A sasea zi de proteste in Romania: Fiecare cu ce-l doare

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 23:58
15807 citiri
A sasea zi de proteste in Romania: Fiecare cu ce-l doare
Foto: Ziare.com/Day Life

Romanii din marile orase ale tarii au protestat si miercuri, pentru a sasea zi consecutiv, fata de masurile de austeritate si la adresa clasei politice.

In Bucuresti, mitingul s-a incheiat putin inainte de mizul noptii fara incidente majore. In celelalte orase, protestatarii au plecat mai devreme spre casele lor, in jurul orelor 22:00.

Ca si in celelalte zile, toti ochii au fost atintiti asupra Capitalei, unde oamenii au inceput sa se stranga, inca de la orele pranzului, in Piata Universitatii.

Dupa ce s-a lasat seara, doleantele protestatarilor s-au inmultit si au devenit din ce in ce mai diverse. Au putut fi vazuti tineri care cereau legalizarea drogurilor, un posesor de caine lup a venit la Universitate, cu tot cu patruped, sa protesteze fata de eutanasierea cainilor, iar un preot cerea Guvernului, "in numele Sfintei Cruci", sa-si dea demisia.

Puterea face concesii Opozitiei: Vom avea sesiune extraordinara si consiliu economic

La Constanta, protestatarii s-au rugat, iar la Bistrita Nasaud, si-au varsat naduful pe deputatul PDL, Ioan Botis, fostul ministru al Muncii.

Oamenilor din strada nu le pasa de faptul ca Puterea si Opozitia au convenit asupra organizarii unei sesiuni extraordinare a Parlamentului si crearea unui consiliu economic consultativ care va discuta de modalitatile de creare a noi locuri de munca.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT evenimentele din intreaga tara:

23:55 - Protestatarii din Piata Universitatii au plecat spre casele lor. Maine insa se intorc.

22:50 - Tot mai putini manifestanti au ramas in fata Teatrului National, cei care mai indura frigul fiind "concentrati" in zona fantanilor din fata Institutului de Arhitectura. Au fost aduse din nou lumanari aprinse si cruci.

22:48 - Protestele s-au incheiat in tara, doar in Piata Universitatii din Bucuresti oamenii continua sa mai scandeze, a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru. In Piata Universitatii mai sunt aproximativ 500 de persoane, a precizat oficialul.

22:44 - Ministrul de Interne, Traian Igas, a ajuns in Piata Universitatii, in zona Teatrului National, unde a declarat ca este "regretabil ca s-au intamplat si violente". "Respect fiecare cetatean care protesteaza intr-un mod civilizat, dar nu sunt de acord cu acei huligani care provoaca panica", a mai spus Igas. "Nu vor fi organizate filtre suplimentare, in tara, pentru a-i impiedica pe manifestanti sa vina in Bucuresti", a precizat ministrul de Interne.

22:15 - Exista mai multi barbati cu portavoce care dau semnalul scandarilor, atat la TNB cat si la fantani, in Piata Universitatii, relateaza corespondentul Ziare.com. Daca la TNB, cei care striga primii lozinci sunt membrii ai galeriilor echipelor de fotbal, la fantani, "sarcina" apartine studentilor.

22:00 - Daca la TNB se mai aude de pe trepte "Legalizati marijuana", in cealalta parte, la Fantani, multimea striga "Jos drogatii".

21:50 - Si in Bistrita mitingul a luat sfarsit. Peste 200 de persoane au participat la protest, care s-a incheiat cu un prohod simbolic pentru Guvernul Boc, caruia manifestantii i-au facut un sicriu de carton, potrivit Mediafax.

21:40 - Mitingurile de protest din mai multe orase s-au incheiat fara incidente, protestatarii plecand mai devreme pentru a se pregati sa ajunga in Capitala joi, la mitingul organizat de formatiunile din USL. Oamenii au plecat acasa de la protestele din Alba Iulia, Brasov, Focsani, Galati, Botosani, Alexandria, Petrosani, Pitesti, Giurgiu si Calarasi.

21:30 - La manifestatia din Bucuresti si-au facut aparitia si cetateni vizibil in stare de ebrietate. Unul dintre ei tipa ca el este cel care l-a aparat pe Basescu la mineriade.

21:20 - Platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Alexandria s-a umplut si miercuri seara de protestatari care au strigat impotriva actualei puteri. In schimb, la Prefectura, la Comisia de Dialog, sindicalistii nu s-au prezentat la intalnire.

21:10 - Manifestantii din Piata Universitatii sunt nemultumiti de faptul ca Opozitia a politizat actiunea lor. Un protestatar a declarat, pentru Ziare.com, ca Opozitiei ar trebui sa ii fie rusine ca, dupa cinci zile de tacere, a decis sa iasa in strada. Alti manifestanti spun ca mitingul programat joi de Victor Ponta si Crin Antonescu este unul separat de cel care a ajuns in cea de-a sasea zi.

