Proteste masive in toata tara: 35.000 de romani au iesit in strada sa apere Justitia de guvernanti

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 22:35
44507 citiri
Proteste masive in toata tara: 35.000 de romani au iesit in strada sa apere Justitia de guvernanti
Foto: Ziare.com

Asaltul guvernantilor asupra Justitiei, deciziile care ameninta economia tarii si masurile fiscale anuntate pentru sfarsitul anului i-au infuriat din nou pe romani, care au iesit in strada in numar mare, in peste 30 de orase din tara, dar si in diaspora.

"Romania, trezeste-te!" a fost imnul zilei de duminica, iar sloganurile care s-au auzit in toata tara au fost "In democratie hotii stau la puscarie", "PSD, ciuma rosie!", "DNA sa vina sa va ia!" sau "Mars afara tradator de tara!", "Vrem lustratie" si "Fara penali".

Aproximativ 35.000 de oameni, conform unor estimari citate de Digi24, au protestat pasnic in Bucuresti, la Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, dar si Galati, Targu-Mures, Iasi sau Sibiu.

La mitingul din Bucuresti au participat circa 15.000 de oameni, care s-au adunat treptat in Piata Victoriei si au plecat in mars catre Piata Constitutiei. Atat la Piata Romana, cat si la Universitate, demonstrantii au ingenuncheat, au pastrat momente de reculegere in memoria celor cazuti la Revolutie, au aplaudat si au cantat imnul national. In multime s-a aflat si fostul premier Dacian Ciolos.

Dupa 20:30, protestatarii din Capitala au ajuns la Palatul Parlamentului, unde, intr-un gest simbolic, s-au intors cu spatele la sediul alesilor si au huiduit. Protestul a luat sfarsit, in Bucuresti, cu putin inainte de ora 22:00.

Guvernantii s-au abtinut sa reactioneze vizavi de amplele proteste din tara. Singurul care a facut-o a fost ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a postat pe pagina sa de Facebook urmatorul citat: "Spiritele mediocre condamna de obicei tot ceea ce le depaseste intelegerea".

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu amplele miscari de protest de duminica seara:

21:52 - Piata Constitutiei este aproape goala la aceasta ora. Protestul masiv s-a incheiat in Capitala si in restul tarii.

21:40 - Oamenii incep sa plece din Piata Constitutiei, dupa ore intregi in care au protestat la Guvern, la Parlament si au traversat centrul orasului.

21:25 - Atmosfera e in continuare animata in Piata Constitutiei, unde multimea striga "Demisia!". Mare parte dintre cei aflati in Piata sunt tineri, dar pot fi vazuti si cativa pensionari.

Foto: Ziare.com

21:38 - Printre cei iesiti in strada in Bucuresti s-a aflat si fostul premier Dacian Ciolos, care le-a spus jurnalistilor ca a decis sa fie prezent pentru ca "se ajunge la o limita".

Dacian Ciolos a fost la proteste: Se ajunge la o limita. Toti cei care sunt in strada fac politica pentru ca le pasa de Romania

21:14 - "Incompetenta voastra - revolta noastra" - scrie pe un banner, cei care il poarta protestand astfel fata de situatia soselelor din Prelungirea Ghencea si Domnesti.

Foto: Ziare.com

Bucurestenii, pe care nemultumirile i-au scos in strada, dau dovada de umor chiar si in aceste momente. Pe o pancarta se poate citi mesajul: "M-a trimis mama la plimbare!".

Foto: Ziare.com

21:03 - Mii de oameni canta intr-un glas "Romania, trezeste-te!", in fata Parlamentului. Se flutura inclusiv steaguri ale Uniunii Europene.

Foto: Ziare.com

21:02 - Din nou, pentru a treia oara in seara aceasta, se canta imnul Romaniei.

Foto: Ziare.com

21:00 - Oamenii s-au intors cu spatele la Palatul Parlamentului, huiduie si striga "Hotii!".

Un banner il infatiseaza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, in spatele unor gratii.

Foto: Ziare.com

20:56 - 35.000 de oameni sunt in prezent in strada. Piata Constitutiei se umple vazand cu ochii.

Foto: Ziare.com

20:38 - In Piata Constitutiei au ajuns deja primii protestatari. Unii dintre ei sunt insotiti de caini, la fel ca la protestele din iarna. Oamenii se aduna in fata Parlamentului.

Foto: Ziare.com

20:35 - O prima reactie din partea guvernantilor vine de la ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a scris pe pagina sa de Facebook: "Spiritele mediocre condamna de obicei tot ceea ce le depaseste intelegerea", citandu-l pe filosoful Francois de la Rochefoucauld.

20:32 - Sunt peste 30.000 de oameni pe strada, in intreaga tara, la aceasta ora, dintre care 15.000 numai in Capitala, 5.000 la Cluj-Napoca, 3.000 la Brasov, 2.500 la Timisoara.

"In democratie hotii stau la puscarie", "Parlament de hoti si mafioti", scandeaza acum multimea.

