Sindicalistii au protestat la Guvern: "Salariatii romani = sclavii angajatilor"

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 13:42
2185 citiri
Sindicalistii au protestat la Guvern: "Salariatii romani = sclavii angajatilor"

Aproximativ 150 de sindicalisti de la Federatia Nationala Solidaritatea Metal au protestat, luni, in fata sediului Guvernului, solicitand modificarea Legii dialogului social, in special a capitolelor care vizeaza reprezentativitatea, protectia membrilor de sindicat si negocierile colective.

Sindicalistii care au protestat la sediul Guvernului, din Timis, Galati si Buzau, au avut bannere pe care scria "Salariatii romani = sclavii angajatilor", "Disparitia industriei = disparitia PIB-ului", "Consiliul investitorilor straini = demolatorii dialogului social" si au scandat "Hotii!".

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, a venit la protestatari pentru a le transmite ca problema legislativa invocata de catre sindicalisti este deja in atentia guvernantilor, care au inceput sa lucreze la modificari si ca ii asteapta la discutii.

Presedintele Federatiei Nationale Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, a declarat ca revendicarile lor vizeaza in principal reprezentativitatea sindicatelor, protectia membrilor de sindicat si negocierile colective.

Sora a mai spus ca a stabilit o intalnire cu ministrul Doina Pana in 23 aprilie, de la ora 10.00.

Liderul sindical a precizat ca protestele vor continua marti si miercuri, chiar daca ministrul pentru Dilog Social i-a invitat deja la discutii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, anunta, la 1 februarie, ca va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social, intrucat aceasta trebuie schimbata in totalitatea ei, altfel "patronatele dispar".

"Prima mea initiativa legislativa va veni foarte curand, deoarece Consiliul Economic si Social (CES) este o institutie cu trei picioare: patronate, sindicate si societate civila. Ea a existat prinsa in Legea 62, Legea dialogului social, dar, nefiind de dialog social, ci de dialog civic, pentru ca intre timp reprezentantii Guvernului s-au retras, societatea civila nici nu-si mai are locul acolo. (...) Poate de miercuri intr-o saptamana o s-o introduc in Guvern, n-o s-o asumam, absolut nimic nu ne vom asuma, totul va trece firesc, prin dezbatere publica, prin Parlament, toate etapele normale", declara atunci ministrul Doina Pana.

In opinia ministrului, atat confederatiile patronale, cat si cele sindicale trebuie sa obtina reprezentativitatea la nivel national ca sa poata intra in dialogul social.

"Asta se intampla la Judecatorie. Sunt inscrisi intr-un registru, demonstrand niste conditii. Confom legii, patronatele trebuie sa demonstreze ca au 10 la suta din totalul angajatilor. Asta e o aberatie, asta trebuie sa demonstreze sindicatele, patronatele reprezinta angajatorii, nu angajatii. Daca nu schimbam, incepand din iunie incolo cand le expira reprezentativitatea - pentru ca perioadic trebuie sa-si actualizeze aceasta reprezentativitate - vor disparea toate confederatiile patronale si devine un nonsens, cu cine sa mai faci dialog social?", mai spunea Doina Pana.

Ea preciza ca modificarea Legii dialogului social reprezinta "o urgenta".

"In plus, nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national. Nici n-o sa mai existe, pentru ca in UE numai in doua state mai exista. Exista ceea ce e firesc, la nivel de angajator si la nivel de sector de activitate. Asa de bine le-au definit inainte, ca in afara de functionari publici, invatamant si, partial, sanatate, n-am putut incheia aceste contracte la nivel de sector pentru ca sunt si sectoare care prind coafeze cu prelucrarea lemnului de exemplu. Vom redefini si sectoarele. Avem multa legislatie de schimbat, avem un calendar acceptat de toti factorii", spunea Doina Pana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sindicalisti protest Guvern, #modificare lege dialog social, #Federatia Nationala Solidaritatea protest , #proteste