Sute de copii s-au strans la un protest cu creta colorata in Piata Victoriei: Romani, nu va pierdeti speranta! (Galerie foto)

Sambata, 18 Februarie 2017, ora 15:38
69353 citiri
Sute de copii s-au strans la un protest cu creta colorata in Piata Victoriei: Romani, nu va pierdeti speranta! (Galerie foto)
Foto: Ziare.com/ Alexandru Nistor

Un nou protest al copiilor a avut loc sambata, in Piata Victoriei din Capitala. Si la Brasov s-a protestat, iar manifestari similare sunt anuntate si pentru sambata seara sau duminica.

Parintii si copiii au venit in jurul orei 11.00, "inarmati" cu creta colorata si voie buna. S-a desenat pe asfalt, s-au facut baloane de sapun, s-a jucat sotron. Manifestarea pasnica, la care au luat parte circa 600 de oameni, a fost vegheata de pe asfalt de mesajul "Rezistam", scris cu creta.

Si actorul Dan Bordeianu a venit la protest si chiar a transmis un mesaj politicienilor.

Semnalul pentru protestul copiilor a fost dat pe Facebook, zilele trecute: "Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sambata, asa cum ne-ati propus, hai sa luam copiii de mana, in brate, in carucioare, pe umeri si sa facem cel mai pasnic si colorat protest! Ne vedem in Piata Victoriei incepand cu ora 11:00".

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT cum s-a desfasurat sambata protestul copiilor. Fotografii: Alexandru Nistor/Ziare.com.

15.22: Piata Victoriei este aproape goala la aceasta ora. Au ramas in urma mesajele copiilor, scrise pe asfalt. Sutele de copii care au luat azi parte la protestul pasnic pot spune ca au scris, alaturi de parintii si bunicii lor, istoria.

15.07: Unii protestatari nu se dau dusi din piata.

Cei mai multi au plecat, insa, sau isi strang jucariile si creta. In scurt timp este asteptat schimbul doi, protestarii de seara.

14.59: Multimea pleaca din piata, insa mesajul ramane: #Rezist.

14.45: Bucuria celor mici i-a molipsit si pe parinti. Unii joaca sotronul cot la cot cu copiii.

14.31: "Trezeste-te, Romania, nu mai tolera hotia" - e unul dintre mesajele afisate chiar pe haine in Piata Victoriei.

14.24: Numarul protestatarilor incepe sa scada. Pleaca din Piata mai ales parintii cu copii foarte mici.

Raman insa pe baricade copiii pe care Mos Ene ii biruie mai greu.

Unii copii si-au adus de acasa jucariile preferate si continua nestingheriti sa se joace, fara a tine cont de trecerea orelor.

14.17: In ciuda frigului care s-a lasat, atmosfera din Piata Victoriei e una calda, animata.

14.12: "Romani, nu va pierdeti speranta!" - e mesajul celor mici in cea de-a 19-a zi de proteste.

14.08: Multi dintre cei aflati in Piata se afla la prima lor lectie de educatie civica.

14.05: Protestul decurge in continuare pasnic. Desi soarele a intrat in nori, desi a trecut ora pranzului si multi dintre cei aflati in piata ar fi trebuit sa-si faca somnul de dupa-amiaza, micii protestatari au rezerve nebanuite.

13.59: Pe conturul cuvantului "Rezist", scris cu creta cu litere de-o schioapa, copiii au asezat ghivece cu flori.

13.45: Actorul Dan Bordeianu a venit si el la protest. Acesta sustine ca multimea din Piata nu cere mare lucru: "un pic de normalitate".

Acesta sustine ca, in calitatea sa de simplu ceteatean, asteapta de la actualul Guvern "sa-si bage mintile in cap".

13.30: Din estimarile corespondentului Ziare.com, la aceasta ora sunt in Piata circa 600 de oameni. Unii pleaca, dar sunt destui si care acum vin.

Protestul va continua pana la ora 15.00, se arata pe pagina de Facebook a organizatorilor.

13.16: Mesajele din Piata sunt puternice. "In timp ce Olguta foloseste copiii in campania electorala, aici construim constiinta nationala" - se poate citi pe o pancarta.

Pe o alta e desenat un ochi vigilent, deasupra fiind imprimat steagul Romaniei.

