Peste 15.000 de romani au protestat in apararea Justitiei: Ei cu hotii, noi cu totii! (Galerie foto & video)

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 22:49
23313 citiri
Peste 15.000 de romani au protestat in apararea Justitiei: Ei cu hotii, noi cu totii! (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

Romanii au iesit din nou in strada duminica, de data aceasta din doua motive - pentru a protesta fata de modul incredibil in care PSD si ALDE inteleg sa-si impuna autoritatea in Parlament si sa macelareasca fara drept de apel Legile Justitiei, dar si in memoria regelui Mihai.

Mai numerosi ca in ultimele saptamani, manifestantii din Bucuresti s-au adunat iarasi in Piata Victoriei, unde au scandat lozinci impotriva Puterii, dar au tinut si un minut de reculegere in memoria monarhului. Unii dintre ei s-au dus in Piateta Regelui si au aprins candele langa statuia fostului suveran.

La protestul de la Guvern au luat parte si liderii Opozitiei, Ludovic Orban (PNL) si Dan Barna (USR), dar si Dacian Ciolos, fondatorul Platformei Romania 100, din care a anuntat ca are de gand sa faca un partid si sa candideze la alegeri.

Citeste si Ciolos s-a intalnit cu sefii PNL si USR, dar si cu ONG-urile #Rezist: Puterea a creat cocteilul care arunca Romania in aer! (Video)

In ciuda frigului patrunzator, in total, in tara, potrivit estimarilor Digi24, au iesit peste 15.000 de oameni, dintre care 10.000 doar in Bucuresti.

Printre manifestantii de la Iasi s-a aflat si filosoful Mihai Sora, ajuns la 101 ani, care a transmis un mesaj de solidaritate cu protestatarii si i-a indemnat sa nu cedeze pana nu castiga lupta.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor din tara si diaspora:

22:49 - Manifestatiile din aceasta seara s-au incheiat, insa marti se anunta noi proteste in ziua in care Camera Deputatilor va da votul final pe prima dintre Legile Justitiei, Statutul procurorilor si judecatorilor. Asa ca ramaneti alaturi de noi pentru a afla daca Puterea isi continua asaltul asupra statului de drept si in saptamana care incepe peste doar o ora.

22:11 - Nicusor Dan a postat o fotografie de la protest, unde a fost cu sotia si fetita:

22:02 - In ciuda orei tarzii si a frigului patrunzator, in fata la Guvern mai raman in continuare zeci de persoane.

21:50 - Politia se pregateste sa redeschida circulatia in zona Pietei Victoriei din Capitala, dupa ce protestatarii au strans randurile.

21:38 - Nu doar la Cluj-Napoca a fost un protest zgomotos. Multi dintre protestatarii din Sibiu au iesit in strada cu oale si linguri, au cerut demisia liderului PSD Liviu Dragnea si alegeri anticipate, potrivit presei locale.

21:37 - "Particip la protest deoarece se continua, in Parlament, masacrarea Legilor Justitiei. Solicitam sa se opreasca modul in care fac modificarile Legilor Justitiei, sa le retraga din Parlament si intai sa aiba loc dezbateri cu sectorul si abia apoi sa se faca modificarile", a precizat, pentru Agerpres, Dacian Ciolos.

21:35 - "Aceste proteste, care la inceput reprezentau intr-un fel ceea ce numim societatea, societatea civila, in fine, oameni care aveau anumite lucruri cu care nu erau de acord, dar erau apolitice, au devenit, in acest moment, in mod vadit foarte politice. (...) Ele au devenit niste proteste la care partidele de opozitie, foarte slab prezente in viata publica si fara sa aiba posibilitatea sa isi recapete increderea, deci pe fondul unui deficit de incredere, cauta sa se asocieze cu miscarile de strada pentru a capata un plus de credibilitate in revendicarile pe care le au", a declarat Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

21:33 - Jandarmeria Capitalei a impartit manifestantilor pliante cu recomandari pentru a manifesta pasnic si civilizat si pentru a nu fi incidente neplacute.

21:32 - Jandarmeria Capitalei a luat decizia de a monta un autobloc pe bulevardul Kiseleff pentru a limita accesul masinilor care vin de pe strada Monetariei catre Piata Victoriei, un singur sens de circulatie fiind afectat, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Georgian Enache, pentru Agerpres.

21:30 - Protestatarii incep sa stranga randurile. In Piateta Regelui din Bucuresti, cativa dintre manifestanti au trecut prin fata bustului regelui Mihai si au aprins candele.

21:17 - "Hotii!", "Demisia!", "Ciuma rosie!" - se aud din nou aceste slogane din Piata Victoriei din Capitala.

21:10 - Incep sa plece primele grupuri de protestatari din fata Guvernului.

21:00 - In Piata Victoriei din Capitala se canta imnul, iar miile de protestatari au aprins lanternele telefoanelor.

Foto: captura video Privesc.eu

20:57 - Alte mesaje ale protestatarilor din Bucuresti:

20:48 - In fata Guvernului se scandeaza "Tradatorii!", "Parlament penal, mars la tribunal!", "Cine nu sare nu vrea schimbare!", transmite corespondentul Ziare.com.