21:05 - Interzicerea comercializarii bauturilor alcoolice in zona Universitatii nu i-a impiedicat pe manifestanti sa vina cu pet-urile de bere de acasa, relateaza corespondentul Ziare.com.

21:00 - Mai multi membri ai FSLI au ajuns in Piata Universitatii. Acestia spun ca se vor alatura si joi protestatarilor, insa nu vor participa la mitingul organizat de USL.

20:50 - Gruparea de hackeri Anonymous pare ca a transmis romanilor, prin intermediul YouTube, un mesaj in care acestia afirma: "V-ati alaturat, intr-un final, luptei globale pentru o viata mai buna. Dupa 22 de ani de furt, de minciuna si de manipulare, perpetuate de guverne si de corporatiile mass-media, vocile voastre se fac auzite inca o data pe strazile oraselor".

20:40 - Un tanar in stare de ebrietate a aparut in Piata Universitatii. Spune ca este "cetateanul" si c-a venit la Universitate sa nu se lase manipulat de televiziuni, relateaza corespondentul Ziare.com.

20:30 - Cel mai "efervescent" grup din Piata Universitatii este, si miercuri, cel al suporterilor. Acestia scandeaza lozinci precum "Marinare, ia-ti talpasita" si "Nu stati acasa, daca va pasa", relateaza corespondentul Ziare.com.

20:20 - La protestul de la Universitate sunt mai putini manifestanti decat in zilele trecute. Cei mai multi sunt concentrati pe partea cu fantanile, iar in fata Teatrului National protesteaza in jur de 300 de oameni.

20:10 - Un barbat imbracat in haine de camuflaj a adus un caine lup in Piata Universitatii si i-a spus corespondentului Ziare.com ca protesteaza fata de eutanasierea cainilor maidanezi.

20:00 - Un preot a ajuns in Piata Universitatii. Spune ca le cere guvernantilor, "in numele Sfintei Cruci", sa isi dea demisia.

19:50 - In fata ambasadei Romaniei din Londra, cateva zeci de romani s-au adunat pentru a protesta fata de actualul Guvern. Tineri si mai putini tineri striga "Jos Guvernul" si "Jos Basescu".

19:40 - Un student clujean a declarat, pentru Ziare.com, ca a venit in Bucuresti pentru a protesta fata de faptul ca nu a invatat istoria adevarata in scoala. Tine o pancarta pe care scrie "Nu exista Tinutul Secuiesc, exista doar Romania".

19:35 - Potrivit Antena 3, in campusul studentesc din Targoviste a fost oprit curentul electric, tinerii fiind indemnati sa plece acasa, la parinti, si sa nu se duca joi in Bucuresti, pentru a protesta.

19:30 - In Piata Universitatii si-a facut aparitia un grup de vreo 20 de revolutionari, care scandeaza sloganuri antiguvernamentale, relateaza corespondentul Ziare.com.

19:28 - Manifestantii din fata prefecturii din Constanta s-au asezat in genunchi si au spus "Tatal nostru", intr-un singur glas. Un membru al comunitatii locale musulmane a spus o rugaciune traditionala.

19:25 - Deputatul PDL Ioan Botis a fost bruscat la iesirea din sediul filialei PDL din Bistrita, de mai multi protestatari care manifestau in fata organizatiei. Jandarmii l-au scos dintre oameni si l-au dus in sediul partidului. Dupa cateva minute, Botis s-a intors printre manifestanti si i-a chemat pe cinci dintre ei in sediul partidului, sa discute.

19:20 - Cateva sute de constanteni s-au adunat si miercuri seara in fata Prefecturii. Daca in timpul zilei, cei cativa protestatari erau pensionari, odata cu lasarea serii, platoul din fata institutiei s-a umplut de tineri, anunta Antena 3.

19:10 - Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 au cerut arestarea preventiva a inca doi suspecti pentru violentele, distrugerile si furturile de la protestul din 15 ianuarie din zona centrala a Capitalei, alti doi tineri fiind deja arestati preventiv in urma incidentelor.

19:05 - Studentii nu vor participa la protestul din Piata Universitatii din Capitala de joi, zi in care va avea loc si marsul si mitingul organizate de USL, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Uniunii Nationale a Sudentilor din Romania, Ionut Poenaru.

19:00 - Primul incident in Piata Universitatii: doi tineri care cereau legalizarea drogurilor au fost agresati de manifestanti. Ulterior, au fost retinuti si dusi la o sectie de politie, acestia avand asupra lor substante interzise.

