Politistii si angajatii din inchisori au huiduit Guvernul, in timp ce ministrii UE se afla la Bucuresti: Hotii! Justitie, nu coruptie! (Foto & Video)

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:42
16547 citiri
Politistii si angajatii din inchisori au huiduit Guvernul, in timp ce ministrii UE se afla la Bucuresti: Hotii! Justitie, nu coruptie! (Foto & Video)
Foto: Ziare.com

Ministrii de Justitie si Interne din UE care au venit la Bucuresti pentru Reuniunea Informala a Consiliului JAI au vazut cum politisti si angajati din penitenciare protesteaza in strada, huiduie Guvernul si striga "hotii" catre membrii Executivului Dancila.

Cei in cauza au recurs la protest dupa ce au fost amagiti de la inceputul guvernarilor PSD-ALDE ca isi vor primi drepturile salariale restante, precum si ca li se vor imbunatati conditiile de munca, insa, in schimb, au vazut cum masurile sunt indreptate pentru buna-starea detinutilor.

Asadar, pentru a-si face problemele auzite, au ales sa faca protestul in zilele in care se Tudorel Toader si Carmen Dan sunt gazde pentru omologii lor europeni.

Pentru a opri actiunea, ministrul roman al Justitiei a recurs inclusiv la publicarea pe Facebook a salariilor categoriilor care protesteaza, desi cifrele date de el reprezentau veniturile pe care acestia le vor castiga in 2022, la finalul aplicarii grilei Legii Salarizarii. Toader le-a promis si ca ii primeste la discutii, insa dupa ore bune de stat in frig acestia si-au dat seama ca ministrul nu-si va respecta promisiunea. Ei au plecat acasa, anuntand ca se vor intoarce in strada si vineri, iar daca guvernantii ii vor ignora in continuare, protestele vor continua pe termen nelimitat.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor:

15:42 - In cele din urma, se pare ca Tudorel Toader nu si-a respectat promisiunea si nu a mai primit la discutii delegatia protestatarilor. Astfel, protestul s-a incheiat pentru ziua de azi, insa va fi reluat maine, in fata Parlamentului.

"Ministrul Justitiei nu si-a facut timp astazi pentru noi. Ne-a tot amanat cu intalnirea. I-am comunicat ministrului sa ne caute cand vrea sa poarte cu noi un dialog. Vom continua maine protestul in fata Parlamentului", a declarat presedintele FSANP, Sorin Dumitrascu, pentru Ziare.com.

14:20 - Cu toate ca promisese sa primeasca o delegatie a protestatarilor pentru discutii, intalnire ce ar fi trebuit sa aiba loc in jurul orelor 13.30, Tudorel Toader nu s-a tinut de cuvant. Ministrul Justitiei a reactionat insa pe Facebook la protestele politistilor si angajatilor din penitenciare, intrebandu-se cati dintre cei care au iesit in strada sunt doar din APN.

"La MAI, MJ si Parlament - protest organizat de sindicalistii din MAI si ANP! Oare cati protestatari sunt numai din ANP?", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

12:58 - Protestatarii aflati in fata Ministerului Justitiei striga in continuare "Demsia!" si "Rusine, rusine sa va fie!"

12:49 - Unul dintre liderii sindicalistilor a tinut un scurt discurs in care arata ca Toader a dat afara din penitenciare un numar de 8.000 de detinuti.

12:47 - Sorin Dumitrascu a anuntat ca Tudorel Toader va primi o delegatie a protestatarilor in urmatoarea jumatate de ora. Acestia continua sa scandeze si striga: "Justitie, nu coruptie!", transmite corespondentul Ziare.com.

12:30 - Protestatarii au ajuns la Ministerul Justitiei si ii striga lui Tudorel Toader "Demisia!".

Foto: Ziare.com

Video: Ziare.com

10:55 - Presedintele sindicatelor lucratorilor din penitenciare, Sorin Dumitrascu, a repetat de mai multe ori ca Toader castiga lunar 57.000 de lei, declaratie care i-a facut pe protestatari sa huiduie, transmite corespondentul Ziare.com.

Video: Ziare.com

10:43 - Protestatarii i-au huiduit pe Viorica Dancila, Tudorel Toader, Olguta Vasilescu si Tudorel Toader.

10:24 - Politistii au cerut minute in sir demisia ministrului Afacerilor Interne: "Demisia! Demisia!"