20:46 - Bucurestenii au venit, cu mic, cu mare, in Piata Victoriei pentru a apara Justitia.

20:39 - Un manifestant a fluturat un steag urias in fata Guvernului.

20:17 - Protestatarii din Piata Victoriei din Bucuresti striga din nou "Demisia!" si "DNA, sa vina sa va ia!".

20:13 - Si romanii din Londra sunt solidari cu protestatarii din tara.

20:11 - Iata cum arata protestele in orasele din tara:

Targu Mures, Piata Trandafirilor:

Brasov:

Galati:

Constanta:

Iasi:

20:08 - Protest #Rezist la Timisoara, la concurenta cu concertele de la Targul de Craciun din Piata Victoriei.

20:05 - Peste 10.000 de oameni protesteaza in acest moment in Bucuresti. In toata tara, numarul manifestantilor depaseste 15.000.

20:00 - S-a tinut un minut de reculegere pentru regele Mihai I, cu spatele la Guvern. La final s-a aplaudat si apoi s-a scandat "PSD, ciuma rosie!".

19:59 - Tudor Chirila a ajuns la protest.

19:55 - Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a transmis in direct pe Facebook din Piata Victoriei.

19:54 - Cei peste 8.000 de protestatari din Piata Victoriei au aprins lanternele de la telefoane si au scandat "PSD, ciuma rosie!" si "Nu scapati!".

Foto: captura video Privesc.eu

19:51 - In toata tara, in acest moment, 12.000 de oameni au iesit in strada pentru a apara Justitia, potrivit Digi24.

19:50 - Ca o noutate comparativ cu celelalte proteste, pe Soseaua Kiseleff din Capitala a fost montat un gard de protectie de catre Jandarmerie, in pozitie transversala. Protestul este in continuare pasnic.

19:47 - Cantaretul Tudor Chirila anunta pe Facebook ca se indreapta si el spre Piata Victoriei. Peste 8.000 de protestatari sunt adunati acum acolo. In Galati sunt 100, in Craiova tot 100, peste 2.000 la Cluj si mai mult de 1.000 la Sibiu, transmite Digi24.

19:41 - Unii manifestanti din Bucuresti plimba prin Piata Victoriei niste cruci pe care scrie "imunoglobulina", "rujeola", "medicina de familie" si alte mesaje de acest gen.

19:40 - Peste 200 de oameni s-au strans si la Timisoara, transmite Digi24.

19:38 - La Bistrita protestatarii au cantat imnul Romaniei si au scandat "Romania, trezeste-te!". La Galati, manifestantii au venit in centrul orasului cu un steag imens al Uniunii Europene, care a fost plimbat prin mai multe tari de organizatorii manifestatiilor, potrivit Mediafax.

19:36 - Potrivit Mediafax, la Iasi, unul dintre cei care participa a adus cu el fotografii pe care a scris porunci pentru PSD, aidoma celor "10 porunci", dar construite pe porunca a opta, "Sa nu furi". La protestul de aici participa si deputatul USR, Cosette Chichirau.

19:34 - 2.000 de protestari la Cluj-Napoca, transmite Digi24, unde numarul manifestantilor s-a marit simtitor in ultima jumatate de ora. Potrivit Mediafax, clujenii au cerut alegeri anticipate si retragerea Legilor Justitiei, iar la un moment dat au batut cu linguri in oale aduse de acasa "ca sa se auda pana la Bucuresti". Unul dintre protestatari a citit dintr-un discurs al regelui Mihai rostit la Radio Europa Libera. Dupa aceea, protestatarii au pornit in mars spre cel mai mare cartier al orasului Cluj-Napoca, Manastur, blocand traficul pe strada Memorandumului.

La protestul de la Cluj-Napoca participa si senatorul USR, Mihai Gotiu, alaturi de deputatul Emanuel Ungureanu

19:31 - "Nu accept sa fiu condus de hoti. Coruptia ucide! #Rezist" - este mesajul scris pe o pancarta de un protestatar din Bucuresti.

19:28 - Si fostul ministru al Muncii din Cabinetul Ciolos, Dragos Pislaru, se afla in multimea care protesteaza in Capitala, precum si liderul USR, Dan Barna.

19:23 - In Piata Victoriei din Capitala sunt acum circa 6.000 de protestatari, la Bacau s-au strans 150 si la Sibiu numarul a crescut la 350, transmite Digi24.

19:20 - La 101 ani, filosoful Mihai Sora a iesit din nou in strada la Iasi. Sfatul sau pentru romani este "sa nu se opreasca din protestat pana cand nu au castig de cauza". "M-am alaturat celor din piata pentru ca simt ce simt si ei. De fapt, nu m-am alaturat, sunt alaturi de ei", a subliniat Sora.

In urma cu doua saptamani, filosoful a fost la protestele de la Alba Iulia.

19.07 - In Piata Victoriei se scandeaza "PSD, ciuma rosie!", "DNA, sa vina sa va ia!".

19.05 - Ludovic Orban, liderul PNL, spune ca Opozitia apeleaza la toate parghiile posibile pentru a impiedica abuzurile facute de Putere.

