Desi Guvernul le-a dat ordonanta ceruta, taximetristii blocheaza iar Bucurestiul: Nu protejati Uber! Ce spun autoritatile si compania

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 13:38
9985 citiri
Desi Guvernul le-a dat ordonanta ceruta, taximetristii blocheaza iar Bucurestiul: Nu protejati Uber! Ce spun autoritatile si compania
Foto: Ahriva Ziare.com/Alexandru Nistor

Desi Guvernul a adoptat deja ordonanta impotriva pirateriei ceruta de taximetristi, acestia blocheaza din nou - pentru a patra oara in acest an - Piata Victoriei. Motivul: soferii de taxi vor sa convinga Cabinetul Dancila sa interzica definitiv Uber, Taxify si toate celelalte servicii de ride sharing din Romania. Spre deosebire de datile trecute - cand au manifestat pasnic - miercuri protestatarii au aruncat cu oua si-au calcat in picioare, simbolic, aparatele de taxat.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) organizeaza astfel de proteste inca din anul 2016, cand numarul romanilor care folosesc servicii de transport alternativ a inceput sa creasca.

La inceput, taximetristii n-au spus ca ar avea ceva impotriva soferilor care fac transport de persoane contra cost folosind Uber, Taxify si alte asemenea aplicatii de mobilitate urbana, ci au sustinut doar ca vor sa dispara din bransa lor asa-zisii pirati. Prin acest termen, COTAR se refera la toti soferii care fac transport de persoane fara sa fie taximetristi sau angajati ai unei companii de rent-a-car (prin intermediul carora clientii platesc in avans pentru a a inchiria o masina cu sofer).

De mai multe ori, taximetristii au incercat sa forteze mana Guvernelor Ciolos, Grideanu, Tudose si Dancila pentru a obtine scoaterea in afara legii a celor pe care ei ii numesc pirati. In cele din urma, dupa mai multe balbaieli, taximetristii au spus-o deschis: protesteaza pentru ca vor ca serviciile de tip Uber si Taxify sa se autorizeze ca firme de taxi sau sa dispara.

In acest an, COTAR a organizat deja alte trei proteste, in afara celui de astazi, pentru a convinge Cabinetul Dancila sa interzica Uber si Taxify. Iar insistentele lor au dat roade: pana la urma, guvernul a dat o ordonanta de urgenta care permite sanctionarea mult mai aspra a tuturor soferilor care fac transport de persoane contra cost in oras, fara a fi licentiati ca taximetristi.

Cu toate astea, la acel moment, ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, a anuntat ca inainte sa intre in vigoarea "ordonanta taximetristilor", va da o alta, care sa reglementeze regimul Uber si Taxify si sa le permita soferilor care folosesc aceste aplicatii se circule legal. La acel moment, Suciu a sustinut ca Guvernul nu vizeaza desfiintarea transportului alternativ de persoane - asa cum isi doresc taximetristii - ci doar reglementarea si fiscalizarea lui.

La inceputul acestei saptamani, insa, Suciu a revenit asupra declaratiei si a spus ca, totusi, "ordonanta taximetristilor" se va publica prima - cel mai tarziu miercuri, pe 17 aprilie. Abia ulterior ar urma sa apara si ordonanta care sa le permita soferilor de Uber si Taxify sa circule legal.

Pana la urma "ordonanta taximetristilor" s-a publicat in Monitorul Oficial inca de marti, 16 aprilie.

Cu toate acestea, taximetristii tot n-au fost multumiti. In consecinta, COTAR a organizat un nou protest, miercuri sustinand ca nu e corect ca Uber si Taxify sa aiba parte de legi separate, preferentiale, ci ca transportul de persoane cotra cost ar trebui sa se desfasoare doar in baza Legii 38/2003 (a taximetriei).

In fata Guvernului, mai multi taximetristi si-au calcat in picioare casele de marcat, sustinand ca s-au saturat sa plateasca taxe la stat, in vreme ce soferii de Uber si Taxify circula linistiti, fara sa o faca. In plus, doi taximetristi au aruncat cu oua catre un taxi cu clienti al carui sofer nu participa la actiune.

