(Galerie foto & video) Peste 100.000 de romani au protestat in tara si diaspora, in ziua 13 dupa OUG 13

Duminica, 12 Februarie 2017, ora 23:11
46031 citiri
(Galerie foto & video) Peste 100.000 de romani au protestat in tara si diaspora, in ziua 13 dupa OUG 13
Foto: Arhiva Ziare.com

In ciuda gerului naprasnic, aproximativ 100.000 de romani au iesit din nou in strada, duminica, pentru a 13-a zi consecutiv, inaintea unei saptamani de foc, care va decide soarta ordonantei 14, care abroga modificarea Codurilor Penale, dar si a referendumului initiat de presedintele Klaus Iohannis pe tema coruptiei.

Bucurestenii s-au mobilizat pe retelele sociale pentru a organiza, la ora 21:00, un moment unic si impresionant - un flash-mob cu steagul tarii noastre in fata cladirii Guvernului, la care au participat in jur de 70.000 de oameni.

In alte orase din tara au mai manifestat aproximativ 30.000 de romani, cei mai multi in Cluj (10.000), Sibiu (7.000) si Timisoara (5.000).

Asa cum ne-am obisnuit de cateva zile, la Palatul Cotroceni a fost din nou un contra-protest, unde sub o mie de oameni au cerut demisia presedintelui Klaus Iohannis si apara Guvernul Grindeanu. Acesta insa s-a terminat inainte de ora 21:00.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor in cea de-a 13-a zi atat din Capitala si marile orase ale tarii, cat si din diaspora

23:10 - Manifestatia din Piata Victoriei s-a incheiat, dupa aproximativ 5 ore, si circulatia a fost reluata pe toate artrele.

22:56 - Regizorul Tudor Giurgiu a postat pe Facebook un clip in care se vede cum reprezentartii cinematografiei romanesti protesteaza la Festivalul de la Berlin.

22:43 - Peste 1.500 de brasoveni au marsaluit pe strazile din centrul orasului. Oamenii au purtat un drapel de 12x8 metri si au strigat: "Nu stati la caldura si pe voi va fura" si "Iesiti din casa daca va pasa".

Marsul a durat doua ore, manifestantii ajungand in Piata Sfatului, unde au cantat imnul.

22:35 - In Piata Victoriei mai sunt cam 2.000 de manifestanti, dar si acestia se pregatesc sa plece, pentru ca este extrem de frig si isi conserva fortele si pentru zilele urmatoare.

22:22 - Daca tragem linie, astazi au protestat peste 100.000 de romani in toata tara.

22:17 - Iata alte cateva mesaje scrise pe pancartele din Piata Victoriei din Bucuresti:

22:15 - Pentru ca este extrem de frig, manifestantii au inceput dupa ora 21:00 sa plece casa. In Piata Victoriei au mai ramas aproximativ 10.000 de oameni, dar circulatia este in continuare blocata.

Cei ramasi agita steaguri si scandeaza "Zi de zi aici vom fi", "Vrem sa muncim, nu sa va pazim!".

22:07 - Manifestantii de la Guvern au jucat o uriasa Hora a Unirii.

22:00 - Deja a devenit un obicei ca la aceasta ora sa se intoneze imnul national in Piata Victoriei din Bucuresti.

21:56 - Romanii din Piata Victoriei din Capitala au dat din nou dovada de creativitate cand vine vorba de mesajele scrie pe pancarte. Un barbat imbracat cu o geaca groasa si cu ochelari de schi a scris "Sunt un papagal manipulat, dar #rezist".

Altcineva "cerseste" simbolic un leu pentru "ghilotina coruptiei".

Un dialog in tema cu sarbatoarea dragostei ce va sa vina:

"- Ce vrei de Valentine's Day?

- Sa scap de derbedei. Orice culoare ar avea ei."

Un alt banner creativ:

21:44 - Inapoi in Bucuresti. Metroul ramane unul dintre principalele mijloace de transport catre Piata Victoriei, potrivit corespondentului Ziare.com. Iata cum arata aglomeratia din aceasta statie:

21:38 - Diaspora demonstreaza din nou ca ii sprijina pe romanii din tara. La Paris, de exemplu, s-au strans 400 de oameni, care au scandat si au fluturat un steag urias in fata Turnului Eiffel.

