Proteste in Piata Universitatii - De ce s-au trezit romanii atat de tarziu?

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:56
4342 citiri
Proteste in Piata Universitatii - De ce s-au trezit romanii atat de tarziu?
Foto: Ziare.com

Romanii au iesit in strada pentru a-si striga nemultumirile la doi ani dupa ce Guvernul a luat masuri de austeritate care au redus veniturile mai multor categorii de cetateni. Sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru Ziare.com, de ce au iesit oamenii in strada acum si cum s-ar putea calma spiritele.

Daca la protestele din 2010, romanii dansau ca pinguinii la manifestatie, in ianuarie 2012 au loc confruntari violente cu fortele de ordine, iar oamenii sunt extrem de nemultumiti. Efectele masurilor luate de guvernanti, reducerea salariilor si a pensiilor, abia acum si-au facut efectul, explica acesta.

"In general, revendicarile si problemele se acumuleaza. Oamenii nu reactioneaza imediat, pe de alta parte, in 2010, au reactionat doar la ideea ca li se va intampla ceva.

Masurile de austeritate produc efecte in timp, nu pe loc, cand se iau, timpul asta inseamna o anumita asteptare, oamenii cred ca poate se repara, mai ales ca era vorba doar de cateva luni atunci, intre timp s-au luat si altele, s-au maximizat intre timp si frustrarile se aduna", a declarat Alfred Bulai.

Acesta adauga ca frustrarile privind masurile de austeritate s-au acumulat pana cand un factor declansator a determinat o miscare de strada. Acesta nu ar fi, in opinia sa, demisia lui Raed Arafat, ci interventia presedintelui Traian Basescu.

Monica Macovei: Ma regasesc in revendicari ale protestatarilor

"Interventia presedintelui. la un post de televiziune, total neinspirata, impotriva unui personaj care nu era banuit niciun moment de partizanat politic, care reprezenta una din cele mai credibile institutii din Romania, care n-a fost deloc criticata in acesti ani, cum este SMURD-ul, acesta a fost factorul declansator.

Presedintele, care are un nivel foarte mic de incredere, intr-un conflict cu o institutie cum este SMURD-ul, care este privita cu incredere, ghici ghicitoarea mea, ca sa il citam pe presedinte, cine pierde?", adauga sociologul.

Protestele au inceput la Targu-Mures, explica acesta, unde a luat nastere SMURD-ul, o institutie care era "mandrie locala". Ulterior insa, mesajele protestului s-au schimbat si s-au strans tot mai multi manifestanti care nu aveau legatura cu Raed Arafat.

"(...) Luni, nici 5% din mesaje nu mai erau mesaje pro-SMURD sau Arafat, deja oamenii aveau propriile revendicari. Daca revine Arafat la Ministerul Sanatatii nu mai conteaza absolut deloc, gestul s-a facut mult prea tarziu, aveau o sansa sa diminueze aceste miscari daca se facea a doua zi", adauga Bulai.

Dupa aproape o saptamana de proteste, unii lideri ai PDL au vorbit si despre o eventuala remaniere guvernamentala - miscarea ar fi insa prea putin si prea tarziu pentru a rezolva problema, explica sociologul.

De la protestul sperantei la protestul disperarii

"Remanierea este mult prea putin, sa remanieze pe cine? Populatia nu cere sa il schimbe pe Valerian Vreme, cine stie cine este Valerian Vreme? oamenii accepta ca sunt masuri cu care ar putea sa fie de acord numai daca sunt personalitati publice foarte vizibile, ori in Guvernul Romaniei, in afara de Guvernul Boc si doamna Elena Udrea, nu exista persoane de o vizibilitate care sa satisfaca pe cineva. (...)

Pentru PDL, cea mai buna solutie este demisia lui Emil Boc, daca se schimba 4-5 ministri, e o gluma, nemultumirea generala a crescut in acest moment", conchide Alfred Bulai.

Nu numarul conteaza

Romanii au protestat si vineri, pentru a opta zi consecutiv, cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a sefului Guvernului, Emil Boc. Peste 150 de persoane au fost ridicate de fortele de ordine din centrul Bucurestiului, iar peste o suta au fost amendate pentru tulburarea linistii publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#protest Bucuresti, #proteste Piata Universitatii, #Alfred Bulai , #proteste