Reuters comenteaza cazul Arafat: Boc l-a reangajat pentru a calma spiritele

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:18
3708 citiri
Reuters comenteaza cazul Arafat: Boc l-a reangajat pentru a calma spiritele
Foto: Ziare.com

Premierul roman, Emil Boc, l-a numit din nou in functie, marti, pe un popular secretar de stat, a carui demisie, saptamana trecuta, pe marginea proiectului de reforma a Sanatatii, a declansat reforme violente in intreaga tara.

Raed Arafat, un respectat doctor de origine palestiniana, care a creat un sistem eficient de urgente medicale, a demisionat dupa ce a criticat proiectul de lege, prin care se incerca privatizarea unor parti din sistemul de sanatate si este sustinut de presedintele Traian Basescu, scrie Reuters.

Insa protestele s-au indepartat de demisia sa si evidentiaza nemultumirea larga a populatiei impotriva masurilor de austeritate, asa ca reintoarcerea lui Arafat nu are sanse sa satisfaca miile de romani care au iesit pe strazi cinci zile la rand si se pregatesc sa continue, mai scrie publicatia citata.

Jandarmeria a apreciat ca 13.000 de protestatari au iesit pe strazi in intreaga tara de vineri incoace si Bucurestiul a avut parte de cele mai serioase manifestari din ultimele doua decenii in acest weekend, cand zeci de persoane au fost ranite.

Proteste mai mici in sprijinul lui Arafat s-au transformat rapid in proteste mai largi, in care s-a cerut demisia lui Basescu si a Guvernului Boc, chiar daca intre timp a fost retrasa propunerea legislativa.

"Isi va relua slujba de secretar de stat la Ministerul Sanatatii. Domnul Arafat ramane acelasi expert si profesionist in domeniul sau...si va face parte din echipa care va elabora noua Lege a Sanatatii", le-a spus Boc reporterilor.

Spre deosebire de alte state europene, Romania a reusit sa evite protestele violente, in pofida faptului ca a taiat salariile bugetarilor si a ridicat TVA in 2010, conform unui acord FMI.

In Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trecute, protestatarii au spart geamurile, au dat foc chioscurilor de ziare si cosurilor de gunoi, au deteriorat statiile de transport in comun si au aruncat cu pietre in jandarmi, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

"Cred ca oficialii au realizat ca au facut o greseala indepartand un expert. Insa aceasta actiune nu va anula ideea de proteste, care s-au mutat la alte subiecte", a declarat comentatorul politic Cristian Patrasconiu.

Protestele din Bucuresti de luni au atras 1.600 de oameni insa au fost in general pasnice. Erau asteptate si alte proteste marti, dupa cum a precizat Aurel Moise, reprezentant al jandarmilor.

"Protestele reprezinta un subcurent de sentimente puternice anti-Basescu, dar si nemultumirea fata de masurile de austeritate adoptate de guvern", a spus Daniel Hewitt, de la Barclays Capital, adaugand ca "sunt un semnal negativ pentru guvern deoarece Romania a fost relativ linistita in ultima vreme".

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#proteste Bucuresti, #proteste Romania, #violente Bucuresti , #proteste