Sindicalistii din industria de Aparare protesteaza in fata Guvernului: Noi am muncit, voi nu ne-ati platit!

Marti, 15 Mai 2018, ora 12:33
5180 citiri
Sindicalistii din industria de Aparare protesteaza in fata Guvernului: Noi am muncit, voi nu ne-ati platit!
Foto: Facebook/ Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA"

Peste 100 de sindicalisti din industria de aparare din cadrul CNS Cartel ALFA si BNS protesteaza, marti, in fata Guvernului.

Oamenii au venit cu fluiere, vuvuzele si steaguri si scandeaza "Rusine, rusine, rusine sa va fie" si "Noi am muncit, voi nu ne-ati platit", transmite News.ro.

Protestul a inceput la ora 11:00 si e programat sa se incheie la ora 13:00.

Printre protestatari sunt si sindicalisti de la Fabrica de pulberi din Fagaras, unde luni a avut loc un protest spontan al salariatilor care nu au mai fost platiti din luna decembrie.

De ce protesteaza

Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situatia Industriei pentru Aparare, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"In ciuda angajamentelor reprezentantilor Guvernului, problemele majore cu care se confrunta companiile si salariatii din industria de aparare, semnalate de sindicatele din domeniu, au ramas nerezolvate", se arata in documentul citat.

Sindicatele atrag atentia ca pastrarea personalului calificat in domeniu este o problema majora de securitate, fiind urgenta "gasirea unor solutii de salarizare decenta pentru atragerea tinerilor in acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a productiei si la un castig mai mare pentru bugetul de stat".

In comunicat se precizeaza ca nu s-a realizat o planificare a minimului de investitii care ar putea sa ajute societatile din industria de aparare in dezvoltarea relatiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societatile din domeniu), astfel incat societatile romanesti sa poata intra in competitia de pe piata mondiala.

"Alternativ, aceste societati comerciale sa fie transformate in agentii nationale, asa cum prevede Uniunea Europeana, astfel incat ele sa nu functioneze dupa principiile concurentei in materie pe piata libera, ci dupa o strategie nationala in domeniu", conform comunicatului.

Sindicalistii mai solicita modificarea legii offset-ului, "pentru impunerea obligativitatii ca un procent din contractele de achizitie de tehnica militara sa fie investite in economia Romaneasca, astfel incat sa se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte sa ramana in tara si sa ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone".

Ei cer ca, in conditiile in care Guvernul si partidele politice sustin ca sectorul de aparare reprezinta o prioritate, acest lucru sa se concretizeze in "respectarea angajamentelor si rezolvarea de urgenta a problemelor semnalate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#protest sindicalisti aparare , #proteste