19:02 - Nou bilant al manifestantilor: 5.000 de oameni in Bucuresti, 600 in Cluj-Napoca, Brasov - 350, Sibiu - 250, Bacau - 150, Iasi - 150, Galati - 100, Constanta - 100, transmite Digi 24.

18:52 - Galagie mare in Piata Victoriei din Bucuresti, unde manifestantii sufla in vuvuzele si in fluiere. Traficul auto a fost deviat, astfel ca se mai circula doar prin fata Guvernului, transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: captura video Privesc.eu

18:46 - Si in Cluj-Napoca au iesit oameni in strada. In orasul din vestul tarii s-au adunat cam 300 de persoane, care au adus pancarte, flutura steagul tarii si scandeaza impotriva PSD. In centrul Iasiului sunt cateva zeci de manifestanti, transmite Digi 24.

18:42 - Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii in guvernul tehnocrat, a spus ca a iesit in strada pentru a le arata guvernantilor ca romanii nu sunt de acord cu ceea ce fac si vor sa faca ei.

18:39 - In Bucuresti, numarul protestatarilor a depasit 3.000, transmite Digi24. Ei striga "Justitie, nu coruptie!","Hotii, hotii!", "Demisia!", "PSD, ciuma rosie!". In Galati sunt 50 de manifestanti, iar in Craiova s-au strans cam 300 de oameni.

18:36 - Digi24 transmite ca in Piata Victoriei sunt acum in jur de o mie de persoane.

18:30 - Si la Paris s-au strans romani solidari cu cei care protesteaza in tara. "Nu vand viitorul nepotilor pentru punctul de pensie", "Referendum pentru toti, sa stim daca suntem hoti" - sunt doar cateva dintre mesajele scrise pe pancartele tinute de manifestantii din capitala Frantei.

Foto: Facebook/Andrei Tabacu

18:28 - Protestatarii striga "Demisia!" de minute bune in fata Guvernului.

Foto: captura video Privesc.eu

18:24 - Fostul ministru Raluca Pruna spune ca "modalitatea heirupista" si ignorarea parerii institutionale a CSM-ului, dar si a miilor de magistrati, pe modificarile la Legile Justitiei sunt lucruri de neacceptat intr-un stat de drept.

18:21 - "Rezistam! Nu cedam!" se scandeaza acum in Piata Victoriei.

18:19 - Senatorul PNL Florin Citu, liderul liberal Ludovic Orban, fostul ministru pentru Dialog Social din Guvernul tehnocrat, Violeta Alexandru, dar si colega sa, Raluca Pruna, care a ocupat portofoliul Justitiei in Cabinetul Ciolos, se mai numara printre figurile Opozitiei care se afla la protestul din Bucuresti.

18:08 - Digi 24 transmite ca peste 500 de oameni se afla in fata sediului Guvernului, care protesteaza la lumina beculetelor si decoratiunilor puse de Primaria Capitalei cu ocazia sarbatorilor de iarna. Deocamdata, traficul nu e restrictionat.

Foto: Digi 24 TV

18:00 - Raluca Turcan (PNL) aminteste din Piata Victoriei ca Opozitia a reusit sa blocheze miercuri seara tarziu votul final pe Statutul procurorilor si judecatorilor, lasand coalitia fara cvorum, pentru ca Legile Justitiei au nevoie de o majoritate organica pentru a trece.

17:50 - Sute de oameni s-au strans deja in Piata Victoriei.

17:45 - In fata Guvernului se afla, alaturi de protestatari, si reprezentantii PNL, USR si ai Platformei Romania 100, intre care fosti ministri ai Cabinetului Ciolos.

17:30 - Liderii PNL si USR, Ludovic Orban si Dan Barna, impreuna cu Dacian Ciolos, au participat la o conferinta de presa comuna alaturi de organizatiile civice care protesteaza in strada fata de modificarea Legilor Justitiei.

Imediat dupa conferinta de presa, Ludovic Orban, Dan Barna si Dacian Ciolos au plecat impreuna, alaturi de organizatiile civice, la protestul din Piata Victoriei.

*************

"Este inceputul dictaturii hotiei in Romania si e doar o chestiune de timp pana cand se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicai Stanoiu si a lui Adrian Nastase, furtul din banii nostri va redeveni norma acceptata si nepedepsita a comportamentului politic, iar hartuirea magistratilor independenti va fi un fapt cotidian.

Noi toti vom continua sa saracim si sa traim intr-o tara fara spitale, fara scoli sau autostrazi, in care fiecare dintre noi este bataia de joc a unor autoritati publice abuzive, incompetente si corupte. (...) Haideti sa ne aparam dreptul la libertate si demnitate, drept atat de greu castigat.

Masina de vot PSD, ALDE, UDMR continua sa ne macine libertatea, pe care noi avem datoria sa o aparam pentru noi si pentru copiii nostri", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului de duminica seara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#mars comemorare regele Mihai, #proteste Justitie, #proteste Bucuresti, #proteste Piata Victoriei, #proteste duminica , #proteste