Sute de grefieri au protestat la Piata Victoriei, dar au fost lasati cu ochii-n soare de Guvern

Vineri, 22 Martie 2019, ora 15:33
11560 citiri
Sute de grefieri au protestat la Piata Victoriei, dar au fost lasati cu ochii-n soare de Guvern
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Mai multe organizatii sindicale ale grefierilor care reprezinta aproximativ 8.000 de angajati in personalul auxiliar de specialitate din instante au organizat, vineri, un miting in fata Guvernului.

Acest miting va fi urmat de alte actiuni de protest, organizate impreuna cu Federatia PUBLISIND, pe termen nedeterminat, pana la solutionarea revendicarilor, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Demersul vine dupa ce anterior, in saptamana 11-15 martie 2019, grefierii din toata tara au purtat banderole albe. Incepand cu data de 18 martie 2019, ei au refuzat sa lucreze suplimentar in instante si parchete, iar acest lucru ar genera blocaje in activitate in maxim 10 zile.

"Functionarea sistemului judiciar si activitatea instantelor si parchetelor depinde de munca suplimentara", explica sindicalistii.

Oamenii au venit la Guvern azi cu steaguri, fluiere si vuvuzele, dar si pancarte pe care si-au scris revendicarile. Grefierii s-au strans, vineri, in Piata Victoriei, protestul incepand oficial la ora 11:00.

UPDATE 1 Liderul BNS, Dumitru Costin, a anuntat ca, la ora 12:00, o delegatie va intra in sediul Guvernului pentru discutii si pentru a prezenta din nou revendicarile, scrie News.ro.

UPDATE 2 Delegatia grefierilor a asteptat zeci de minute la intrarea in Guvern, insa reprezentantii Executivului au spus ca nimeni din echipa prezenta vineri la Palatul Victoria nu are competenta sau autoritatea de a discuta despre problemele protestatarilor, au aratat reprezentantii grefierilor.

"Noi ne continuam formele de protest si le transmitem, din Piata Victoriei, guvernantilor, ca va urma intreruperea activitatii grefierilor in instante si parchete, poate atunci se va gasi in Guvern cineva capabil, competent, sa stea la masa cu un amarat de grefier, ca sa ii cunoasca problemele si sa propuna, grefierul guvernantului, solutiile pentru rezolvarea acestor probleme", a declarat Catalin Traistaru, presedintele SNGJ Dicasterial, citat de Agerpres.

Nemultumirile

Grefierii sunt nemultumiti de conditile de munca, de salarizare si de neplata unor drepturi salariale care au fost amanate prin ordonante succesive.

"Legile succesive de salarizare au avut un efect si mai grav: au pozitionat grefierul ca fiind cea mai prost platita categorie profesionala din sistemul de justitie.

Astfel ca, daca in anii 2000 salariul unui grefier era in procent de 70-80% din salariul unui judecator, in prezent, acesta a ajuns sa fie in procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, in mod public, insusi actualul ministru al Justitiei, intr-un comunicat de presa", arata sindicalistii de ce ies in strada.

Potrivit acestora, modificarile legislative au adus atributii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atributii administrative de la magistrati, cum ar fi redactarea dupa model a hotararilor judecatoresti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioara a adus atributii numeroase in sarcina grefierilor care au devenit, pe rand, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenti procedurali si chiar factori postali.

Agenda publica

"Numirile si revocarile din functii cheie, modificari ale legilor justitiei, au fost subiecte care au tinut prima pagina a ziarelor sau prime-time news-ul televiziunilor, fara a se tine cont de faptul ca Justitie nu inseamna doar magistrati - judecatori si procurori si fara a fi tratate cu adevarat principalele probleme din sistem", isi exprima nemultumirile grefierii.

Care sunt problemele Justitiei

- Subfinantarea cronica, atat sub aspectul resurselor materiale, dar, mai ales, sub cel al resursei umane;

- Volumul de munca in continua crestere, ca urmare tocmai a modificarilor legislative;

- Zecile de mii de ore suplimentare efectuate la nivel national si neplatite sau compensate cu timp liber corespunzator;

- Specificul activitatii de judecata sau de urmarire penala, cu sedinte sau anchete care stii la ce ora incep, insa nu stii si cand se termina;

- Aparatura uzata si conditiile de munca inumane si degradante, birouri fara lumina naturala si suprapopulate si lipsa materialelor necesare desfasurarii activitatii in conditii optime;

- Resursa umana si capacitatea acesteia de a se intregra, din mers, intr-un sistem in continua schimbare, lipsa timpului necesar pentru pregatire profesionala, dar mai ales pentru odihna si viata personala.

Cine organizeaza protestele

Protestele sunt organizate de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, in solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba si Sindicatul Dreptatea Vrancea, in colaborare cu Asociatia Grefierilor din Romania.

"Membrii organizatiilor noastre sindicale - personalul auxiliar de specialitate - reprezinta cea mai numeroasa categorie din sistem, aproximativ 8000 de persoane si este formata din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentaristi si specialisti IT si personal conex - agenti procedurali, aprozi si soferi", se prezinta sindicalistii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#grefieri proteste, #grefieri miting, #grefieri palatul Victoria , #proteste