La Praga, protestatarii au intonat imnul national si au adus pancarte. Pe una dintre ele scria "Draga Guvern, m-am razgandit - vreau divort!".

Sursa: Ana Maria Melnicky

Iata cum a aratat manifestul romanilor din Haga:

Sursa: Echipa #protestolanda

Iata cum a aratat protestul din Dublin:

Foto via Rares Nicula

La Torino a fost organizat un flash-mob impotriva coruptiei:

Iata cum a fost atmosfera la protestul din Milano:

Sursa: Roxana Macovei

21:35 - "Cel mai frumos drapel uman" - instantaneu surprins din momentul flash-mob-ului.

21:30 - Se striga "ALDE si PSD aceeasi mizerie" si "Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa".

21:25 - 70.000 de manifestanti in acest moment in Piata Victoriei din Bucuresti, potrivit Digi 24. Reamintim ca, la protestul din fata Palatului Cotroceni, care s-a incheiat in jurul orei 21:00, au fost mai putin de 1.000 de oameni.

21:20 - In orasele mai mici, numarul protestatarilor e semnificativ mai mic, insa chiar si asa acestia au reusit sa transmita mesajul dorit. Potrivit Agerpres, aproximativ 150 de persoane s-au adunat, duminica seara, in fata Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. Manifestantii solicita demisia Guvernului Grindeanu, dar au si cateva revendicari pe plan local, in special de depolitizare a conducerii societatilor Consiliului Local si Consiliului Judetean.

De asemenea, circa 30 de persoane s-au adunat in Piata Tricolorului din municipiul Tulcea, solicitand demisia Guvernului. La Suceava, circa 15 persoane s-au adunat in fata Palatului Administrativ, pentru a protesta fata de alianta aflata la guvernare PSD-ALDE.

Similar, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, pe platoul din Piata Independentei din Braila, unde au cerut demisia Guvernului.

21:19 - Mobilizare impresionanta si in Cluj-Napoca. Numarul participantilor la protestul din orasul din vestul tarii a ajuns la 10.000 si continua sa creasca, in conditiile in care acestia marsaluiesc prin zona centrala a orasului. La un moment dat, unui protestatar aflat in scaun cu rotile i s-a facut rau, avand nevoie de ingrijiri medicale.

Clujenii au ales sa urmeze un traseu de aproximativ sase kilometri, mai lung decat in zilele anterioare, potrivit News.ro.

21:17 - Protestul de la Palatul Cotroceni s-a incheiat in urma cu putin timp. La aceasta ora, circulatia rutiera in zona a fost reluata, potrivit News.ro. Pe de alta parte, numarul protestatarilor din Piata Victoriei din Bucuresti a crescut cu inca 10.000, astfel ca acum in fata sediului Guvernului se afla 70.000 de persoane, transmite Digi 24.

21:12 - Un video din momentul flash-mob-ului, chiar din mijlocul multimii, surprins de corespondentul Ziare.com.

21:02 - Moment impresionant: cei peste 60.000 de oameni au facut un flash-mob si au luminat Piata Victoriei in cele trei culori ale steagului nostru, rosu, galben si albastru. Apoi au inceput sa cante la unison imnul national.

Foto: Digi 24 TV

Foto: Pro TV

20:54 - Numarul protestatarilor din Piata Victoriei a ajuns rapid la 50.000.

20:45 - Mobilizare incredibila a bucurestenilor. Rauri de oameni vin din toate partile spre Piata Victoriei, iar gurile de metrou sunt pline. Circulatia pe bd Kisseleff e blocata, protestatarii striga in cor "Hotii, hotii!" si fac galagie cu vuvuzelele si fluierele din dotare. 40.000 de oameni sunt acum in fata sediului Guvernului, potrivit Digi 24. Iata situatia din provincie: Timisoara - 2.000, Iasi - 2.000, Sibiu - 7.000, Brasov - 1.500, Constanta - 350.

20:29 - La aceasta ora s-au strans 20.000 de oameni in Piata Victoriei din Bucuresti. Culorile steagului Romaniei domina zona din fata sediului Guvernului, asa cum reiese din fotografiile realizate de corespondentii Ziare.com.

