De la cititori: De ce au protestat studentii...cu spatele?

Vineri, 21 Mai 2010, ora 21:22
2277 citiri
De la cititori: De ce au protestat studentii...cu spatele?

Incepute in ultimele saptamani, protestele studentilor au continuat in fata Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului si miercuri la Mitingul organizat in fata Palatului Victoriei.

Pana aici nimic neobisnuit ... insa modalitatea de a protesta in fata Ministerului ne face sa ne intrebam "De ce au protestat studentii ... cu spatele?"

Un raspuns cat se poate de simplu ar fi acela ca au incercat sa raspunda cu "aceeasi moneda" modului in care au fost tratati de oficialii ministerului, care in nenumarate randuri au dovedit incapacitatea de a gestiona un dialog constructiv cu reprezentantii studentilor.

Dovada o reprezinta faptul ca numeroasele lor propuneri privind modificarea noului proiect al legii invatamantului (la sectiunea dedicata invatamantului superior) nu au fost luate in considerare.

Ne aflam intr-un "dialog al surzilor" in care oficialii "asculta" si participa la dezbateri, dar cand sa analizeze si sa puna in practica propunerile studentilor mai greu ... totul e doar o "mimare" a dialogului.

Daca vom analiza mai atent cererile studentilor vom constata ca ele sunt legate nu doar de procesul de invatamant, de reprezentarea studentilor in senatul universitatilor, ci si de conditiile oferite in campusurile universitare sau de facilitatile acordate studentilor.

Cateva din motivele protestului

Este evident ca cele mai importante revendicari sunt cele legate de conditiile oferite studentilor in campus, de taxele scolare sau de facilitatile oferite studentilor, care nu se refera doar la reabilitarea infrastructurii existente in campusurile universitare, dar mai ales la cresterea taxelor pentru cazare in camine.

Taxele scolare reprezinta un "punct sensibil" pe lista revendicarilor, mai ales in actualul context economic- social. Este vorba de o crestere importanta, in special a taxelor de admitere (in opinia studentilor acestea vor creste cu 40%), dar si o crestere a taxelor pentru restante si alte servicii oferite studentilor de universitati.

Dintre facilitatile oferite studentilor cele mai importante sunt reducerea subventiilor CFR sau ridicarea baremului/plafonului pentru acordarea burselor de studiu ceea ce inseamna reducerea numarului de burse.

Avand in vedere actualul context economic si iminentele reduceri salariale si ale pensiilor este foarte posibil ca in luna octombrie sa asistam la o reducere a numarului de studenti. Acestia nu-si vor mai putea plati taxele si caminele, stiut fiind ca o mare parte dintre studenti sunt sustinuti financiar in mare parte de catre parinti.

Totodata, aceste masuri de "iesire din criza" vor avea probabil si alte efecte "colaterale" si ma refer aici nu doar la reducerea numarului de studenti, dar si la o scadere a calitatii invatamantului si asa "precara".

Pe de alta parte, reducerea numarului de studenti poate determina reducerea numarului de specializari si cursuri ceea ce va antrena dupa sine si alte efecte negative ce vizeaza organizarea planului de studiu, reducerea numarului de cadre didactice, etc.

Cand vorbim de starea "precara" a sistemului de invatamant nu trebuie sa uitam de scandalurile care s-au succedat in invatamantul romanesc, in ultima perioda, de la cel al diplomelor emise pe "banda rulanta" la toate cele trei niveluri de studii de la nivelul invatamantului superior (bachelor, master, doctorat) de catre o serie de facultati sau de cel al "clanurilor" existente in universitatile romanesti.

Calitate indoielnica?!

Nu trebuie omis nici faptul ca aceasta "calitate" a sistemului romanesc de invatamant superior ne aduce prejudicii pe plan international. Daca ne referim doar la doua aspecte ce vizeaza cooperarea internationala si intregarea marea familie a universitatilor de top ne vom da seama ca inca mai avem de lucru ...

Este un lucru recunoscut faptul ca universitatile nu romanesti nu reusesc sa patrunda in topul 500 al universitatilor lumii sau sa atraga un numar considerabil de studenti straini, lucruri ce arata calitatea unui sistem de invatamant. Si daca "mai marii" invatamantului romanesc nu vor sa recunoasca ... totusi, mintile de exceptie romanesti care studiaza sau muncesc in domeniul cercetarii in universitati de top din strainatate nu sunt produse ale sistemului romanesc, ci tocmai abandonuri si respingeri ale acestui sistem.

Poate ca responsabilii din acest domeniu ar trebui sa incerce sa gaseasca cauzele .. .care sunt multiple si sa inceapa constructia sistemului pe termen lung si nu doar pe "ciclul electoral" ... care dupa cum s-a putut constata, in ultimii ani, este extrem de nociva si daunatoare ...

Pe langa aceste revendicari legate de facilitati si taxe, un alt element important al protestului este legat de pierderea "dreptului de decizie" a studentilor ... mai precis studentii nu vor mai avea drept de vot in Consiliul Facultatii si Senatul Universitatii.

Poate ca acest lucru este cel mai grav prin consecintele pe care le poate avea, nu ma refer doar contextul national, dar mai ales la cel european. Specificul constructiei Procesului Bologna este legat de implicarea studentilor nu doar in activitatile si proiectele desfasurate de universitati, dar mai ales de implicarea lor in procesele decizionale care-i privesc.

Studentii contesta nu doar pierderea dreptului de participare la luarea deciziilor, dar si alte "nereguli" existente in actuala lege a invatamantului considerandu-se "cobaii" noilor experimente marca Feneriu. Un alt element contestat este incercarea de politizare a universitatilor ce poate avea grave consecinte nu doar la nivelul de organizare interna a universitatilor, dar si la cel al intregului proces de invatamant.

Acestea sunt doar o parte din motivele protestelor studentilor din aceasta perioda ... Lasand la o parte consecintele pe care aceste decizii le au asupra studentilor si profesorilor, asupra mediului universitar, in general, mult mai grave mi se par consecintele pe termen lung care pun in pericol educatia viitoarelor generatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicatul Național Sport și Tineret a anunțat luni, 22 aprilie, că va picheta marți Ministerul Muncii. Mitingul vine în contextul unui protest care durează deja de o lună, iar...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#protest studenti, #miting bugetari Victoriei, #proteste Bucuresti, #proteste sindicate, #manifestari Piata Victoriei , #proteste