Criza francului elvetian - Proteste de amploare in Bucuresti si alte patru orase: Vrem si bancheri arestati!

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 15:07
5354 citiri
Criza francului elvetian - Proteste de amploare in Bucuresti si alte patru orase: Vrem si bancheri arestati!
Foto: The Guardian

Aproximativ 1.500 de persoane care au credite in franci elvetieni au iesit iar sa protesteze in Piata Constitutiei din Bucuresti, cerand conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%.

Proteste au loc si la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Craiova, informeaza Mediafax.

Manifestantii au pancarte cu sloganuri precum "Isarescu neaga declaratia de avere/ ANI, tu nu mai ai putere?", "Isarescu dictator, avocatul bancilor!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vrem solutii reale. Stop minciunilor electorale!", "Voi, 18 deputati imprumutati,/ Atitudine cand luati?", "Doar oameni politici arestati, / Toti bancherii sunt curati?", "Pe NOI cand ne ajutati? / Vrem si bancheri arestati!", "Banca Nesimtirii Rusinoase (BNR) ".

Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia la un curs istoric: Cine plateste? Domnul Piperea?

Catalin Voivozeanu, unul dintre reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF si initiator al mitingului, a declarat ca bancile refuza sa negocieze cu creditorii.

"Nu putem sa mergem la banca sa negociem individual, ne trebuie o solutie legislativa. Vom pune la dispozitia Comisiei de buget-finante documente care arata ca nu se poate negocia cu bancile. N-au negociat nici cand am semnat contractele, nici acum", a declarat Catalin Voivozeanu.

Cele mai mari banci, despre solutia propusa pentru romanii cu credite in franci: Doar in cazuri extreme!

Organizatorii protestului ii indeamna pe debitori sa boicoteze miercuri, 11 februarie, agentiile bancii prin plata ratelor in tranzactii succesive de cate 1 leu, blocand astfel activitatea casieriilor bancilor pentru intreaga zi.

Romanii care au credite in franci elvetieni doresc un act normativ prin care sa aiba posibilitatea de a converti in lei creditele in valuta la cursul de la momentul acordarii imprumutului apreciat cu maxim 20%.

BNR le raspunde datornicilor in franci: Iata ce solutii exista (Video)

Bancile si BNR invoca insa neconstitutionalitatea unei astfel de masuri, precum si pierderile mari cauzate institutiilor de credit, pe care unele dintre ele nu ar putea sa le suporte si ar ajunge chiar in situatia falimentului.

Francul elvetian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.

Vineri, cursul francului elvetian anuntat de BNR a crescut cu 2,86 bani, la 4,1808 lei, dar per ansamblul saptamanii s-a aflat in scadere cu 6,3 bani.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#criza franc elvetian, #protest franc elvetian, #conversie credit franc elvetian , #proteste