Concret, taximetristii cer Guvernului sa renunte la intentia de a mai da o "ordonanta Uber". In plus, cer Parlamentului sa retraga din circuitul legislativ proiectul de lege initiat de senatorii PSD Daniel Butunoi si Vasile Toma, care propune o serie de solutii pentru legalizarea serviciilor de tip Uber si Taxify.

Or, dupa cum a explicat pe larg senatorul Toma Vasile pentru Ziare.com, interesul Romaniei nu este ca Uber si Taxify sa fie desfiintate, ci sa functioneze legal, iar activitatea sa le fie pe deplin fiscalizata.

Iar ceea ce solicita taximetristii, nu se poata face. Motivul: Uber si Taxify nu se pot autoriza ca servicii de taxi, asa cum cere COTAR. Inainte de toate, din cauza ca primariile n-ar putea emite atat de multe licente mecesare in vederea autorizarii (intrucat lege permite cel mult patru licente la mia de locuitori, iar acesta sunt deja luate de taximetristi).

Apoi, Uber si Taxify isi fac dispecerizarea si taxarea cursei prin aplicatii IT si n-ar avea cum sa utilizeze casele de marcat, pe care insa Legea taximetriei ii obliga sa le aiba si sa le foloseasca.

Cat de legale sunt acum Uber si Taxify si ce taxe platesc ele, in Romania?

La acest moment - dupa cum au explicat pentru Ziare.com reprezentantii Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane - soferii de Uber si Taxify incalca legea. De ce? Din cauza ca, in Romania, momentan, transportul de persoane contra cost se poate face doar in baza prevederilor Legii Taximetriei. Iar potrivit acesteia, serviciile de tip ride sharing nu exista si, in consecinta, nici n-ar trebui prestate contracost.

Cu toate acestea, soferii care fac Uber, spre exemplu, sunt inregistrati ca persoane juridice (PFA sau SRL) si platesc taxe si impozite din banii obtinuti ilegal, potrivit Legii Taximetriei.

In acest conditii, pana si politistii de la Rutiera se feresc sa spuna ca soferii de Uber fac piraterie...

Intrebarea este: in afara de faptul ca incalca Legea Taximetriei, fac soferii de Uber si Taxify si evaziune fiscala, asa cum sustine COTAR? Problema nu e deloc usor de lamurit.

Pe de o parte, COTAR spune ca Uber - care lucreaza, in regim de parteneriat, cu mii de soferi in tara - are de fapt, potrivit Finantelor, doar 9 angajati in Romania si a platit taxe si impozite de numai 26.000 de euro, in ultimii 4 ani.

In replica, Uber a sustinut ca e totul e o minciuna. Cu toate astea, n-a dat informatii clare cu privire la numarul de angajati si la cuntuamul taxelor platite, ci s-a multumit sa transmita ca, impreuna cu soferii parteneri "contribuie cu milioane de euro la bugetul Romaniei".

Ziare.com a solicitat in mod expres Uber Romania (inregistrata ca Uber Systems SRL) sa comunice ce taxe si ce impozite plateste catre statul roman. Desi intrebarea Compania a raspuns doar ca "angajeaza o echipa locala si plateste taxe si impozite pentru activitatile desfasurate in Romania ca orice alta companie". Despre ce taxe este vorba si in ce cuantum, Uber Romania n-a mai comunicat.

Iar cu privire la protestul de astazi, compania a transmis ca vrea sa colaboreze cu industria de taxi.

"Multi soferi de taxi deja folosesc aplicatia noastra. Insa nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei si dreptului consumatorilor de a alege. Avem incredere ca Guvernul va opta sa nu limiteze serviciile de ridesharing ci sa le reglementeze corect, in interesul a milioane de romani care folosesc si aceste aplicatii si vor sa aiba in continuare mai multe optiuni de transport", se arata in comunicatul Uber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#proteste taximetristi Uber Taxify ilegale, #interzicere ride sharing Uber Taxify, #proteste taximetristi Piata Victoriei COTAR , #proteste