20:26 - LIVE de la protestul din Timisoara, unde mii de oameni s-au adunat sa-si manifeste sprijinul fata de bucurestenii din Piata Victoriei:

20:19 - Actorul Levente Molnar, protagonist in lungmetrajul "Fiul lui Saul", nominalizat la categoria "cel mai bun film strain" la gala premiilor britanice BAFTA, a afisat la sosirea pe covorul rosu mesajul "#rezist", de sustinere a protestelor din Romania.

20:11 - Mai e mai putin de o ora pana cand ar trebui sa aiba loc flash-mob-ul tricolor in Piata Victoriei.

20:12 - 10.000 de protestatari se afla in acest moment in Piata Victoriei din Bucuresti, iar in Sibiu 7.000 de persoane se plimba si scandeaza pe principalele bulevarde din oras, transmite Digi 24.

20:05 - Pe de alta parte, in fata Palatului Cotroceni, sunt inca la datorie, pentru a 8-a seara consecutiv, aproximativ 1.000 de persoane care cer demisia presedintelui Klaus Iohannis. Seful statului e acuzat ca a dezbinat societatea romaneasca. Potrivit corespondetului Ziare.com, multi dintre ei s-au prins intr-o hora si danseaza pe melodia "Doamne, ocroteste-i pe romani", iar "Jos labele de pe votul democrat" pare a fi mesajul central.

20:00 - 1.000 de persoane indura frigul naprasnic si la Cluj-Napoca, potrivit presei locale, in timp ce la Constanta au iesit in strada 250 de oameni. In Bucuresti, numarul manifestantilor a ajuns la 8.000. Principalele bulevarde adiacente Pietei Victoriei vor fi restrictionate. "Hotii, hotii!", "Demisia, demisia!", se striga de cateva ore bune in fata cladirii Guvernului.

19:56 - La Iasi, numarul protestatarilor a depasit 1.500. La un moment dat, ei au strigat in cor "Bucuresti, nu ceda, Iasul e de partea ta!". Alte lozinci auzite in orasul din Moldova au fost "Romania-i tara mea si vreau sa traiesc in ea", "Cine nu sare nu vrea schimbare", "Nu plecam, rezistam!". De asemenea, la un moment dat, iesienii din strada au intonat imnul national. La fel ca in Capitala, au venit cu steagurile tricolore, arata Ziarul de Iasi.

19:53 - Peste 3.000 de sibieni au plecat in mars din Piata Mare pe bulevardul Nicolae Balcescu. "Guvern de hoti si mafioti!", "Vrem sa transmitem Guvernului ca nu am uitat ce au vrut sa faca!" si "O dorinta sincera, o Romanie libera!" - acestea sunt doar cateva dintre mesajele de pe pancarte, potrivit Turnul Sfatului.

19:36 - Numarul protestatarilor creste minut dupa minut. In Bucuresti, mai mult de 4.000 de persoane flutura steaguri tricolore, scandeaza lozinci impotriva Guvernului si apara DNA. La Iasi, 500 de manifestanti au iesit in centru, iar in Timisoara cateva sute de persoane se misca in ritmul muzicii si aprind lanternele telefoanelor, intr-o atmosfera pasnica, transmite Digi 24.

Foto: Digi 24 TV

19:23 - In Piata Victoriei din Bucuresti, cladirea BRD din apropierea sediului Executivului e luminata cu ajutorul laserelor: "#Nu plecam", "#Rezistam" - sunt cateva dintre mesajele proiectate.

Sursa: Captura Privesc.eu

Sursa: Captura Privesc.eu

19:20 - Digi 24 transmite ca 300 de oameni nemultumiti de Guvernul Grindeanu protesteaza in Cluj-Napoca, 500 s-au adunat in Iasi, iar 400 in Sibiu.

19:14 - Agale, un calugar se plimba printre manifestantii din fata cladirii Guvernului cu o cruce mare, pe care sunt scrise cuvintele "2017", "Dumnezeu" si "noi".

Foto: Captura Privesc.eu

19:00 - 1.500 de protestatari infrunta frigul in Bucuresti, in Piata Victoriei. Ei au scandat "DNA, DNA, sa vina sa va ia!", dar si "PSD, ciuma rosie!".

