Legea salarizarii: Angajatii muzeelor cer mai multi bani: Suntem condamnati la saracie, au fost si decese

Joi, 18 Mai 2017, ora 16:50
2957 citiri
Legea salarizarii: Angajatii muzeelor cer mai multi bani: Suntem condamnati la saracie, au fost si decese
Foto: Arhiva Ziare.com

Sambata, salariati din muzeele publice din Romania vor participa la o actiune de protest, exprimandu-si nemultumirea fata de proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, anunta Cartel Alfa.

"Astazi, 18 mai, este Ziua Internationala a Muzeelor, o zi in care atragem atentia asupra celor 5.500 de salariati la nivel national din muzeele publice si din institutiile ce gestioneaza patrimoniul cultural national (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetatori, investigatori, personal auxiliar), care reprezinta o categorie profesionala ignorata de toate maririle salariale, discriminata abuziv si ostentativ de OUG 2/2017, buimacita si mai tare de OUG 43, ce creeaza dezechilibre si frustrari majore", transmite Cartel Alfa printr-un comunicat de presa.

Salariatii muzeelor sustin ca sunt discriminati, precizand ca "patrimoniul este considerat chestiune de securitate nationala, dar slujitorii lui sunt condamnati la saracie, boli profesionale, conditii de lucru de cele mai multe ori greu de imaginat in lumea civilizata".

"De cele mai multe ori, personalul din muzee este macinat de boli profesionale specifice, ultimii ani inregistrand chiar o serie de decese, din randul mai ales al conservatorilor si restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoasteri sociale si a unei salarizari aproape de minimul pe economie. Consideram ca este momentul ca aceste inechitati sa dispara, iar profesiile de muzeograf, restaurator, conservator, precum si tot personalul din muzee sa fie salarizat potrivit complexitatii si importantei domeniului. Vorbim despre un corp cultural de elita, putin numeros, care are in merita respectul societatii pe care o slujeste", se mai precizeaza in comunicat.

Astfel, angajatii muzeelor vor protesta sambata, in intervalul 12:00-14:00, in fata Muzeului National de Istorie a Romaniei. Manifestantii se vor deplasa apoi catre sediul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, unde vor stationa intre orele 15:00 - 16:30, prezentandu-si revendicarile si solicitand un dialog cu conducerea ministerului.

Revendicarile angajatilor din muzee sunt: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care sa aiba la baza o analiza corecta si transparenta a intregii situatii actuale. Coeficientii aplicati trebuie sa tina cont de acest lucru, fiind egali cu cei din grilele aplicate pentru personalul din institutiile de spectacol sau educatie; renuntarea la diferentele de salarizare existente si preconizate intre personalul angajat in muzeele nationale si restul institutiilor muzeale din Romania; punerea in aplicare, de urgenta, a masurilor financiare reparatorii incepand cu 1 iulie 2017, inclusiv prin repararea, de urgenta a caracterului discriminatoriu al OUG 2/2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest salariati muzee publice, #salariati muzee nemultumiti lege salarizare , #proteste
Comentarii