Protestele continua la spitale din toata tara. Ultimatum pentru Guvern: Urmeaza greva generala!

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 14:13
5809 citiri
Protestele continua la spitale din toata tara. Ultimatum pentru Guvern: Urmeaza greva generala!
Foto: Arhiva Facebook/Federatia Sanitas

Protestele din sanatate continua si marti in multe spitale din tara. In timp ce ministrul Sorina Pintea spune ca bugetul atat e si managerii trebuie sa se gospodareasca pentru ca angajatilor sa nu le scada veniturile, managerii arata ca nu au bani si nici solutii legale sa rezolve situatia.

Asadar, prinsi la mijloc, angajatii continua protestele. La Spitalul Clinic de Urgenta Craiova, au iesit iar in curtea institutiei sa-si strige nemultumirile.

Liderii sindicali au transmis ca asteapta, timp de 48 de ore, un semnal din partea Guvernului, in caz contrar amenintand cu greva generala.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca veniturile angajatilor au fost diminuate, incepand cu luna februarie. Totodata, asistentele nu sunt platite pentru orele lucrate noaptea cu sporul de 25%, ci cu 15%, iar medicii au ajuns sa fie platiti cu 5% pentru orele de garda din timpul saptamanii.

Unul dintre liderii sindicatelor din Spitalul Craiova, Eleodor Carstoiu, reclama faptul ca la alte spitale din tara, unde au fost situatii identice, Ministerul Sanatatii a gasit o solutie.

"Ce constatam noi este faptul ca la Spitalul Judetean Timisoara, unde a fost o problema identica, s-a rezolvat, adica s-au mai dat bani, la Spitalul 'Marius Nasta' din Bucuresti s-a gasit o solutie, tot de catre minister, iar aici la noi s-au dat 25%, o suma de bani in care nu ai cum sa te incadrezi. Conducerea spitalului a vorbit cu noi si ne-a transmis ca nu are cum sa se incadreze, conform legii, la banii acestia. Asteptam ca ministerul sa intervina, pentru ca am aflat ca la noi s-au dat doar 25%, iar Timisoara 34%, Universitar din Bucuresti 40%. Trebuie sa intelegem ca managerul nu are cum sa incalce legea, mai ales ca raspunderea este personala", a afirmat Carstoiu.

Sa ne dea sporul lor, sporul guvernantilor!

Si angajatii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi au iesit din nou in fata institutiei. Desi Sindicatul Sanitas Iasi a anuntat ca, momentan, pichetarea Prefecturii este suspendata, angajatii spitalului sunt ingrijorati.

Aproximativ 100 de oameni protesteaza spunand ca salariile le-au fost scazute cu sume cuprinse intre 300 si 1.370 de lei, in functie de categoria profesionala.

Oamenii scandeaza: "Sa ne dea sporul lor, sporul guvernantilor!", "Greva generala!" sau "Viata nu e roza cu tuberculoza!"

A'LDE PSD pune managerii de spitale sa comita infractiuni

Si la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionla ORL din Capitala oamenii au decis sa iasa in strada.

"Noua Lege a Salarizarii 'unitare' si mutarea contributiilor de la angajator la angajat a venit cu reduceri drastice de venituri la personalul medical angajat al spitalelor si institutelor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii!

A'LDE PSD, prin ministrul sau, considera ca reducerile salariale sunt neimportante daca acestea afecteaza doar un procent de 10% din angajati si propune managerilor de spitale sa comita infractiuni!

Majoritatea drepturilor salariale au scazut, se doreste ca in weekend sa se faca voluntariat, zilele compensatorii si orele suplimentare nu vor mai fi platite! Se recomanda ca sporurile si celelalte reduceri de venituri sa fie recuperate de la pacienti, prin reducerea costurilor cu norma de hrana, tratamente, investigatii medicale sau obligarea pacientilor la plata acestora!", scrie George Berindei pe Facebook.

Protest este iar si la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitala.

Si angajatii Spitalului Panduri din Capitala au intrerupt lucrul si protesteaza, marti dimineata, din cauza diminuarii sporurilor.

Protestele se extind si la Directiile de Sanatate Publica. Director dat in judecata pentru taierea sporurilor

Protest si la Galati: Nu mai avem cu ce sa ne platim ratele

Si la Spitalul de Boli Infectioase din Galati, cateva zeci de angajati au declansat, marti, un protest spontan. Angajatii spitalului spun ca fata de luna februarie le-au scazut veniturile cu cateva sute de lei.

"Sporul de calculator s-a luat. Eu am mai putin cu 300 de lei, fata de luna februarie. Vor mai scadea insa in luna urmatore, dar avem rate", a afirmat o asistenta de la Registratura spitalului.

O alta asistenta s-a plans ca i-au scazut veniturile cu circa 150 de lei: "De la 25 la suta, sporul la noi asistentele acum este la 15 la suta, deci 10 la suta scadere sporul de infectioase. Avand in vedere ca infectioasele reprezinta un mediu contagios, ne punem in pericol si noi si familia. Deci la momentul acesta sporul a scazut si este relativ si luna viitoare. Luna viitoare poate fi 5 la suta sau deloc, noi nu avem la momentul acesta stabilitatea financiara".

De celalta parte, conducerea spitalului admite ca s-au redus sporurile pe fondul noilor reglementari, dar si a timpului efectiv de lucru al angajatilor.

"Nu am putut asigura 25% pentru tot spitalul, nu am avut de unde, am zis am asigurat categoriile defavorizate ca macar sa plece cu un salariu la fel cu cel avut in luna anterioara. Angajatii de la registratura au pierdut; tot prin indenmnizatia de hrana au luat mai putin in functie si de acum a lucrat.

Eu nu pot actiona in afara legii, eu am incercat sa ma incadrez legal intre valorile minime si maxime la sporuri. Salariile li s-au dat marite asa cum prevede legea. Mai mult decat atat ce pot sa fac...iar suma in care a trebuit sa ma incadrez tine si de ordonatorul de credite", a afirmat Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Galati.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#proteste spitale scadere sporuri greva generala, #manageri spitale bani salarii sporuri , #proteste