Protest in Bucuresti, fata de exploatarea gazelor de sist - Imbranceli cu jandarmii, la Guvern

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 23:34
7993 citiri
Protest in Bucuresti, fata de exploatarea gazelor de sist - Imbranceli cu jandarmii, la Guvern
Foto: Digi 24

Cateva sute de bucuresteni au iesit, miercuri seara, in strada, in semn de protest fata de exploatarea gazelor de sist si de solidaritate cu oamenii din Pungesti, Vaslui, care nu doresc inceperea exploatarii gazelor de sist de catre Chevron, in zona.

Initial, protestatarii, in jur de 150 de oameni, s-au adunat in Piata Universitatii, unde au blocat circulatia. Numarul lor a crescut pe parcurs, potrivit unor surse fiind vorba despre 2.000 de oameni. Reprezentantii Jandarmeriei au refuzat sa dea informatii in acest sens.

Apoi au plecat in mars, pe Calea Victoriei, spre Guvern, facand un popas in fata Ministerului de Interne.

S-au scandat lozinci precum "Refuz, rezist gazelor de sist" si "Jos Guvernul tradator".

Coloana a stat cateva zeci de minute la Guvern, apoi a ajuns la Arcul de Triumf, de unde a plecat spre Televiziune. Marsul a continuat pana in Piata Universitatii, locul de unde a pornit initial. Ploaia i-a dispersat pe oameni.

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea marsului:

23.30 - In Piata Universitatii au ajuns aproximativ 150 de oameni.

23.25 - Din fata Academiei de Studii Economice, protestatarii au pornit spre Universitate, insa, din cauza ploii care a inceput, o parte semnificativa din grup s-a imprastiat, anunta Adevarul.

23.20 - Protestatarii au ajuns la Piata Romana. Aici au fost intampinati de un cordon de jandarmi.

23.10 - Numarul protestarilor a mai scazut, Mediafax relatand ca este vorba despre aproximativ 500 de oameni.

23.00 - Grupul s-a oprit in dreptul Spitalului Floreasca si striga: "Romania, trezeste-te!"

22.50 - Manifestantii au ajuns pe Calea Dorobantilor, in dreptul Colegiului "I.L. Caragiale" si se indreapta spre Piata Universitatii, locul unde a luat nastere miscarea. In fata grupului se afla aproximativ 20 de biciclisti.

22.45 - Protestatarii au trecut de sediul TVR si continua marsul pe Calea Dorobanti.

22.30 - Manifestantii au pornit in mars pe bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, indreptandu-se spre TVR.

22.25 - In multime se mai afla doar un singur reprezentant al Jandarmeriei, un negociator. Restul fortelor au fost retrase. Decizia a fost luata de reprezentantii Jandarmeriei Bucuresti, dupa ce au avut loc mai multe incidente si imbranceli in Piata Victoriei si pe Calea Victoriei, relateaza Adevarul.

22.20 - Protestatarii au spus, in cor, "Tatal nostru" si apoi au cantat imnul national.

22.15 - Mai multe echipaje de politie si de jandarmi au ajuns la Arcul de Triumf.

22.03 - Protestatarii au ajuns la Arcul de Triumf. S-au asezat pe jos si scandeaza lozinci anti-exploatare.

21.50 - Oamenii au pornit, in mars, pe soseaua Kiseleff. Ei scandeaza: "Uniti, salvam toata Romania", "Nu corporatia face legislatia", "Rezist, rezist, gazelor de sist", "Demisia" si "Ultima solutie, inc-o revolutie".

21:42 - Jandarmii incearca sa-i stapaneasca pe manifestanti si sa deblocheze circulatia.

21.40 - Au loc incidente intre protestatari si jandarmi in zona Pietei Victoria. O femeie a lesinat.

21:35 - Piata Victoriei este in continuare blocata.

21:30 - Cativa protestari pleaca din Piata Victoriei si se indreapta spre Muzeul Antipa, vizavi de Guvern.

21.28 - La Pungesti numarul protestatarilor a crescut, acestora alaturandu-li-se reprezentanti ai ONG-urilor din Bacau, Vaslui, Barlad. Chevron a retras o parte din utilaje, informeaza Digi24.

21:20 - Demonstratii contra gazelor de sist au loc, la aceasta ora, si la Sibiu, anunta Digi24. Si la Cluj-Napoca a avut loc un protest, insa acesta s-a incheiat.

21:15 - Cativa jandarmi incearca sa elibereze Piata Victoriei, imbrancind manifestantii.

21:10 - Manifestantii au ajuns in fata Guvernului, fiind intampinati de jandarmi.

20:50 - Piata Universitatii a fost deblocata, protestatarii indreptandu-se catre Guvern. Piata Victoriei este paralizata.

20:30 - Multimea se afla in fata Ministerului de Interne.

20:20 - Oamenii marsaluiesc catre Piata Revolutiei.

20.12 - Circa 100 de oameni protesteaza si la Cluj-Napoca, blocand zona centrala a orasului.

20:00 - Protestatarii agita steaguri si pancarte, existand mesaje atat impotriva inceperii exploatarii gazelor de sist de la Pungesti, cat si impotriva cianurarii Apusenilor.

19:00 - Sute de oameni s-au strans in Piata Universitatii, blocand circulatia. Politia rutiera intoarce masinile care ajung in Piata Universitatii.

Piata Universitatii, blocata de protestatari - circulatia, intrerupta

Mobilizati de "Uniti Salvam"

Bucurestenii protesteaza in Piata Universitatii, miercuri, in semn de solidaritate cu cei peste 200 de localnici din satul Silistea, comuna Pungesti, localitatea unde americanii de la Chevron vor amplasa prima sonda de explorare a gazelor de sist, au format un lant uman in semn de protest impotriva companiei petroliere.

Cei de la "Uniti Salvam" au facut un apel catre Ministrul Administratiei si Internelor, Radu Stroe, si presedintelui PNL, Crin Antonescu: "Daca Jandarmeria Romana intervine in forta pentru a inabusi protestul oamenilor din Pungesti, veti fi singurii responsabili pentru acest act absolut nedemocratic. NU Chevron, NU Guvernul Romaniei, NU Prefectura Vaslui au dreptul de a decide!".

De asemenea, organizatorii protestului au creat un eveniment pe Facebook prin care le-au cerut bucurestenilor ce se opun explorarii gazelor de sist sa ii ajute pe locuitorii din Pungesti cu mancare, paturi, saci de dormit si corturi, pe care le vor trimite in comuna vasluiana.

Peste 500 de persoane au format, miercuri, un lant uman la Pungesti, judetul Vaslui, pentru a protesta fata de inceperea exploatarii gazelor de sist de catre Chevron, in zona. Este vorba de oameni din Barlad, Vaslui si Iasi.

Lant uman in Vaslui impotriva exploatarii gazelor de sist: mai multi oameni au lesinat (Video)

Oamenii nu sunt de acord cu metoda fracturarii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist.

Pe 4 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se ridica la trei milioane de lei. Lucrarile vor fi terminate in termen de 120 de zile, din care doua luni sunt alocate amenajarii platformei de forare si doua luni pentru foraj si prelevare de probe.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest Guvern gaze sist, #protestatari Guvern gaze sist, #protest Piata Universitatii gaze sist , #proteste