Proteste anti-ACTA in Bucuresti: Doar cateva sute de persoane, desi se anuntasera 40.000

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 19:58
4526 citiri
Proteste anti-ACTA in Bucuresti: Doar cateva sute de persoane, desi se anuntasera 40.000
Foto: Ziare.com/Emil Ionescu

Aproximativ 500 de persoane au fost prezente, sambata, in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a protesta impotriva ACTA, tratatul care ar impune standarde online privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Daca pe retelele de socializare, romanii au aratat ca sunt solidari si ca vor libertate pe Internet, anuntand in numar mare participarea la protestul anti-ACTA, intr-un final, doar cateva sute de oameni au fost la actiune.

Pe pagina de Facebook a protestului, "Bucurestiul spune NU -ACTA! Invita-ti prietenii!", aproape 40.000 de bucuresteni au anuntat ca vor participa. Manifestatii erau programate si la Brasov, Sibiu, Oradea, Cluj, Arad, Iasi, Craiova sau Galati.

Protestatarii au venit inarmati cu pancarte pe care scria: "Uniti impotriva cenzurii", "No ACTA", "Jos cenzura", "Veniti cu noi, ACTA la gunoi" sau "ACT now or ACTA will blow your life".

Oamenii au scandat "Jos cenzura", incercand sa atraga atentia asupra documentului care ar impune reguli stricte privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) are ca scop lupta impotriva contrafacerilor de produse, dar si impotriva descarcarilor ilegale de pe Internet si a starnit deja controverse si proteste ample in Europa, unde activistii pentru drepturile omului spun ca s-ar incalca dreptul la libera exprimare si se trece la intimitatea utilizatorilor.

Europa: sute de mii de oameni protesteaza fata de ACTA (Video)

Sute de mii de europeni au iesit in strada, sambata, pe tot cuprinsul continentului, in ciuda temperaturilor scazute, pentru a protesta fata de ACTA.

Proteste de amploare au avut loc in orase din Germania, precum Koln, Munchen, Berlin sau Frankfurt, dar si in statele nordice, in Finlanda.

Si in capitala Estoniei, Talin, oamenii au iesit in strada, la fel si in capitala Lituaniei, Vilnius, dar si in mai multe orase din Bulgaria, precum Sofia, Varna si Plovdiv. In Polonia au avut loc cele mai importante demonstratii din istoria postcomunista, iar premierul Donald Tusk a recunoscut ca aceasta inseamna ca exista o problema legata de acest tratat.

Romania nu a ratificat inca Acordul ACTA

Tratatul a fost semnat de 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, pe 26 ianuarie, in Japonia. Germania sau Cehia nu au fost printre acestea, iar unele dintre tarile semnatare se gandesc deja sa dea inapoi.

Ambasadorul Sloveniei in Japonia si-a cerut deja scuze pentru semnarea ACTA, in timp ce Letonia a retras tratatul din procesul de ratificare, in timp ce Slovacia a amanat aceasta masura.

L.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ACTA, #protest ACTA, #protest Universitate Bucuresti ACTA , #proteste
Comentarii
A
alvorado
rank 1
A
alvorado
rank 1
....masuri antifurt...dezavuate de indivizi ...civilizati!