The New York Times: Protestele din Romania au luat avant

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 16:57
3786 citiri
The New York Times: Protestele din Romania au luat avant
Foto: New York Times

Mii de protestatari s-au adunat, joi, in Bucuresti pentru a cere demisia actualului Guvern si organizarea de alegeri anticipate, in conditiile in care manifestarile impotriva masurilor de austeritate, care dureaza de o saptamana, incep sa prinda forta.

Romanii si-au adus frustrarile economice in strada, la fel cum s-a intamplat in Spania si Grecia.

Protestatarii din Piata Universitatii vor demisia presedintelui Traian Basescu si a premierului Emil Boc, noteaza jurnalistii de la The New York Times.

Valul de manifestatii, care s-a raspandit in toata tara, a inceput odata cu demisia lui Raed Arafat, fondatorul SMURD, din functia de subsescretar de stat al Ministerului Sanatatii, care s-a impotrivit noii Legi a Sanatatii.

Desi acesta a fost reinvestit in functie, protestele au continuat, noteaza publicatia citata.

Protestatarii si-au concentrat furia, in mare parte, pe Traian Basescu, al carui stil de conducere a fost intens criticat.

Romanii iesiti in strada condamna deciziile lui, precum reducerea salariilor bugetarilor, pensiile inghetate, cresterea TVA. In plus, ei sunt impotriva coruptiei adanc inradacinate, sentimentul general fiind acela ca Guvernul si-a servit doar interesele proprii si pe cele ale celor mai bogati.

Multe teme generale intalnite la protestele din Romania au fost exprimate si de demonstranti din tari ca Israel si India, de la "indignados" din Spania, pana la protestatarii Occupy Wall Street, care au inceput la New York si s-au raspandit in intreaga lume.

In Romania, canalele media au relatat ca manifestatiile s-au extins, in ultima saptamana, in aproximativ 60 de orase.

Aproape 7.000 de oameni au participat, joi, la un miting la Bucuresti, organizat de Opozitia reprezentata de USL, potrivit Ministerului de Interne, in timp ce multimea prezenta ulterior in piata centrala s-ar fi cifrat la aproximativ 1.500 de persoane.

Romania a fost nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Uniunea Europeana in 2009 pentru alocarea sumei de 20 de miliarde de euro. Insa, pentru a primi acesti bani, Guvernul a adoptat masuri dure pentru a reduce deficitul bugetar, care era de 7,3% din PIB in acel an.

Fara reduceri de cheltuieli si majorari de taxe, acest indice ar fi urcat la 13,7% in 2010, potrivit Andreei Paul Vass, consilier economic al premierului Boc. In schimb, deficitul a fost redus la 6,9% in 2010 si la 4,2% in 2011, iar economia a inceput sa creasca din nou, mai noteaza publicatia americana.

"Nu a fost deloc usor, din punct de vedere politic, sa adoptam aceste masuri, dar acestea sunt vremuri in care liderii politici se separa de politicienii demagogi", a afirmat Andreea Paul. Aceasta a precizat ca protestele au fost organizate de Opozitie, pentru a accentua nemultumirile poporului intr-un an electoral.

Laura Stefan, coordonator de programe anticoruptie la Expert Forum din Bucuresti, a contestat caracterizarea demonstrantilor de catre guvern drept una condusa de partidele de opozitie. "Din punct de vedere economic, au fost deciziile adoptate de Guvern au fost corecte, dar asta nu inseamna ca oamenii au fost multumiti de ele", a precizat ea.

Ceausescu si sotia sa au fost executati pe 25 decembrie 1989, acest lucru ducand la sfarsitul regimului comunist. De atunci, Romania a facut progrese semnificative, aderand la UE si la NATO. Dar recesiunea determinata de criza financiara globala a lovit puternic cei 22 de milioane de locuitori ai tarii.

Chiar daca economia si-a revenit, unii romani, care obisnuiau sa lucreze in tari din UE ale caror economii au incetinit, Spania si Italia indeosebi, au fost fortati sa se intoarca acasa, ceea ce face si mai dificila cautarea de locuri de munca pentru someri.

"Daca ne uitam la oamenii de rand, vom gasi unii mai destepti decat cei care ne conduc", a declarat un protestatar.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#proteste Romania, #proteste Bucuresti, #proteste Piata Universitatii, #New York Times proteste Romania, #miting USL , #proteste