Presa internationala scrie despre mitingul puterii in "una dintre cele mai corupte tari din UE"

Duminica, 10 Iunie 2018, ora 09:21
73687 citiri
Presa internationala scrie despre mitingul puterii in "una dintre cele mai corupte tari din UE"
Foto: Ziare.com

Mai multe publicatii externe au relatat despre mitingul PSD care a avut loc sambata in Bucuresti fata de "presupusele abuzuri" ale justitiei, tinand totusi sa sublinieze ca Romania este una dintre cele mai corupte tari din UE si ca inclusiv liderii organizatorului evenimentului au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.

"Peste 100.000 de simpatizanti ai guvernului roman s-au adunat sambata in capitala, imbracati in alb, pentru a proteta fata de presupusele abuzuri comise de procurorii anti-coruptie", scrie Associated Press, care a fost preluata de publicatii ca Fox News si AbcNews, precizand ca Partidul Social Democrat considera ca procurorii au o putere prea mare.

Agentia noteaza insa ca Romania este una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana si ca anul trecut au fost condamnati 713 oficiali, printre care 28 de primari si un senator, cae au fost trimisi in judecata de DNA.

Criticii sustin ca mitingul pro-guvernamental are drept scop intimidarea judecatorilor si a presedintelui Klaus Iohannis, care sprijina lupta anti-coruptie, mai arata Associated Press, care aminteste ca anul trecut a avut loc cel mai mare protest din Romania dupa ce guvernul a incercat sa dezincrimineze abuzul in serviciu.

Reuters noteaza ca mitingul de sambata este vazut ca raspuns al coalitiei de guvernare la protestele anti-guvernamentale de amploare din ultima vreme. La randul sau, agentia de stiri insista ca Romania este una dinte cele mai corupte tari din UE si mentioneaza ca autoritatile de la Bruxelles mentin o monitorizare speciala asupra sistemului sau juridic.

De asemenea, Reuters aminteste ca presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat intr-un caz pentru manipularea alegerilor si ca a fost trimis in judecata de DNA pentru instigare la abuz in serviciu, dar si ca este investigat in prezent pentru fraudarea fondurilor europene.

France 24 noteaza ca Partidul Social Democrat a depus toate eforturile pentru asigurarea succesului demonstratiei, de la transportarea simpatizantilor cu autocarele la Bucuresti la trimiterea de pliante prin posta.

Totodata, publicatia franceza citeaza presa in Romania potrivit careia numerosi oficiali locali, dar si manageri de spital si directori de scoli, si-au obligat angajatii sa participe la miting si il citeaza pe presedintele Iohannis, care a numit mitingul de sambata "ciudat si putin caraghios".

Washington Post reda cateva dintre declaratiile participantilor la miting pentru Associated Press.

"Romania nu a inventat coruptia. S-a exagerat mult, in conditiile in care au existat achitari", a spus Oana Florea, in varsta de 42 de ani, expert legal.

Publicatia americana remarca faptul ca unii participanti sunt mai preocupati de economie decat de politica.

"Vrem mai multe locuri de munca, locuri de munca mai bine platite, drumuri mai bune", a spus Calin Marius Cosmin, 23 de ani, din Tulcea, membru al partidului aflat la guvernare.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa externa miting PSD, #coruptie Romania, #proteste Guvern , #proteste