13.11: Aproximativ 30 de parinti si copii au venit, sambata, in Piata Sfatului din Brasov la "Lectia de educatie civica", ei desenand un sotron si strigand "Nu lux la inchisoare, scoli si spitale!", arata News.ro.

Oamenii au adus baloane in loc de pancarte si au hranit porumbeii din piata.

Langa fantana din piata, oamenii au desenat un sotron pe care au stris "rezist".

13.04: Initial se vorbea despre un mars, insa multimea a decis sa ramana in Piata Victoriei.

12.59: Ca si la protestele trecute, masinile care trec pe langa Piata Victoriei claxoneaza in semn de solidaritate.

Copiii fac baloane de sapun, nestingheriti. Piata Victoriei arata ca un imens teren de joaca.

La acest protest nu se aud vuvuzele; doar cativa copii sufla in fluiere.

12.48: Parintii veniti la protest spun ca s-au adunat din nou la Piata Victoriei pentru a le aminti politicienilor ca "nu sunt de capul lor" in Parlament, arata News.ro.

12.44: Cei mai mici protestatari au cateva luni si stau in carucioare sau portbebe-uri, iar cei mai mari au in jur de sase ani. Unii se plimba prin centrul Pietei cu tricicletele sau rolele.

12.41: Cei mici sunt serviti gratuit cu mere, eugenii si covrigi, aduse de un protestatar.

12.35: Multimea stransa in Piata Victoriei se mareste vazand cu ochii. In prezent sunt circa 500 de persoane, din estimarile corespondentului Ziare.com.

12.18: In piata sunt montate si mese si scaune in miniatura, unde copiii s-au asezat si deseneaza tacticosi.

12.16: Veselia e cuvantul de ordine la acest protest. Imaginile vorbesc de la sine.

Foto: Privesc.eu

12:11: Unii mici protestatari au venit in Piata Victoriei cu bunicii.

Foto: Privesc.eu

12.04: Imagini live de la protestul celor mici:

12.01: Unii dintre manifestanti au in mana tricolorul, iar altii steagul UE.

11.58: Numarul prichindeilor veniti cu parintii la protest continua sa creasca, iar jandarmii au montat gardurile. Protestul este unul pasnic.

Parintii spun ca si-au adus copiii la protest in scop educativ.

11.46: In Piata Victoriei sunt asteptati cu nerabdare cei care impart gratuit insigne #rezist

Foto: Facebook/Andi Carlan

11.35: Copiii deseneaza pe asfalt si joaca sotronul. Atmosfera e una specifica unei zile de sambata. Copiii stiu insa de ce au venit in Piata: "Politicienii sunt niste mincinosi", spune unul dintre ei.

11.25: Deja in Piata Victoriei se afla cateva zeci de parinti si copii. Din estimarile corespondentului Ziare.com, numarul acestora este de 50 - 60.

Foto: captura Realitatea TV

********

Un eveniment similar a avut loc la inceputul acestei luni, cand in Piata Victoriei s-au adunat circa 7.000 de parinti si copii. Ulterior, acestia au mers in mars la Parlament.

Evenimentul de duminica vine in contextul in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a cerut in teritoriu ca toate directiile sa trimita informari despre sesizarile primite cu privire la parintii care si-au dus copiii la proteste si masurile luate.

Cererea a venit dupa ce mai multe sesizari anonime au fost trimise in legatura cu participarea copiilor la protestele anti-guvern ce au izbucnit cand Cabinetul Grindeanu a incercat sa modifice pe furis Codurile Penale.

Vezi ce spune psihologul: E bine sa iti iei copilul la protest?

Joi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu, a transnmis ca si copiii pot participa la proteste, aceasta fiind "mai degraba o chestiune de alegere personala a parintilor".

Totusi, DGASPC Sibiu a transmis ca nu va ezita "nicio secunda" sa actioneze conform competentelor conferite de lege, in toate cazurile in care sunt "suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor".

Si cei de la Protectia Copilului Arad sustin ca nu e nicio problema sa mergi cu copilul la proteste.

La randul sau, organizatia Salvati Copiii a punctat ca si cei mici au, potrivit legii, libertatea de a participa la manifestatii publice.

Copiii au dreptul de a participa la proteste, daca sunt pasnice, nu le afecteaza educatia si nu sunt expusi la riscuri, a precizat si organizatia UNICEF, joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#protest copii duminica, #protest copii 19 februarie, #mars copii Victoriei duminica, #mar copii Victoriei 19 februarie , #proteste