Protagonistii protestului record din Sibiu: Vom sta chiar langa ei, cat mai aproape, sa ne simta respiratia Interviu

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 23:30
20564 citiri
Protagonistii protestului record din Sibiu: Vom sta chiar langa ei, cat mai aproape, sa ne simta respiratia Interviu
Foto: Facebook/Va vedem din Sibiu

De cateva zile, sute de sibieni au demarat un protest care a devenit un exemplu pentru alte orase din tara: ei stau non-stop in fata sediului PSD Sibiu.

In unele zile, oamenii care au facut cunoscuta forma de protest numita "Sit-In" sau "sit-down" au organizat si flashmoburi. Desi stau in fata sediului PSD si nu scandeaza nimic, acestia tot s-au ales cu o plangere din partea PSD Sibiu facuta de liderii filialei care se simteau amenintati.

Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii Va vedem din Sibiu, oameni care au devenit un exemplu pentru altii din Brasov, Constanta, Timisoara, Oradea sau Bucuresti, care au inceput si ei proteste similare.

Cum v-ati gandit sa incepeti o astfel de forma de protest?

"Sit-In" sau "sit-down" este o forma noua de protest pentru Romania, insa miscarea a aparut in SUA inca din anii '30. Am ales sa mergem pe un drum nou, mai direct si mai personal, pentru ca am constatat o oarecare detasare a guvernantilor fata de rutina protestatatarilor de a marsalui pe strada.

#vavedemdinsibiu este un protest mut, dar puternic, prin care ne-am dorit ca PSD sa constientizeze fara urma de indoiala ca suntem cu ochii pe ei, ca stim si ca intelegem pe deplin dimensiunea pericolului in care este Romania.

E o forma de protest care vizeaza apropierea fizica, proximitatea, pentru ca vom sta chiar langa ei, cat mai aproape, sa ne simta respiratia si sa inteleaga imensa responsabilitate si presiunea mentala.

Pana cand aveti de gand sa protestati astfel?

Intrucat urmeaza zile de doliu, vom respecta aceste momente. Intre timp ne repliem si dezbatem cum vom proceda in perioada urmatoare. Posibil ca protestul nostru sa imbrace o alta forma, dar mesajul ramane: vrem o justitie independenta, nu vrem sa ajungem in situatia Ungariei sau Poloniei. Vom face demersuri in continuare pentru a face societatea civila sa inteleaga momentul de cotitura in care suntem, sa constientizeze in ce pericol urias vom fi pusi fiecare dintre noi si familiile noastre dupa schimbarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

A iesit vreun reprezentant al PSD Sibiu sa discute cu voi? Cum reactioneaza acestia cand intra in institutie?

Nu. Niciodata nu a iesit nimeni sa discute cu noi. Comunicam doar...prin comunicate de presa. Pentru noi, protestatarii, imensul clivaj e intre realitatea din strada si "traducerea" acestei realitati in comunicatele lor de presa. Initial, singura lor reactie a fost sa traga jaluzelele la sediu, apoi au incercat sa ne ignore, impodobind cateva plante din vitrina cu beteala.

Apoi au inceput sa ne fotografieze. Ii deranjam. In cele din urma, au transmis acel comunicat prin care se spunea ca se simt agresati si nu se simt in siguranta si au cerut protectia autoritatilor, ca sa ii apere de privirea si tacerea catorva zeci de oameni.

Cum spuneati si voi, sefii PSD Sibiu au facut plangere la politie ca nu se simt in siguranta. Cum vedeti acest lucru? De ce credeti ca nu se simt in siguranta?

Nu cred ca lipsa sigurantei ii apasa pe membrii PSD Sibiu. Cred ca e mai degraba o stare de disconfort. Sunt luati in colimator, sunt observati, iar atentia primita in ultimele zile pare sa ii deranjeze. Tot ce am facut noi a fost un flashmob zilnic de 15 minute, urmat de discutii libere in fata sediului PSD, "agora" cum le-am numit noi.

N-a existat niciun moment de deviere de la linia decentei si a bunului simt. Ieri, in timp ce pastram cu totii un moment solemn, de doliu pentru regele Mihai, un copil de scoala a strigat tare: "Vreau sa protestez si eu!". Deci e limpede ca nimic din ce facem noi nu ar putea reprezenta un pericol fizic, ci doar o presiune.

Aproape toate momentele au fost transmise live. Oricine se uita la transmisiunile noastre isi poate da seama de starea de decenta, calm si responsabilitate civica a protestului.

Ce spun cetatenii care trec pe langa voi?

Majoritatea trecatorilor ne incurajau, ne felicitau, se scuzau ca nu pot fi alaturi de noi, caci merg la lucru, dar ne lasau cafea, fructe. Sustinerea ne-a insufletit si ne-a mobilizat mai mult. Pe pagina noastra de Facebook suntem inundati de mesaje de pe toate continentele! Suntem de-a dreptul coplesiti! Reactiile negative au fost rare, dar de fiecare data ii invitam pe acei cetateni sa ramana cu noi sa le raspundem la intrebari, pentru ca sustinem ca doar o comunicare buna ne poate scoate la liman. Unii ramaneau, altii nu.

Multi oameni s-au mobilizat si v-au adus bauturi calde si de mancare. Cum sunt mesajele acestora?

In mesajele oamenilor am simtit entuziasm, o speranta renascuta, dupa aproape un an de proteste in care a intervenit o oarecare uzura. Emotia in aceste 3 zile a fost de nedescris. Avem multe povesti adunate, vreau doar sa va impartasesc una: deunazi, o doamna a venit la noi cu un pachet pe care scria "din Irak". Sotul dansei, ce munceste pentru Armata Romana in Irak, vroia sa ne ridice moralul cu gogosi si cafea! Am ramas fara cuvinte.

Ce v-a impresionat cel mai mult intr-un mod pozitiv? Dar intr-un mod negativ?

As incepe cu partea negativa, ca sa incheiem intr-un ton optimist.

Ne-ar fi placut sa stam la masa cu cei de la PSD, sa ne asculte, nu sa traga perdelele, deranjati de oamenii care au o parere diferita.

Ce ne-a impresionat? Mobilizarea, mesajele de sustinere si faptul ca mesajul nostru si forma aceasta de protest este preluat si de alte orase din tara. La Bucuresti, la Timisoara, la Oradea, la Constanta, la Brasov au inceput deja sa se organizeze. E doar o chestiune de timp pana cand manifestarile din "Zona libera de coruptie" (cum am numit spatiul din fata sediului PSD Sibiu) vor fi replicate in toata tara.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#protest Va vedem Sibiu, #Va vedem Sibiu, #protest PSD Sibiu , #proteste