Montana!

In timp ce taraganeaza o decizie folosindu-se de comisia speciala pentru Rosia Montana, politicienii incearca fel si fel de diversiuni pentru a lovi protestele din strada. Au inceput prin a spune ca protestatarii nu au un mesaj clar, apoi ca sunt nereprezentativi pentru parerea populatiei.

Au folosit sondaje trucate pentru a distorsiona realitatea, gen Sociopol, executate de un individ care a doua zi este numit consilier personal al premierului. Au trecut apoi la diversiunea cu manifestantii care ar fi platiti de miliardarul maghiar George Soros.

Coruptia transpartinica pe Rosia Montana a creat in clasa politica o solidaritate nemaintalnita. Politicienii stiu ca singura lor sansa este aceea de a slabi tinta protestatarilor, incercand sa le creeze cat mai multe tinte in speranta ca mesajul pietei se va dilua. Conform zicalei, cine alearga dupa doi iepuri nu prinde niciunul.

Protestele Rosia Montana si principiile fundamentale

Manipularea a ajuns la "faza pe principii". Noua diversiune, plasata bine intr-un moment cheie de premierul Ponta si imbratisata larg de tabara Basescu este ca manifestantii Rosia Montana nu sustin de fapt o asanare reala a societatii si nu sunt interesati de subiecte importante, cum ar fi justitia.

Zau? Hai sa facem un mic exercitiu de memorie sa vedem cine s-a luptat, ani de zile, cu abuzurile politicului impotriva justitiei. Atunci cand hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata erau incalcate fara nicio jena de politicieni, noi eram in strada - chiar daca presa cu calusul in gura nu relata aproape nimic.

Cati isi mai aduc aminte de protestele din 2011 de la Cluj, Bucuresti sau Timisoara? Atunci principii fundamentale ale statului de drept erau terfelite brutal, lucru recunoscut chiar de ministrul justitiei de la acea vreme, Catalin Predoiu. Acesta, desi recunostea abuzurile politicului, ne spunea sa facem "ciocul mic" pentru ca nu da bine la MCV!? Astazi oameni din aceeasi tabara urla pe toate canalele ca protestatarii Rosia Montana nu dau doi bani pe justitie cand nu demult erau chiar ei cei care o incalecau brutal!

Protestatarii Rosia Montana sunt acuzati ca nu imbratiseaza alte cauze. Dupa parerea mea e foarte bine ca nu o fac in acest moment, singura sansa a strazii fiind aceea de a nu dilua mesajul si a ramane consecventa pe calea pe care a plecat. Insa, acuzatiile la adresa protestatarilor sunt total nefondate si doar cine nu vrea nu observa structura si motivatia acestor proteste.

Oamenii s-au raliat la lupta pentru Rosia Montana pentru ca este una clara, una unde lucrurile pot fi intelese usor si de cineva cu patru clase, si de cineva cu doctorat.

Lucrurile nu sunt gri, ci alb si negru in acest caz, in pofida manipularilor de tot soiul care acrediteaza ideea ca acest caz ar fi controversat. Nu e controversat deloc, oamenii au inteles foarte bine si foarte clar ce reprezinta Rosia Montana. De aceea sunt si motivati sa lupte pana la capat. Pentru ca identifica in problema Rosia Montana toate problemele sistemice ale Romaniei.

Invitatii Ziare.com - Raul Muresan: Este esential ca societatea civila sa castige razboiul Rosia Montana

Aceiasi protestatari au iesit in strada anii trecuti pentru multe cauze unde lucrurile erau limpezi. Cati cunosc faptul ca protestele din ianuarie 2012 au plecat din Cluj-Napoca, nu din Targu Mures si ca au fost initiate de o solidarizare cu Raed Arafat tocmai a oamenilor care au iesit in strada si in anii precedenti pentru Rosia Montana? Ca dupa aceea aceste proteste au fost deturnate, e alta poveste.

Tot ei au iesit in strada la plagiatul lui Ponta, cel putin la Cluj. Tot ei au manifestat atunci cand politia din Cluj comitea abuzuri asupra unor vanzatori ambulanti, sau cand autoritatile locale amenintau copacii din parcul central cu cosmetizari brutale. Tot ei stigau "SRI, lasa-ne, bani de educatie". Tot ei au ocupat universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea Bucuresti din capitala atunci cand bugetul educatiei a fost redus drastic de guvernarea Ponta.