18:50 - Jandarmii din Piata Universitatii fac si miercuri filtre si control corporal preventiv, pentru depistarea persoanelor care au asupra lor obiecte interzise, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, citat de Mediafax.

18:40 - Galeria echipei de fotbal Poli Timisoara s-a alaturat protestatarilor din Piata Operei.

18:30 - Aproximativ 500 de argeseni participa la actiuni de protest in orasele Pitesti, Campulung si Curtea de Arges si striga lozinci impotriva presedintelui si a Guvernului. Sigura actiune care beneficiaza de autorizatie este cea din orasul Campulung.

18:20 - Presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) Ioan Poenaru a declarat ca aproximativ 1.000 de studenti se vor alatura, miercuri seara, protestatarilor din Piata Universitatii, potrivit Agerpres.

18:10 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Florin Hulea, a declarat, la Realitatea TV, ca la ora 18:00, 2.000 de persoane protestau in tara, la Bucuresti, numarul manifestantilor ridicandu-se la 300.

17:50 - Aproximativ 150 de gorjeni s-au strans in Piata Prefecturii din Targu Jiu, pentru a protesta fata de Guvernul si presedintele Traian Basescu. Protestatarii gorjeni au adus la manifestare si o cruce mare de lemn si au spus ca pana acum au dus ei crucea, potrivit NewsIn.

17:40 - In centrul orasului Timisoara, protestatarii au dat foc unei papusi din carpa pe care scrie "Judecat si spanzurat". Anterior, portretele ale lui Ion Iliescu si Victor Ponta au fost facute scrum, dupa ce manifestantii le-au dat foc.

17:30 - Cateva sute de jandarmi, dotati cu casti, echipament de protectie si tun de apa, sunt mobilizati in fiecare seara in apropierea Palatului Victoria, surse din Jandarmerie declarand pentru Mediafax ca scopul mobilizarii este apararea preventiva a cladirii si o eventuala interventie la Universitate. Dispozitivul de interventie este format din mai multe autospeciale de transport trupe, dube de interventie rapida, un tun de apa si echipaj cu caini.

17:18 - In Piata Operei din Timisoara s-au adunat in jur de 50 de protestatari. Unul dintre reprezentantii asociatiilor de revolutionari, Lorin Fortuna, a incercat sa dea foc portretului unui politician, fiind impiedicat insa de catre jandarmi, relateaza Realitatea TV.

17:10 - Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a interzis consumul de alcool in centrul Capitalei, pe o distanta de 1.000 de metri fata de "kilometrul 0" de la Universitate. "Am raspuns pozitiv unei cereri formale a Jandarmeriei", a precizat edilul, pentru Realitatea TV.

17:00 - Numarul manifestantilor a ajuns la circa 250. In piata se impart foi cu diverse sloganuri, printre care si "USL=PDL=Mizerie".

16:55 - Lucia Hossu Longin, Florin Chilian si Cornel Nistorescu se afla printre manifestanti, in Piata Universitatii din Bucuresti.

16:50 - Protestatarii din Iasi au inceput sa se adune din nou, pentru a cincea zi consecutiv, in centrul orasului. Deocamdata, numarul jandarmilor este mai mare decat al manifestantilor, dar numarul acestora din urma va creste, odata cu iesirea oamenilor de la munca.

16:40 - Primarul interimar din Cluj-Napoca, Radu Moisin, a declarat ca va face plangere penala impotriva tinerilor care au vandalizat statuia lui Matei Corvin la sfarsitul mitingului de protest de marti seara.

16:35 - Aproximativ 300 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) vor picheta, vineri, sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), apoi se vor alatura manifestantilor din Piata Universitatii, anunta federatia, in cadrul unui comunicat.

16:30 - Numarul protestatarilor din Piata Victoriei a ajuns la 500, potrivit Antena 3. Oamenii scandeaza "Iesi afara, javra ordinara!" si "Jos Basescu".

16:05 - Un grup de tineri din Cluj a format un lant uman in jurul statuii lui Matei Corvin, care a fost vandalizata in urma protestelor de marti seara, anunta Antena 3.

15:55 - Un grup de studenti romani aflati la studii in orasul Trieste, oras-port din nord-estul Italiei, protesteaza in semn de solidaritate cu romanii iesiti in strada in ultima saptamana, anunta Realitatea.net.

15:45 - Oamenii s-au adunat si pentru a cinsti memoria lui Cristian Paturca - autorul celebrului Imn al Golanilor - de la a carui moarte se implineste, miercuri, un an. Imnul Golanilor a fost compus in timpul protestelor din 1990, impotriva lui Ion Iliescu.