10:17 - "Am vrut sa ne facem simtita prezenta, sa transmitem mesajul corect, sa inteleaga cei din UE ca acesti guvernati ne abuzeaza si la Bruxelles se victimizeaza. Sa inteleaga ca acesti guvernanti nu au o solutie corecta in ceea ce priveste apararea, siguranta si ordinea publica, sa inteleaga ca toate aceste actiuni ale Guvernului Dancila pun in pericol siguranta cetateanului", a declarat presedintele sindicatelor lucratorilor din penitenciare, Sorin Dumitrascu.

Video: Ziare.com

10:01 - Seful sindicatului agentilor de politie, Dumitru Coarna, a tinut un discurs in care le-a criticat pe Carmen Dan si pe Viorica Dancila. El a explicat ca s-a ajuns in situatia ca bugetul sa fie facut de un condamnat la 8 ani de inchisoare, facand trimitere la Darius Valcov, informeaza corespondentul Ziare.com.

"Am facut demersuri la Avocatul Poporului, eu il numesc Avocatul Impotriva Poporului. Avem capacitatea sa le transmitem un mesaj: Nu mai furati! Ne-am saturat sa le vedem vilele luxoase si drumurile ciuruite", a declarat Coarna.

09:46 - Sunt aproximativ 600 de politisti sau angajati din penitenciare care scandeaza impotriva masurilor luate de Guvern si de Parlament in privinta salarizarilor.

09.25 - "Ne-a scos in strada in primul rand lipsa de seriozitate a Guvernului Romaniei, faptul ca de ani de zile ignora revendicarile noastre legat de imbunatatirea conditiilor de lucru, suntem discriminati la salarizare, o alta problema e legata de faptul ca pensiile militare au scazut. Cerem ca guvernul sa aplice legea asa cum a fost aprobata de Parlament. De cand este Guvernul Dancila nu mai avem cu cine dialoga, pentru ca dialogul a fost oprit total.

Sunt luni bune de cand Tudorel Toader nu mai discuta, nici macar nu mai mimeaza dialogul, practic de-a lungul vremii am transmis liste intregi cu probleme si solutii si am cerut implicarea acestuia. Ministrul Justitiei in loc sa reformeze sistemul penitenciar, face tot ce poate ca sa il submineze.

Motivele sunt legate dupa cum stiti de perocuparea aceasta intensa pentru amnistie, gratiere si tot felul de beneficii acordate infractorilor", a declarat pentru Epoch Times Romania Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

09.00 - Aproximativ 150 de persoane, membri in sindicatele agentilor de politie si a lucratorilor din penitenciare, dar si militari rezervisti, s-au strans in fata Ministerului Afacerilor Interne.

Acestia scandeaza: "Hotii!", "Demisia!", "Justitie, nu coruptie!", "Pe noi ne furati, pe hoti ii liberati!" sau "Rusine, rusine sa va fie!".

Foto: Ziare.com

Video: Ziare.com

*****************************

Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, a explicat pentru Ziare.com de ce sindicalistii picheteaza sediile Parlamentului, al Ministerului Justitiei si al Ministerului Afacerilor Interne.

"In primul rand, vrem conditii mai bune si dotari la nivelul anului in care traim. Pentru ca inca mai lucram cu dotari din anii '70. Cerem standarde pentru conditiile de lucru, aplicabile pentru mediul penitenciar, si un plan de investitii care sa elimine conditiile improprii de lucru. Daca se poate pentru detinuti, trebuie sa se poata si pentru personalul din penitenciar", explica Dumitrascu.

O alta solicitare vizeaza salarizarea. Teoretic, lucratorii din penitenciare sunt remunerati in baza Legii salarizarii, votata in Parlament si care este in vigoare.

"Dupa ce Legea asta a fost votata, pentru noi, lucratorii din penitenciare, a tot fost inghetata. Adica in ultimii ani, noi nu am primit nicio majorare. Ce s-a intamplat a fost ca la fiecare sfarsit de an s-a dat cate o ordonanta de urgenta, iar salariile noastre au fost inghetate", acuza liderul sindical.

O alta problema este cea a reducerii pensiilor persoanelor care lucreaza in sistemul de aparare si ordine publica cu aproximativ 30%. Aceasta masura s-a facut in septembrie 2017, tot printr-o ordonanta de urgenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste politisti, #proteste angajati penitenciare , #proteste