Atunci despre ce vorbim? Ma tem ca asistam la o diversiune ordinara care are ca scop doar demobilizarea, invrajbirea si demotivarea participantilor la proteste.

Diversiunea lui Ponta

Unii acrediteaza ideea ca atacul lui Ponta la DNA este dovada ca acesta nu se teme deloc de protestele pentru Rosia Montana. Eu as spune ca e exact pe dos. Ponta a lansat in spatiul public un nou scandal in speranta de a acoperi vocea strazii.

Spre bucuria lui, acest scandal a alimentat din plin si tabara pro-Basescu, si ea mare sustinatoare a exploatarii cu cianuri, care are acum vehiculul perfect sa atace si sa dezbine manifestantii fara a trebui sa dea mesaje schizoide, impotriva proiectului Rosia Montana in timp ce de fapt il sustine. Acum cica manifestantii nu lupta pentru problemele reale ale Romaniei. Curata manipulare!

Parerea mea este ca atacul la procurori face parte dintr-un blat foarte bine calculat intre Ponta si Basescu. De ce sa demita un procuror care mai avea mandat doar trei luni, si mai ales dupa ce a finalizat rechizitoriul in cazul Dragnea? Daca vrei imixtiune adevarata in justitie il opresti in timp ce lucreaza la dosar, pentru a bloca dosarul. Apoi, Basescu ameninta cu ruperea pactului de coabitare, dar au trecut cate zile si pactul este bine merci?

DNA ce-ai facut cu Rosia?

Sa nu uitam ca nu demult Basescu si Ponta au facut un blat si mai mare, cu numirea convenabila a procurorilor sefi si cu sacrificarea lui Daniel Morar. Inca de atunci exista un semnal clar ca procuratura este politizata pana in maduva oaselor.

Intr-adevar DNA a avut cateva succese rasunatoare in ultimii ani, insa distributia celor condamnati, in majoritate de o parte a baricadei, ramane extrem de suspecta. Extrem de suspecta este presiunea exercitata asupra lui Laszlo Borbely pe vremea cand era ministru al mediului si taragana acordarea acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana. Exemplele pot continua.

Sa nu ma intelegeti gresit. Nu cred ca oamenii urmariti de DNA au fost nevinovati. Dimpotriva. Insa, exista mari suspiciuni in societate ca DNA nu a facut destul si ca in unele momente a ales un parti pris evident. Asta vad si oamenii din strada care nu asociaza DNA cu justitia. Nu inca. DNA-ul pare un camp de lupta intre doua (sau mai multe?) tabere politice si nicidecum un organism matur, independent.

Protestatarii nu au ezitat sa sara in apararea unui Raed Arafat sau sa traga un semnal de alarma cand educatia a inceput sa fie cronic subfinantata si legea educatiei mazilita. Atunci cand lucrurile sunt clare, oamenii se implica. Faptul ca DNA, asa cum arata ea astazi, este evitata e un semn ca acolo lucrurile sunt gri. Sau ca cel putin perceptia este gri. Sigur, unii vor spune ca oamenii sunt manipulati de antenele lui Voiculescu. Insa protestatarii Rosia Montana sunt ultimii care sa fie manipulati de antene, B1, sau alte organe de presa.

Oamenii nu asociaza justitia cu o directie anticoruptie care tine la sertar de multi ani dosare grele cum e cel de la Rosia Montana. Apropo, DNA, ce se intampla cu dosarul deschis de procurorul militar Gheorghe Oancea si mostenit inca de pe vremea PNA? Cand vor simti cea mai mica urma de manipulare oamenii vor evita sa intre in jocul pregatit de politicieni.

Iar scandalul Papici pare o diversiune in toata regula. Asa cum am aratat, cei din strada nu au ezitat si nu vor ezita sa sustina cauze fundamentale pentru sanatatea acestei tari. Acum au de castigat un razboi, si fumigenele aruncate de politicieni nu vor reusi, din fericire, sa ii deruteze. Au prea multa experienta, au luptat prea multi ani pentru a mai putea fi manipulati.

Iar daca DNA va reusi sa se dezbareze definitiv de o tabara politica sau alta, daca va deveni cu adevarat ceea ce ar trebui sa fie, atunci garantez ca la cea mai mica incercare de acaparare de catre politicieni protestatarii pe care ii vedeti astazi in strada vor face lant uman ca sa o apere.

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Raul Muresa protest sustinere DNA, #Rosia Montana protest DNA , #proteste