Foto: Ziare.com

20:29 - La fel ca la protestele precedente, printre cei iesiti in strada se afla si copii. "Daca ne furati si Justitia, cine ne mai apara de voi?" - se poate citi pe o pancarta purtata de un copil si mama sa.

Foto: Ziare.com

Si tot ca la protestele trecute, mesajele sunt putin spus originale. "Ali Dragnea si cei 40 de hoti va vor rezolva pe toti", se poate citi pe un afis.

Foto: Ziare.com

20:24 - Cateva sute de persoane protesteaza si in Ploiesti. Manifestantii s-au strans in centrul orasului, in zona Palatului Administrativ, unde au scandat impotriva Guvernului si a liderilor social-democrati, iar apoi au plecat in mars catre sediile PSD si ALDE, aflate in apropiere, unde au scandat "PSD, ciuma rosie!" si "Hotii, hotii!".

Manifestantii afiseaza steaguri, bannere si pancarte cu mesaje precum: "Romania e in doliu/Ne moare viitorul" sau "Protestez, #rezist". La fata locului se afla jandarmi care asigura ordinea si linistea publica.

20:21 - Peste 2.000 de oameni manifesteaza in centrul Sibiului fata de PSD, intr-un miting neautorizat, potrivit autoritatilor. Oamenii s-au incolonat si merg pe principala artera pietonala din oras, strada Nicolae Balcescu, scandand "DNA sa vina sa va ia!", "PSD, ciuma rosie", "Justitie, nu coruptie". La aceasta manifestatie au putut fi observati membri PNL si USR Sibiu, arata Agerpres.

20:19 - Nu mai e mult pana la Piata Constitutiei, punctul final al acestui mars.

Foto: Ziare.com

20:10 - Numarul protestatarilor din Cluj-Napoca a ajuns la 3.000. Acestia cer demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si scandeaza impotriva Guvernului PSD. Oamenii agita steaguri tricolore si pancarte anti-PSD.

20:05 - 2.500 de oameni sunt in strada la Timisoara, unde se canta "Romania, trezeste-te!".

Oamenii au iesit in strada si la Galati.

19:56 - Ultimele estimari arata ca 25.000 de romani au iesit in strada, pana la aceasta ora, in Bucuresti si alte zeci de orase, pentru a protesta fata de guvernarea PSD-ALDE si mai ales fata de modificarile pe care coalitia incearca sa le aduca Legilor Justitiei.

Foto: Ziare.com

Atmosfera este animata si la Cluj-Napoca.

Niciun semn ca oamenii vor pleca prea curand din strada la Targu-Mures.

19:54 - La Galati, unde sunt 800-1.000 de protestatari, au existat niste incidente, in sensul ca s-a incercat fortarea cordonului de jandarmi pentru inchiderea unui bulevard. Conflictul s-a rezolvat pasnic pana la urma.

19:51 - Oamenii s-au asezat in genunchi si au pastrat un moment de reculegere in memoria eroilor Revolutiei, la fel cum au procedat si in Piata Romana. Au urmat aplauze si intonarea imnului Romaniei.

Foto: Ziare.com

19:59 - Protestatarii au ajuns in Piata Universitatii, anunta corespondentul Ziare.com.

19:48 - Tudor Chirila transmite pe pagina sa de Facebook imagini in direct de la Iasi. Artistul i-a oferit cuvantul unei pensionare, care se declara impotriva regimului Dragnea.

Tudor Chirila sustine ca Puterea vrea sa creeze un cadru legal pentru furat si in acest moment nu ne-a mai ramas decat iesitul in strada.

19:42 - "Protest tihnit la Brasov" - scrie un internaut pe Facebook, postand imagini de acolo.

19:39 - Si fostul ministru al Sanatatii din Guvernul Ciolos, Vlad Voiculescu, s-a alaturat protestelor din Capitala si transmite imagini in direct din timpul marsului pe pagina sa de Facebook.

19:35 - Ultimele estimari ale televiziunilor de stiri care transmit imagini in direct de la marsul de protest din Capitala arata ca sunt 12.000 de oameni in strada.

19:32 - Odata ajunsi in Piata Romana, protestatarii din Bucuresti s-au oprit si au aplaudat eroii Revolutiei si au scandat "Nu vrem sa fim condusi de voi!".

Au pornit apoi pe Bulevardul Magheru, catre Universitate. Protestul este unul pasnic, fara incidente.

Foto: Ziare.com

19:30 - Si la Iasi sunt in strada in prezent 800 de persoane.

19:25 - Si politistul scriitor Marian Godina a iesit la proteste impreuna cu cainele sau, potrivit unei postari de pe pagina sa de Facebook.

19:20: O romanca a scris pe Facebook ca l-a intalnit pe Liviu Dragnea in aeroportul din Viena, postand si o fotografie doveditoare, cu presedintele PSD stand pe un scaun.