15:25 - In Baia de Aries, judetul Alba, are loc, de trei zile, un protest inedit. Un singur barbat si-a pus "in cap" in carton pe care scrie "Jos Balsescu" si "Jos Guvernu" si s-a asezat in fata primariei, anunta Realitatea TV. Surprinzator este ca omul chiar are aprobare de la primarie pentru protest.

15:20 - Reprezentantii Partidului Poporului au obtinut de la primaria Satu Mare aprobare pentru organizarea unui mars de protest miercuri, incepand cu ora 17:00.

15:10 - Asociatia Studentilor din Universitatea Transilvania (A.S.U.T.) a anuntat printr-un comunicat, ca refuza sa participe la protestele din Piata Sfatului din Brasov pentru ca nu vor sa fie atrasi "intr-o operatiune politizata".

15:00 - 26 de organizatii neguvernamentale au publicat o scrisoare in care isi declara sustinerea fata de manifestantii din Piata Universitatii si il critica pe Teodor Baconschi, cel insarcinat de PDL cu dialogul cu societatea civila.

14:30 - Suporterii echipelor de fotbal si ai nationalei Romaniei au facut public faptul ca se alatura protestelor din Piata Universitatii si ca isi dau intalnire joi, la ora 18.00, pentru un miting pasnic si apolitic, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Asociatiei Suporterilor din Romania (ASR).

14:00 - Oamenii continua sa faca apel la calm, strigand "fara violenta!".

13:15 - In Piata Universitatii s-au adunat deja cateva zeci de persoane care agita pancarte si steaguri.

13:09 - Tacerea presedintelui Traian Basescu pe durata protestelor din Bucuresti si din zeci de orase din toata tara este corecta, considera fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. "Nu este treaba presedintelui sa intervina intr-o situatie de competenta MAI", a explicat acesta

12:40 - Galeriile echipelor de fotbal bucurestene au anuntat ca vor participa la mitingul de miercuri.

12:15 - Deputatul PNL Alina Gorghiu sustine ca unii inspectori scolari au inceput sa ceara rapoarte referitoare la participarea profesorilor la protestele din centrul Capitalei, motiv pentru care cere ministrului Educatiei sa ii demita.

12:00 - Federatia Nationala a Sindicatelor Tesa din Sanatate se declara solidara cu protestele din tara si recomanda membrilor sai sa participe la acestea in toate judetele tarii, pentru "revenirea Romaniei la o democratie reala si renuntarea la stilul de conducere autoritarist promovat de catre presedintele Basescu si Guvernul sau".

11:50 - Deputatul PDL Raluca Turcan considera ca, daca remanierea s-ar fi facut pana acum, poate ca oamenii nu ar mai fi iesit in strada. "Protestele din ultimele zile sunt un semnal de alarma pentru partid si pentru coalitia de guvernare. Inseamna ca masurile de austeritate sunt din ce in ce mai greu de suportat", sustine aceasta.

11:20 - Protestele din Romania s-au extins si in Marea Britanie, unde studentii romani care au plecat sa invete la universitatile din Londra s-au adunat, marti, in centrul capitalei britanice ca sa sustina cauza manifestantilor din Romania care ies in strada de o saptamana.

10:50 - Deputatul PNL Ludovic Orban spune ca a mers, marti seara, in Piata Universitatii pentru ca impartaseste opiniile protestatarilor, si "nimeni nu are monopolul impotriva protestelor lui Basescu, nimeni nu poate confisca Piata Universitatii". Intr-un interviu acordat Ziare.com la doar cateva ore dupa ce a trecut prin momente neplacute in Piata Universitatii, Ludovic Orban sustine ca a fost huiduit initial de un grup de revolutionari de la Asociatia 21 Decembrie, iar ceilalti s-au luat dupa ei, fara sa stie pe cine huiduie.

Romanii continua sa-si strige nemultumirile

Protestele au inceput miercuri, la Cluj, dupa demisia lui Raed Arafat, care criticase proiectul de lege de reforma a Sanatatii. Vineri au inceput sa iasa oamenii in strada si in Bucuresti, iar duminica, manifestatiile din Piata Universitatii au devenit violente, dupa ce galeriile echipelor de fotbal au aruncat cu pietre in jandarmi si au incendiat chioscuri de ziare si cosuri de gunoi. Jandarmeria s-a organizat mai bine luni si marti, in asa fel incat manifestatiile nu au mai luat o turnura violenta.

Nici macar dupa revenirea lui Arafat la ministerul Sanatatii, marti, oamenii nu s-au dat plecati din strada, unde au continuat sa-si strige nemultumirile. Opozitia a anuntat un miting de solidaritate joi.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#proteste Bucuresti, #violente Bucuresti, #Raed Arafat, #proteste Arafat Bucuresti , #proteste