Un protest unic in Romania: In cele peste 300 de zile, am trecut de la "Nu ne fortati sa plecam!" la "Luati-va mizeriile si plecati!"

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 20:20
9473 citiri
Un protest unic in Romania: In cele peste 300 de zile, am trecut de la "Nu ne fortati sa plecam!" la "Luati-va mizeriile si plecati!"
Foto: Facebook Radu Vancu / Rares Helici

De mai bine de 310 zile in fata sediului PSD din Sibiu oamenii se strang zilnic si protesteaza in tacere, dupa modelul "picatura chinezeasca", si daca in urma cu un an protestatarii veneau cu valize in amintirea romanilor fortati sa plece in strainatate, acum aceleasi valize transmit Puterii un alt mesaj: "Plecati voi!".

Radu Vancu, unul dintre initiatorii miscarii "Va vedem din Sibiu", ne-a explicat cum a fost gandit acest protest unic in Romania.

"Noi am inteles de la bun inceput ca va fi un maraton, nu un sprint, si ca trebuie sa facem un fel de management al energiei ca sa rezistam cat va fi nevoie pana cand aceste legi ale Justitiei in forma lor aberanta vor fi retrase.

Ne-am gandit sa folosim formula aceasta a flashmob-ului de un sfert de ora zilnic, pentru ca eram convinsi ca asa ne vom putea administra mai bine energia. Nu eram siguri daca vom reusi sa mentinem asta cateva luni sau un an (iata ca se implineste aproape un an de cand suntem zilnic in strada), dar stiam ca alte sanse nu avem, ca daca vom incerca sa permanentizam un mars in fiecare seara sau asa ceva, vom esua.

Am sperat ca un protest pe modelul picaturii chinezesti (o cantitate mica de timp, insa administrata zilnic) va construi o presiune suficienta si va atrage o atentie suficienta din partea media si a institutiilor europene cat sa devina incomod pentru PSD. Am sperat ca vom reusi si cred ca am reusit", ne-a spus Radu Vancu.

O Romanie europeana, captiva unor politicieni anti-europeni

Intrebat ce crede el ca au reusit sa obtina pana acum, Radu Vancu a punctat cele mai importante efecte ale miscarii "Va vedem din Sibiu".

"Pe termen foarte scurt, principalul succes a fost acela ca institutiile europene, ma refer in primul rand la Parlamentul European, au inteles ca naratiunea strazii este cea adevarata. Faptul ca noi stam in strada si cerem o Romanie europeana, cu valori europene (in primul rand, statul de drept!), este revendicarea unei Romanii profunde, pe care politica ei nu o mai reprezinta.

Atunci cand ne-au invitat la Bruxelles au inteles ca exista o Romanie europeana, care momentan este captiva unor politicieni anti-europeni. Acesta este castigul cel mai important pe termen scurt.

Pe termen mediu, succesul a constat in construirea unei comunitati sibiene. Oameni din foarte multe zone si categorii ale Sibiului - din fundatii comunitare, din asociatii ecologiste, din mediul privat, din mediul cultural, din mediul universitar, muncitori, oameni care vin direct la protest din turele lor de la fabrici - au coagulat constituind o comunitate sibiana care va functiona si dupa ce scopul protestului va fi atins. S-au nascut deja proiecte in jurul acestei comunitati si acesta mi se pare castigul pe termen mediu.

Iar pe termen lung, cred ca am reusit sa aratam ca exista in Romania demnitate, exista oameni care nu se incoloneaza, nu se sperie, nu se intimideaza atunci cand politicienii devin agresivi. Si cred ca am aratat ca Romania nu mai poate fi guvernata in dispretul valorilor europene. Ca nu acceptam asta! Vrem o politica menita sa faca democratia functionala pentru cetatean, asa cum este in statele europene", a subliniat Radu Vancu.

Valiza, simbol al schimbarilor

Unul dintre cele mai interesante momente recente a fost readucerea valizelor in strada. In urma cu un an, participantii la protestul tacut din Sibiu au venit cu zeci de valize, simbol al sutelor de mii de romani care fortati de imprejurari au decis sa plece din tara. Valizele au revenit zilele acestea in strada, la Sibiu, dar intr-un alt context: declansarea scandalului #Teleormanleaks.

"Obiectul e acelasi - valiza. Multi dintre cei care am scos sambata valizele la protest probabil ca am folosit aceleasi obiecte ca in decembrie 2017, insa simbolica este cu totul alta.

In 2017 era vorba despre cei care plecasera deja din tara, din greata fata de politic, si despre cei care erau pe cale sa plece din tara din cauza acestei cruciade anti-justitie si anti-UE pe care PSD deja o punea in opera. Atunci mesajul era 'Nu ne fortati sa plecam!'.

Acum, e pe dos. Valiza cumva semnifica invitatia noastra ca ei sa plece. 'Am vazut ce ati facut, suntem cu ochii pe voi si sunteti pe cale sa pierdeti aceasta cruciada anti-UE, plecati! Luati-va mizeriile, luati-va coruptia, luati-va atitudinea anti-europeana si retrageti-va!'. Deci e acelasi obiect, dar plasat la capetele opuse ale spectrului simbolic", a precizat Radu Vancu.

Tineri si batrani, familii cu copii, intelectuali si muncitori, romani, maghiari si germani, locuitori ai Sibiului sau turisti continua sa iasa in fiecare zi in fata sediului PSD din oras, pentru a reaminti partidului condus de Liviu Dragnea ca mai sunt si oameni care se opun mutilarii Justitiei si care nu se lasa cumparati cu functii sau bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#protest maraton Sibiu, #Va vedem din Sibiu , #proteste
Comentarii
Poza Porcul
Porcul
rank 1
Un hacat cu apa rece,ce e val,ca apa trece....! Au mancat branza