De ce a explodat, in sfarsit, "mamaliga" ? Interviu cu Marian Preda

Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 10:59
8017 citiri
De ce a explodat, in sfarsit, "mamaliga" ? Interviu cu Marian Preda
Foto: Facebook / Marian Preda

Coruptia, hotia, valurile de arestari si nemultumirile economice au dus, anul acesta, la proteste masive de strada in urma carora guvernul Ponta a fost inlaturat, explica prof. Marian Preda, factorii declansatori fiind moartea politistului Gigina si tragedia de la Colectiv, care au aratat ca prostia, incompetenta si coruptia "ucid la propriu, direct, nu doar lent, pas cu pas".

Despre Romania lui Ceausescu se spunea ca nu e capabila sa darame regimul comunist pentru ca "mamaliga nu explodeaza". De altfel, se stie ca romanii nu ies in strada sa isi ceara drepturile decat atunci cand le ajunge cutitul la os. Iata ca, in 2015, guvernul de la Bucuresti a fost daramat de strada.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, sociologul Marian Preda, presedinte al Senatului Universitatii Bucuresti, vorbeste despre rolul societatii civile, face o comparatie intre protestele din 2012 si cele de anul acesta, si subliniaza faptul ca Romania are nevoie de comunitati puternice si de institutii libere, cu valori si reguli corecte.

Inainte de 1989 se spunea ca romanii nu se revolta impotriva lui Ceausescu pentru ca "mamaliga nu explodeaza". Iata ca, in 2015, guvernul Ponta a fost daramat de strada. Cum a ajuns "mamaliga sa explodeze"?

In 1989 era un context international favorabil, dar, in interior, in randul populatiei largi, problema principala era cea economica: cartelele de zahar si ulei, lipsa benzinei, frigul, intreruperile curentului electric, alimentarele goale, faptul ca generatiile numeroase, duble, nascute in 1967 si 1968 si in anii urmatori (cele de dupa decretul anti-avort), ajunsesera sa termine liceul incepand cu 1985 si nu aveau locuri de munca. Cei din rural erau trimisi acasa fara ajutor de somaj, de fapt fiind someri nerecunoscuti ca atare.

Lipsa libertatilor fundamentale era o problema pentru cei (putini) bine educati si bine informati. Cei mai multi nu ar fi protestat doar pentru asta, daca ar fi avut frigiderele pline, casele incalzite si benzina la pompa. La cei multi mamaliga explodeaza doar cand e prea putina si e "goala". Fara branza alaturi.

In 2015 au "explodat" coruptia, hotia, incompetenta guvernantilor, lipsa de perspective pentru tineri. S-au strans: plagiatul lui Ponta si al lui Oprea cu raspunsuri incorecte din partea sistemului, valurile de arestari care urmau unor dezvaluiri despre jaful national, discrepanta dintre votul la prezidentialele din 2014, care "cerea" schimbare, vot prin corespondenta si lupta anticoruptie, si realitatea, figurile de la televizor, din Parlament si din Guvernul Ponta-Oprea, care votau privilegii si ungeau coruptii cu mir.

Economic, in guvernarea Ponta au fost afectati negativ cei educati si activi din punct de vedere economic si social: micii antreprenori, salariatii cu venituri medii si mari, in special cei din privat, tinerii, mai mult decat cei in varsta; la ei a fost si o nemultumire economica, dar mai grava a fost lipsa de perspective pentru ei si mai ales pentru copii, sentimentul ca Romania mergea in directia gresita.

Factorii declansatori au fost accidentul de motocicleta al politistului din escorta lui Oprea si tragedia de la Colectiv. Ele au fost dovezile concrete ca prostia, incompetenta, coruptia guvernantilor ucid la propriu, direct, nu doar lent, pas cu pas.

Ce diferente si ce asemanari ati sesizat intre protestele din 2012, care au dus la caderea guvernului Boc, si cele de anul acesta?

In 2012 problemele erau economice: efecte ale crizei din 2009, care generic si mediatic au fost puse sub sintagma pe jumatate falsa a "taierilor de salarii si pensii". Pensiile nu au fost taiate niciodata, a fost speculat doar anuntul intempestiv de reducere a lor.

Ambele incidente au fost declansate de evenimente publice care au indignat aproape intreaga populatie si au fost preluate de grupuri mai mici de protestatari ostili unei parti a clasei politice. De aici incep diferentele.

In primul rand, in 2012 a fost un incident minor (acuzele aduse de Basescu lui Arafat) cu proteste imediate in masa, dar numarul si calitatea celor care au preluat protestele au fost net inferioare atunci, fata de 2015. Daca va amintiti, in 2012, la cateva zile dupa declansarea lor, mai protestau ofiterul in rezerva Dogaru si o foarte mica "oaste de stransura".

