Medicii ies in strada in septembrie. Greva generala, in noiembrie? (Video)

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:53
2043 citiri
Medicii ies in strada in septembrie. Greva generala, in noiembrie? (Video)
Foto: Arhiva

Actiunile de protest ale medicilor vor incepe din 18 septembrie cu pichete in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante, astfel de actiuni urmand sa fie organizate zilnic pana in 27 septembrie iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala.

Reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au anuntat, vineri, masurile de protest care vor avea loc in perioada urmatoare.

Astfel, protestele vor incepe in septembrie cu manifestari in strada, iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Potrivit calendarului anuntat, intre 18 si 27 septembrie va fi organizat cate un pichet in fiecare zi in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor, iar in octombrie va avea loc un miting in fata Guvernului.

Reprezentamtii medicilor au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii in bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate. Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.

Medicii se pregatesc de proteste in strada: Incepem o batalie lunga si grea

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis membrilor organizatiei scrisori prin care ii anunta ca vor fi organizate proteste in strada.

Scrisoarea trimisa medicilor este semnata de presedintele CMR, Vasile Astarastoae, care le transmite colegilor ca sunt momente in viata fiecaruia cand trebuie sa ia decizii ce le vor influenta destinul.

"Sunt insa momente intr-o profesie cand suntem obligati sa luam decizii care vor influenta destinul profesiei. Deciziile colective vor afecta insa si destinul nostru individual. Un asemenea moment traim astazi. Colegiul Medicilor din Romania considera ca trebuie sa actionam pentru a apara independenta si respectul profesiei si profesionistilor. Aceasta este ratiunea pentru care simt nevoia sa va scriu aceste randuri. De ce acum trebuie sa actionam, sa participam?

Raspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea sa fie surd si orb nu recunoaste ca incet, incet societatea noastra este dominata de emotii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, impocrizia si mai ales frica, (...) ca in acest climat medicii sunt tinta campaniilor de denigrare si ca se practica dezinformarea cetatenilor", se arata in scrisoarea trimisa medicilor.

Nicolaescu: Din punctul meu de vedere, protestul medicilor nu are legatura cu Ministerul Sanatatii

Presedintele CMR le mai transmite colegilor ca "numai cine vrea sa fie surd si orb" nu observa ca, in Romania, profesionistilor din sanatate li se ofera venituri mici, munca epuizanta, lipsa de respect si, in final, recomandarea de a-si lasa familia si a pleca in pribegie in strainatate.

"In aceasta toamna, incepem o batalie lunga si grea. Stim ca in aceasta batalie impotriva noastra se va utiliza dezinformarea, demagogia si populismul. Se va spune ca intr-o perioada de criza solicitarile noastre sunt exagerate, omitandu-se faptul ca tot in aceeasi perioada de criza guvernantii gasesc fonduri pentru institutiile de forta cu ajutorul carora doresc sa isi impuna punctul de vedere.

Mitinguri ale medicilor, in luna septembrie - urmeaza greva?

Stim ca locul profesionistilor din sanatate este langa pacienti, si nu in strada. Dar atunci cand forta argumentelor nu exista pentru urechile decidentilor, este necesar sa le afirmi in strada. (...) Iata de ce trebuie sa fim toti, impreuna, in Piata Publica!", se mai arata in scrisoare.

Presedintele CMR a spus ca nu este pentru prima data cand recurge la un demers de acest fel, pentru ca mesajul lui sa nu fie distorsionat. Vasile Astarastoae a precizat ca scrisoarea a fost trimisa celor 40.000 de membri ai Colegiului Medicilor din Romania.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#proteste medici, #proteste medici septembrie, #proteste medici calendar, #greva medici, #greva medici octombrie , #proteste