In postarea de pe reteaua sociala, aceasta povesteste: "PASSENGER DRAGNEA. Suntem in aeroportul din Viena, colegi de avion cu Dragnea insusi. Am crezut ca e coincidenta de nume cand l-au strigat la poarta. E mai gras decat mi-l aminteam. M-am dus la el si, de la o distanta respectuoasa, i-am zis: 'De aici, noi mergem direct in piata Victoriei. Sa stiti ca n-o sa castigati. O sa va manance puscaria'.

M-a intrebat 'ce sa castig?' Un acces de patetism m-a impins sa zic 'razboiul impotriva poporului roman'. S-a crucit. I-am zis ca va avea nevoie de mult mai multe cruci. Ne vedem curand, in strada. #rezist FYI cursa Austrian Airlines aterizeaza la 20:10, daca aveti chef de un Flashmob", a scris ea pe Facebook.

19:18 - Si la Timisoara s-au adunat in centrul orasului cateva mii de oameni, care agita steaguri tricolore si scandeaza impotriva Guvernului.

19:15 - La Cluj, precum si in Sibiu sunt peste 1.000 de persoane in strada, arata News.ro.

Cateva sute de persoane s-au adunat si in Brasov, iar la Arad peste 100.

19:12 - Inca sunt oameni in Piata Victoriei. Intre timp, coloana de protestatari a ajuns aproape de Piata Romana. Trecatorii se alatura marsului de protest, pe masura ce demonstrantii traverseaza centrul Bucurestiului.

"Alegeri anticipate", "Sunt golan, deci rezist!", "Vrem lustratie", "Fara penali" - se poate citi pe cateva pancarte.

19:09 - Numarul protestatarilor creste necontenit. Conform Digi24, in Bucuresti sunt 10.000 de protestatari in strada. Gurile de metrou sunt neincapatoare pentru oamenii care vin sa se alature celor care demonstreaza deja.

19:06 - Circa 250 de protestatari s-au adunat si la Craiova, in Piata Mihai Viteazul.

19:02 - Aproximativ 7.000 de persoane sunt in strada in Bucuresti, la aceasta ora. Protestatarii s-au pus in miscare, ajungand deja pe bd. Lascar Catargiu, in drum spre Palatul Parlamentului, anunta Digi24.

Multe persoane nici nu au mai ajuns la Piata Victoriei, alaturandu-se multimii deja plecate in mars. Coloana de protestatari devine din ce in ce mai mare.

Oamenii scandeaza "Justitie, nu coruptie", "Nu vrem sa fim o natie de hoti", "Jos Guvernul", "PSD ciuma rosie", au steaguri tricolore, sufla in vuvuzele si bat in tobe.

18:52 - Peste 5.000 de bucuresteni protesteaza acum la Guvern, anunta Digi24. "PSD, ciuma rosie!" - striga cei iesiti in strada.

18:50 - Revin sloganurile din iarna: "Cine nu sare nu vrea schimbare". Aceasta e atmosfera de duminica seara, de la Cluj-Napoca.

18:45 - "Mars afara tradator de tara!", striga intr-un glas multimea de la Piata Victoriei.

Foto: privesc.eu

18:42 - In aceste momente se scandeaza "Hotii, hotii!" si se cere demisia celor aflati la guvernare, dupa cum se poate auzi in inregistrarea live transmisa de Privesc.eu.

18:39 - Peste 2.000 de persoane se afla acum la Piata Victoriei. Numarul protestatarilor creste vazand cu ochii.

Foto: Captura Digi24

18:33 - Traficul dinspre Soseaua Kiseleff spre Piata Victoriei a fost blocat. La metrou se impart pliante pe care scrie "Duminica la Guvern plecam in mars spre Parlament. Vrem justitie independenta". In Piata Victoriei se aude puternic scandarea "Hotii, hotii!"

18:30 - La Bucuresti, deja, numarul persoanelor care protesteaza a depasit 2.000 si oamenii se aduna din toate partile in Piata Victoriei.

18:21 - La Cluj-Napoca, in Piata Unirii, au raspuns apelului lansat pe Facebook circa 300 de persoane. Protestatarii au iesit in strada si la Brasov.

18:17 - In Piata Victoriei s-au strans deja 500 de persoane, anunta Digi24.

17:32 - Romanii s-au adunat sa protesteze si la Paris.

17:30 - Potrivit unui protestatar, Politia si Jandarmeria sunt prezente in numar mare la Piata Victoriei.

17:25 - Primii protestatari au inceput sa vina la Piata Victoriei, putin dupa ora 17:00.

Asociatia Bucuresti fara ei a anuntat ca in timpul protestului din Bucuresti se vor strange semnaturi pentru demiterea Gabrielei Firea si a primarilor de sector.

17:15 - La aceasta ora, conform calendarului protestelor anuntat, sunt demonstratii in Slatina si Bistrita, urmand sa inceapa si cel de la Braila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#proteste Bucuresti, #mars Bucuresti duminica, #proteste diaspora duminica, #proteste 5 noiembrie orase , #proteste