18:30 - Multi dintre cei care s-au adunat in fata cladirii Guvernului flutura steagul tarii noastre, iar unii au adus si stindardul UE. De asemenea, multi sunt "dotati" cu vuvuzele si fluiere. Oamenii au inceput sa scandeze "Hotii, hotii!", dar si "Demisia, demisia!".

Captura Privesc.eu

18:13 - Pe de alta parte, in fata Palatului Cotroceni, numarul manifestantilor a ajuns la aproape 450 de persoane. Acestia au venit cu fel de fel de recuzite, transmite Digi 24. De exemplu, o persoana a adus doua turturele imbracate in rosu, galben si albastru, iar altcineva are un dovleac machiat. De asemenea, pe langa scandarile impotriva presedintelui Klaus Iohannis, manifestantii au strigat si lozinci impotriva sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Kovesi, in The Guardian: Pericolul nu a trecut - Trebuie sa continuam sa luptam!

18:11 - La aceasta ora, aproximativ 400 de protestatari s-au adunat in Piata Victoriei, insa cei mai multi vor veni dupa 19:00, transmite Digi 24.

18:09 - Fostul presedinte Traian Basescu spune ca in tara noastra este o "atmosfera de razboi hibrid", iar in astfel de momente nu mai trebuie "sa torni gaz pe foc".

"Razboiul hibrid inseamna un razboi care nu se duce cu tancurile, nu se duce cu armate regulate, ci se duce cu dezinformare, cu manipulare pana la prabusirea institutiilor statului. Permiteti-mi sa va spun ca una dintre obligatiile presedintelui este ca in astfel de momente sa aiba grija ca statul sa nu colapseze. In astfel de momente nu mai torni gaz pe foc. Opresti focul, ca si batalia politica are o limita pana la care este legitim sa o duci", a spus fostul presedinte, la TVR.

17:59 - Zeci de romani din Bruxelles s-au adunat in fata Amabasadei pentru a-si arata sprijinul fata de cei care se ies seara de seara in Piata Victoriei. Cu mic, cu mare, cu pancarte ori fara, ei au inceput sa scadeze la unison "Jos coruptia, jos coruptia!", in vreme ce trecatorii se opreau si le zambeau.

17:48 - Romanii din Berlin au inceput sa protesteze deja de mai bine de-o ora. Pe pancarte sunt notate mesaje precum "Iliescu dupa Visinescu", "Sarim in piata, radem o mustata!", "Va rugam sa ne scuzati, nu trimitem cat furati!", "Bucuresti, nu uita, Berlin e de partea ta!".

17:22 - Cativa tineri moldoveni au fost solidari cu fratii de peste Prut si s-au adunat, in numar de cateva zeci, in fata statuii lui Stefan cel Mare din Chisinau, unde au adus un steag tricolor.

"Ne-am adunat aici ca sa spunem inca o data ca iubim Romania si sustinem oamenii care au iesit la protest in Piata Victoriei, la Bucuresti, ca sa ceara respectarea drepturilor si a legilor. Romanii au fost uniti si au reusit. Ei nu au avut nevoie de un lider politic si totusi s-au facut auziti de lumea intreaga. Hai sa ne cerem si noi drepturile. Sa nu mai asteptam formatiuni politice care sa ne conduca, iar nemultumirea noastra sa-i ajute sa ajunga la fotoliile calde si confortabile", a declarat unul dintre protestatari, potrivit Unimedia.

16:53 - Cateva zeci de protestatari au inceput sa se stranga deja in Piata Victoriei, cu toate ca momentan sunt -3 grade, iar mai tarziu mercurul din termometre va cobori pana la -8 grade.

De asemenea, in jur de 20 de oameni in varsta s-au strans in fata Palatului Controceni si striga lozinci impotriva presedintelui Klaus Iohannis, transmite Digi 24. Dupa cum se vede in imagine, protestatarii sunt "paziti" de jandarmi.

Foto: Digi 24 TV

15:15 - La Sibiu, dupa-amiaza a avut loc un protest inedit la adresa Guvernului: aproximativ 200 de persoane s-au adunat in Piata Mare din oras pentru a citi carti, fara sa scandeze.

Afla principalele 4 motive pentru care protestul din seara aceasta e esential pentru continuarea luptei anticoruptie

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#proteste ziua 13, #proteste Piata Victoriei, #proteste Bucuresti, #proteste duminica, #proteste piata victoriei duminica , #proteste