Diferentele sunt si in privinta suportului mediatic: in 2012 s-au implicat direct si au sustinut protestul doar Antenele si RTV in timp ce in 2015 televiziunile au tacut, ba chiar au ascuns cat au putut protestele. Suportul a venit de la retelele de socializare necontrolate de sistem.

As mai remarca o deosebire: in timp ce in 2012 nemultumirile erau indreptate impotriva presedintelui Basescu si a asociatilor sai din PDL - Boc, Udrea, Blaga si Anastase, (BUBA cum scria la Antena 3 pe pancartele lui Dogaru), in 2015 era vizata intreaga clasa politica, parlamentul si guvernul in mod special, dar presedintele a fost, cumva, considerat aliat de cei mai multi dintre protestatari.

Si o ultima deosebire, poate secundara: in ambele proteste avem un personaj comun - Raed Arafat - care a trecut, insa, dintr-o parte a baricadei in cealalta.

Una dintre cele mai interesante lozinci de anul acesta a fost "Romania, te-ai trezit. Acum uita-te in oglinda". Credeti ca Romania s-a "trezit" definitiv? Si daca se uita in oglinda, ce vede?

E o trezire lenta, o trezire "din somnul cel de moarte" al ignorantei, manipularii si propagandei. Trezirea totala dureaza mult, cam 3 generatii. La scara istoriei, Romania de-abia a deschis ochii, si-i freaca si nu-i vine sa creada din ce cosmar se trezeste. Abia a ajuns sa zaboveasca la oglinda in generatia a doua, care abia a inceput de cativa ani.

Ce incepe sa vada? Pai, fata aceea de dupa trezire, cu cearcanele consumului de minciuna si incompetenta din seara anterioara, adica din epoca precedenta, cu ridurile lasate de jaful national din primele decade ale tranzitiei, cu ochii televiziunilor inrositi de scursurile incompetentei si aservirii.

Dar Romania se spala acum pe fata si va trece imediat la pieptanat si, din pacate, si la fardat. Aranjata si fardata va arata bine peste inca o generatie si ceva.

Guvernul Ciolos pare foarte decis sa auda cererile societatii civile. Mai multi reprezentanti ai ONG-urilor au fost cooptati in guvern, s-a infiintat si un minister special pentru consultare publica si dialog social. Credeti ca societatea civila in ansamblu a reusit sa se dezvolte in ultimii ani si sa devina un partener redutabil pentru clasa politica?

Poate pentru acest an va fi partener de dialog, pentru ca Guvernul Ciolos este un guvern pentru un an.

Oricum, va fi un partener doar de dialog, nu de decizie. Deciziile, dupa cum s-a vazut, se negociaza si se iau doar in Parlament. S-au discutat cu societatea civila pensile speciale? Le-au trecut smechereste acum, cand "societatea civila" este in vacanta (sic!) (daca nu a fost si nu a ramas in vacanta dintotdeauna).

Are nevoie societatea civila de lideri puternici? Daca da, cum se formeaza ei si ce calitati trebuie sa aiba?

Societatea civila are nevoie de comunitati puternice, nu de lideri puternici! Liderii vor aparea de acolo, din comunitatile puternice.

De lideri puternici au nevoie miscarile radicale, revoltele, revolutiile. Din pacate liderii odata ajunsi semnificativi la nivel social sunt, intr-un fel sau in altul, corupti de sistem si atrasi de partea lui.

S-a intamplat cu toti liderii de sindicat de dupa 1989, cu liderii studentilor, cu revolutionarii, cu aproape toti. Sistemul nu poate insa cumpara comunitatile cu structuri si valori sanatoase.

Vi se va parea ciudat dar, ca si Peter Druker, "eu nu cred in lideri". Dupa ce Europa i-a avut pe Hitler, Stalin sau Ceausescu (in secolul trecut) si, la alta scara, dar tot lideri carismatici, Romania i-a incercat pe Iliescu sau Basescu, mai de curand, nu cred ca este nevoie de lideri, ci de comunitati si institutii libere, cu valori si reguli puternice, corecte.

Puteti sa-mi spuneti liderii comunitatii on-line din Romania? Liderii comunitatii de motociclisti? Liderii asociatiilor de studenti? Liderii comunitatilor ecologiste sau ai altor grupuri de initiativa locale care au protestat in diverse orase? Nu prea puteti pentru ca sunt multi si isi fac treaba in tacere, in semi-anonimat, acolo unde este necesar. Dar comunitatile amintite au fost vazute si pot fi numite ca actori sociali activi si in ansamblu "pozitivi" pentru societatea romaneasca.

Deci, avem nevoie de cat mai multe comunitati veritabile, puternice si vom avea o societate civila puternica. Si atunci se vor organiza ei mai bine, mai eficient, nu ma indoiesc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Guvern Ponta, #Marian Preda proteste, #proteste 2012, #societate civila , #proteste