Presa straina: Cel mai mare protest dupa Revolutia din '89, in Romania

Joi, 20 Mai 2010, ora 08:48
5597 citiri
Presa straina: Cel mai mare protest dupa Revolutia din '89, in Romania
Foto: captura BBC

Zeci de mii de romani au participat miercuri la cea mai mare miscare de protest dupa Revolutia din 1989, cerand demisia guvernului, care va reduce pensiile si salariile pe fondul crizei economice, scrie presa internationala.

Mii de sindicalisti si pensionari au iesit pe strazi pentru a protesta fata de reducerea salariilor si beneficiilor sociale in sectorul bugetar, un test al hotararii Bucurestiului de a adopta masurile de austeritate cerute de creditorii internationali, comenteaza Financial Times.

Circa 30.000 de persoane s-au strans in fata sediului Guvernului, pentru a-si exprima opozitia fata de masurile dure.

Presedintele Traian Basescu a socat romanii de rand la inceputul lunii, cand a anuntat masurile necesare pentru a ajuta tara sa isi respecte obligatiile asumate in cadrul programului FMI pentru a obtine un credit de 20 de miliarde de euro, afirma cotidianul. Guvernul declara ca aceste reduceri sunt singura metoda pentru a evita cresterile impozitelor, care ar submina dezvoltarea economiei, si de a impiedica o deteriorare acuta a finantelor statului.

Potrivit estimarilor, economia se va contracta cu 0,5% anul acesta, iar aceasta perspectiva sumbra a obligat FMI sa revizuiasca tinta initiala de deficit bugetar de la 5,9% la 6,8%. Fara aceste masuri de austeritate, deficitul ar fi depasit 9%, admit ministrii.

Miercuri, protestatarii au cerut Guvernului sa demisioneze, acuzand politicienii ca au contribuit la criza prin coruptie si incompetenta, scrie FT.

Opozitia publica, inclusiv o posibila greva generala, ar putea ingreuna sarcina Guvernului de a adopta pachetul de masuri pana la expirarea termenului, fixat la mijlocul lunii iunie.

O intarziere ar putea ingrijora si mai mult investitorii, care percep din ce in ce mai puternic semnele lipsei de vointa din partea statelor europene, impovarate de datorii, de a-si reduce cheltuielile.

FMI a fost nevoit anul trecut sa amane acordarea unei transe din imprumut Romaniei in urma prabusirii guvernului, aminteste ziarul. Un nou executiv a preluat puterea in decembrie, dispunand de o majoritatea parlamentara precara - inca un factor ce ar putea ingreuna adoptarea masurilor necesare.

Guvernul a anuntat miercuri ca va recurge la un vot de incredere pentru aceste masuri.

BBC afirma ca protestatarii au inceput sa se stranga in capitala miercuri dimineata, precizand ca politia a estimat numarul participantilor la 30.000, in timp ce sindicatele au vorbit de 50.000. Multi dintre ei au venit din alte zone ale tarii, cu autocare, iar politia a blocat numeroase strazi din oras pentru a pastra ordinea.

Miscarea a fost una dintre cele mai mari de pe strazile din Bucuresti de la Revolutia din 1989, potrivit BBC.

Marian Gruia, directorul sindicatului politistilor, le-a cerut romanilor sa se uneasca "la fel ca in 1989", cand a fost inlaturat de la putere dictatorul comunist Nicolae Ceausescu.

Manifestantii au avut pancarte prin care au criticat guvernul premierului Emil Boc si pe presedintele Traian Basescu, afirma BBC.

Seful statului a declarat ca reducerile de salarii in enormul sector bugetar al Romaniei sunt preferabile cresterii taxelor.

Dar analistii si investitorii se tem ca Guvernul si-ar putea pierde hotararea si ar putea ceda in fata protestatarilor, subliniaza BBC.

Potrivit Deutsche Welle, multi dintre manifestanti erau pensionari, care traiesc din pensii mici si fixe si care ar primi mai putini bani, daca vor fi adoptate masurile de austeritate. DW precizeaza ca Marius Petcu, liderul sindicatului CNSRL-Fratia, a rupt simbolic o copie a acordului Guvernului cu FMI.

The Independent scrie ca o multime de 40.000 de oameni a marsaluit pe strazile Bucurestiului, sufland din fluiere si scandand sloganuri, in semn de protest fata de un plan de a reduce salariile din sectorul bugetar.

Un politist care manifesta, citat de Euronews, a declarat ca ministrii ar trebui sa fie cei care primesc mai putini bani. "Lucram zi si noapte si facem ore suplimentare neplatite. Toate sindicatele politistilor din tara sunt aici si ne von intoarce, daca va fi necesar", a afirmat el, sub acoperirea anonimatului.

Bloomberg subliniaza ca, in pofida haosului din fata biroului sau, premierul Emil Boc a declarat ca va cere Parlamentului sa aprobe reducerile, care ar urma sa intre in vigoare in 1 iunie. El a afirmat ca aceasta este "singura solutie viabila pentru viitorul tarii".

Agentia bulgara Sofia News Agency noteaza ca Romania a adoptat miercuri legea lustratiei, pe fondul protestelor in masa din Bucuresti.

Le Nouvel Observateur relateaza ca aproape 40 de mii de persoane, in special angajati din sectorul public din Romania, au manifestat miercuri la Bucuresti in semn de protest fata de scaderile de salarii prevazute de guvern. Cadre didactice, medici si pensionari au manifestat in fata sediului guvernului scandand "Jos guvernul mincinos!" si "Ne-ati ipotecat viitorul!", noteaza acelasi ziar.

Pe de alta parte, agentia germana DPA subliniaza ca la protest au partcipat mai putine persoane decat estimasera organizatorii.

Irish Times subliniaza ca guvernele de dupa 1989 nu au reusit sa reduca sectorul public din Romania care este supradimensionat, ineficient si corupt. In acest sector lucreaza o treime din populatia ocupata a tarii, in timp ce pensiile si alte beneficii reprezinta circa doua treimi din bugetul statului.

O crestere economica importanta, alimentata de credite, ce a coincis cu aderarea Romaniei la NATO, in 2007, a ajutat la musamalizarea problemelor bugetare, dar criza economica a provocat o recesiune puternica si i-a ingreunat sarcina Guvernului de a-si finanta deficitul, potrivit cotidianului.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#presa internationala proteste Romania, #proteste Bucuresti , #proteste
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
presa straina sa ne pupe-n ...... pe toti
Poza ETC
ETC
rank 1
La marele miting de protest din Piata Victoriei, unde au fost prezenti peste 60.000 de oameni - si nu 30.000, cum mint cei de la presa aservita chiriasului de la Cotroceni.